''ergene Eylem Planı''Toplantısı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Ergene Eylem Planı toplantısı düzenlendi.

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gerek ülkede gerekse bölgede yıllardır dağınık ve çarpık sanayileşmeden herkesin zarar gördüğünü belirtti.

Kent ve ilçelerinin sanayi anlamında Trakya Bölgesi'nin başkenti durumunda olduğunu, bölgedeki sanayinin tamamının yıllardır yeraltı suyu kullandığını ve tükettiğini kaydeden Yerlikaya, Türkiye'de 25 havzada eylem planı ve çalışmaların olduğunu, bunlardan birinin de Ergene'de devam ettiğini ifade etti.

Ergene havzasında belli bir takım sorunların teşhis ve tespit edilmeye başlandığını bildiklerini dile getiren Yerlikaya, ''Aradan yaklaşık 3,5 yıl gibi bir zaman geçti, belli bir yol alındı. Yaptığımız ve yürüttüğümüz çalışmaları ülkemizde ve uluslararası arenada mütevazi bir şekilde devam ettiriyoruz. Bunu da çalışmalarımızın reklamını çok fazla yapmadığımız için söylüyorum. Sanayi'nin dağınık halde olması yerine bir arada olması her açıdan doğru. Biz bölgemizde bu çalışmaları yürütürken 586 sanayiciyi ziyaret ederek yapılacak olan bu işlere inandırdık'' dedi.

Yıllardır sanayinin yeraltı sularını kullanarak gelecek nesillere bırakılacak en önemli mirasın hızla tüketildiğine de dikkat çeken ve çevreyi korumanın en büyük görevleri olduğunu aktaran Yerlikaya, şunları söyledi:
''İlk önce Islah Organize Sanayi Bölgeleri'ni (IOSB) kurduk. Ardından da gereken zamandan önce OSB haline getirdik. Ancak bunun kutlamasını daha yapamadık. Atık su arıtma tesislerinin Çorlu ve Çerkezköy ihaleleri yapıldı. Bu tesisler kısa bir sürede inşa edilerek yapımı tamamlanacak ancak atık su derin deşarj çalışmaları denilince bazı gruplar rahatsız oluyor. Sistemde uygulanacak derin deşarj daha öncekiler gibi olmayacak. Yapılan çalışmalarımızın tamamı bilimin ışığında ve uzman ekipler tarafından gerçekleştiriliyor.''
''Yapılan eleştirilerinde bilimin ışığında olmasını temenni ediyoruz. Geçmişten bize en büyük miras olan çevreyi korumak bizlerinde en büyük görevidir. '' diyen Vali Yerlikaya, Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında yapılan bütün bu çalışmaların sonucunda bölgedeki yeraltı suyu kullanılması da eskisi gibi devam etmeyeceğini ve bu mirası gelecek nesillere bırakacaklarını söyledi.

- Arıtma tesisi 2 yıla kadar tamamlanacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı ise Tekirdağ'da çok kısa sürede OSB'lerin tüzel kişiliğine kavuşturulduğunu ve akabinde OSB haline getirildiğini hatırlattı.
Genele bakıldığında Tekirdağ örnek bir çalışma sergilemiş olduğunun altını çizen Kınacı, şunları dile getirdi:
''Tekirdağ'da bilindiği üzere 5 atık su arıtma tesisi yapımı başladı.

Bütün sanayicimiz için OSB'ler içinde olmak ve orada faaliyetlere devam etmek ve kendileri açısından faydalı ve mantıklı olan yoldur. Bu atık su arıtma tesisleri müşterek olarak toplanan suları arıtacak. Dolayısıyla burada toplanan atık sular bir araya geldiğinde değerleri birbirini dengeleyecek. Ergene eylem planı kapsamında ciddi bir yeraltı suyu tasarrufu da yaşanacak. Arıtma tesislerimiz 1,5-2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış olacak. Bu meyanda çok önemli bir çalışma daha ortaya çıkıyor. Arıtma tesislerimizde atık suları arıtılan fabrikalardan hangisinin ne değerde olduğu ve hangisinin ön arıtma yapması gerektiği de belirleniyor. Çok kirli ve kriterlerin üzerinde değerlere sahip olan sanayi ve fabrikaların da böylece ön arıtma yapmaları sağlanacak.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile