Ergani'de Son 7 Ayda 35 Kadın Aile İçi Şiddete Maruz Kaldı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde, resmi kayıtlara göre 2014 yılının ilk yarısında 35 kadın aile içi şiddete maruz kalırken, bunun sonucu olarak 2 kadın ise cinayet kurbanı oldu.


Ergani'de kadına yönelik şiddettin bilançosu her yıl artarak devam ediyor. Resmi kayıtlara göre 2014 yılının ilk yarısında 20 kadın eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle emniyete müracaat ederken, 15 kadın ise Ergani Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren SELİS Kadın Merkezi'ne başvurarak destek istedi. Başvurular arasında durumları elzem olan 10 kadın ise SELİS ve emniyet birimlerince Diyarbakır'daki kadın sığınma evlerine gönderilerek koruma altına alındı. İsimleri saklı tutulan şiddete maruz kalan kadınların, ailevi ve ekonomik nedenlerden dolayı eşlerinden şiddet gördükleri öne sürüldü.

ŞİDDET GÖREN KADINLARI SAYISI HER YIL ARTIYOR
Kadına yönelik uygulanan şiddette, 2014 yılının ilk yarısında ortaya çıkan resmi rakamlarda, bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kat artış sağlandığı gözlendi. Eşinden şiddet gördüğü için emniyete müracaat eden kadınların 8 aylık kayıt altındaki bilançosu 20'yi bulurken, eşinden veya diğer aile bireylerinden şiddet gören 15 kadın ise soluğu Ergani Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren SELİS Kadın Merkezi'nde aldı. İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden elde edilen verilere göre ise, 2014 yılının ilk yarısında 33 çift şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandı.

"KADIN ÜZERİNDEKİ ERKEK TAHAKKÜMÜ KALDIRILMALI"
Görünürdeki vaka sayısının büyük şehirlere oranla az gibi görünmesine karşın; meydana gelen aile içi şiddet vakalarının Ergani gibi bir yerde değerlendirildiğinde bu rakamların son derece yüksek olduğunun altını çizen SELİS Kadın Merkezi Yöneticisi sosyolog Nuran Duman, ilçe merkezinde aile içi şiddete maruz kalan kadınların yüzde 99'unun şiddete boyun eğerek, yaşadıkları travmayı dışarıya yansıtamadıklarını söyledi.

Duman, "Merkezimiz, ilçemizdeki kadınlarımıza yönelik gerek psikolojik, gerekse hukuki danışmanlık hizmeti veriyor. Son bir yıl içinde eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle sığınma talebinde bulunan birçok vakanın içinden durumları elzem olan 5 kadını Diyarbakır'daki sığınma evine yönlendirdik. İlçemizde, eşinden veya aile bireyinden psikolojik ya da fiili şiddet gören birçok kadın bulunuyor. Bunların başlıca nedenleri arasında ekonomik sorunlar ve alkol gibi nedenler geliyor. Sorunun çözümünde en büyük etken kadın üzerindeki erkek tahakkümünün kaldırılmasıdır. Psikolojik travma geçiren kadınların rehabilitasyonu için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sorunun en başından tespit edilerek sorunun kaynağına inebilmek için mahalle çalışmaları yaparak şiddete maruz kalan kadınları tespit etmeye çalışıyoruz; ancak birçok kadın bu konuda çekingen davranıyor. Şiddet gördüklerini ifade edemiyorlar. Eldeki resmi veriler az gibi görünse de aslında şiddete maruz kalarak bunu ifade etmeyen birçok kadın var. Biz bu kadınlara ulaşmaya çalışarak onlara başta özgüven vermeye, daha sonra da psikolojik ve hukuki danışmanlık sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

ŞİDDET GÖREN KADINA YARDIM ELİ
Eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle emniyete müracaatta bulunan kadınlara, kadına şiddetle mücadele yasası kapsamında destek hizmeti veriliyor. Ergani'de eşinden fiziki şiddet gördüğü gerekçesiyle 20 kadın emniyete müracaat etti. Bu başvurular sonrasında Emniyet Müdürlüğü'nce müracaatta bulunan kadınların şiddet uygulayan eşlerine evden uzaklaştırma ve ekip görevlendirme tedbir kararı uygulanıyor. Durumları elzem olan 5 kadın ise Diyarbakır kadın sığınma evine gönderilerek koruma altına alındı. Emniyet Müdürlüğünce yapılan açıklamada, eşinden şiddet gören ve emniyet birimlerince tedbir altında bulunan kadınlarla emniyet mensuplarınca haftalık ziyaretler yapılarak görüşmeler gerçekleştiriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile