Ereğlili Üniversite Öğrencisinin Büyük Başarısı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2014 yılı mezunu mühendislerin hazırladığı proje 1000’in üzerinde projenin yarıştığı TÜBİTAK’ın Sanayi Odaklı Lisans Bitirme yarışmasında birincilik elde ederek büyük ödüle layık görüldü.


Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2014 yılı mezunlarından Selman Zengin ve Emre Gönültaş ile Yrd. Doç. Dr. Engin Mendi’nin akademik danışmanlığında hazırlanan düşünce gücüyle çalışan tekerlekli sandalye projesi TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışmasında genel kategoride 1000’in üzerinde bitirme projesi arasından birincilik alarak büyük ödülü kazandı.

Bir medikal firması tarafından geliştirilen tekerlekli sandalye Türkiye’de bulunan yaklaşık 800 bin felçli hastaya umut oldu.

Proje hakkında bilgi veren Selman Zengin, hazırladıkları projede tekerlekli sandalyenin beynin elektriksel etkinliklerinin saçlı deriye yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla kaydedilen sinyallerle çalıştığını söyledi.

Zengin açıklamasında “Bu sinyaller, beyin-bilgisayar ara yüzlü sistem ile yapay-zekâ algoritmaları kullanılarak anlamlı komutlara dönüştürülüp bir mikro denetleyici üzerinden kontrol edilerek, kişi tekerlekli sandalyeyi ellerini ve ayaklarını kullanmadan hareket ettirebiliniyor. TÜBİTAK’ın da desteğini alan tekerlekli sandalye 10 hasta üzerinde Araf Cerrahi Tıp Merkezi ve Araf Hastanesinde nöroloji uzmanlarının desteği alınarak başarıyla denendi. Araf Hastanesi genel müdürü Oktay Durmuş projenin felçli hastalara umut olduğunu ve en kısa sürede seri üretim aşamasına geçilmesini temenni etti. Genel Cerrah Ramazan Tarık omurilik felçlilerine yönelik yapılan bu sistemin günlük yaşamda felçli insanların yaşam kalitesini artırarak başka kişilere olan bağımlılığını azaltacağını dile getirdi. Sistemin son prototip modeli Araf Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezinde test aşaması olarak denenmektedir. Geliştirilen tekerlekli sandalye, kısmi felçli hastaların yanında, vücutsal fonksiyonlarını kullanamayıp tamamıyla yatağa bağlı felçli hastaların da istedikleri yöne hareket ederek günlük yaşamlarındaki ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı oluyor” dedi.

Proje ulusal düzeyde yapılan TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışmasında genel kategoride 1000’in üzerinde bitirme projesi arasından birincilik elde ederek büyük ödülü kazanmasından dolayı sevinçli olduklarını söyleyen Zengin, binlerce felçlinin proje kapsamındaki tekerlekli sandalyeleri kullanıp hayatlarını kolaylaştırmaya başladığında daha çok mutlu olacaklarını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile