Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi açılış toplantısı Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda yapıldı. Proje açılış toplantısına katılan Müsteşar Prof Dr. Mustafa Öztürk, projenin Ergene arıtma çamurunun faydalı yönde kullanılması açısından önemli olduğunu belirterek, "Yapılacak proje ile havza içerisinde en uygun arıtma çamuru kurutma tesisi yerlerinin seçenekleri belirlenecek. Projenin son aşamasında ise arıtma çamurunun özellikleri, arıtma çamuru kurutma seçeneği ve etrafında yaşanacak sıkıntılar dikkate alınarak Ergene Havzası için hangi tip kazanım veya bertaraf yönteminin uygun olduğu belirlenecektir. Arıtma çamurlarının uygun geri kazanım ve bertaraf yöntemlerinin belirlenmesinde teknolojik ve ekonomik olarak uygulanabilirliği de göz önüne alınacaktır. Projenin sonucunda uygulanabilir bir arıtma çamuru yönetim planı oluşturulacaktır. Bu sayede belediyelerin OSB’lerinin ve ıslah OSB’lerin ayrı ayrı pahalı bertaraf tesisleri veya enerji geri kazanım tesisleri oluşturmaları ve işletmeleri önlenecektir. Daha pratik, daha uygulanabilir, daha ekonomik tekniklerin, teknolojilerin devreye girmesi sağlanacaktır. Atıkların depolanması İnel atık hariç son çaredir. Bunu da özellikle belirtmek gerekir. Gelişmiş ülkelerde artık atıklar depolanmıyor, depolanan yere de biyoenerji dediğimiz üretim tesisleri kurdurularak daha yeni tedbirler, teknolojiler geliştiriliyor. Biyoenerji üretim alanları haline dönüştürülebiliyor. Tehlikeli atıkla tehlikesiz atığı yan yana depoladığınız zaman tehlikesiz atık içerisinde bulunan biyolojik olarak parçalanabilir organik maddeleri inuve ediyorsunuz. Çöp depolama alanlarında biyogaz üretimini durduruyorsunuz. Dolayısıyla bu proje esnasında hangi atıklar nerede, ne şekilde bertaraf edilecek bunların net olarak ortaya çıkması açısından belediyelerimiz başta olmak üzere sanayicilerimiz OSB’lerimiz bize ve bu projeye katkı verirlerse çok seviniriz. Bu bölgede özellikle biz bakanlık olarak bazı atıkların belediye atıklarının, bazı evsel karakterli sanayi atıklarının kompos üretilmesinin özellikle önünün açılması, bazı atıkların da kurutulduktan sonra direk yakılması değil yakılmadan önce devlet teşvikine uygun yöntemle kullanılması planlanıyor. Biyogazla ilgili projeye devlet teşvik veriyor. Biz de bununla ilgili olarak biz buralardan gaz üretelim diyoruz. Gazdan elektrik enerjisi üretimiyle ilgili bir formül geliştirelim. Dünyanın uyguladığı teknik ve teknolojilerden biridir biyogaz üretimi. Bu gibi teknoloji konularında gelişmeler sağlayalım. Bölgemizde böyle bir tesis vardı. Bu tesis akışkan yataklı sistemle atıklarını yakmakta ve devletin verdiği bu teşvikten maalesef faydalanamamakta" dedi.
PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK, "ATIK ÜZERİNDEN KARA PARA AKLAYANLAR ÇOĞALDI"
Arıtma tesisi isteyen OSB ve sanayicilere uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, arıtma işinde günümüzde kara para aklamaya çalışanlar olduğunu söyledi.
Arıtma tesisi kurma yöntemiyle kara para aklamaya çalışanlar olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, "Dolayısıyla tüm bunlar tüm yönleriyle değerlendirilecek, raporlanacak ve ona göre çözüm yolları üretilecek. Özellikle sizlerden ricam böyle çantalı kara kara adamlar çok fazlalaştı. Bugünlerde çok çok dolaşıyorlar. Kara kara adamlar ellerinde çantaları var. Der ki senin atığını bertaraf edeyim sen bana atığını ver. Bunların bir kısmı da kara para aklarlar. Yurt dışından gelirler. Kara para aklamayı da severler. Buna özellikle özen gösterelim. Bu projenin çıktılarını hep beraber sadece bakanlık olarak değil, sadece üniversitemiz olarak değil, sadece belediyemiz olarak değil hep birlikte bu projenin çıktılarını güçlü bir şekilde oluşturalım ki Ergene bölgesindeki bütün belediyelerimiz, bütün sanayicilerimiz birlikte ortak akılla ortak bir çözüm bulalım ve birlikte çözümleri geliştirelim. Aksi durumda bu memleketin boşa harcayacak ne kaynağı, ne de parası var. Sanayici zaten bununla ilgili ciddi bir şekilde atıklarını arıtmakla ilgili para harcıyor. Bu kaynağın yanında ilaveten arıtma çamurlarının bertarafı için de ekonomik, uygulanabilir, pratik, geleceği olan sürdürülebilir tesislerin kurulmasında yarar var. Bu projeye özellikle destek vermenizi istiyorum. Bu projenin sağlıklı bir şekilde sonuçlanıp uygulamaya geçmesini bekliyorum. Bu proje Ergene Havzası’nda iyi bir model ortaya koyduğu zaman 26 havzamızda da planlanacak. Bu projenin benzeri yer olan Gediz havzasında uygulayacağız. O bölgede de bu tip projeleri yaparak Türkiye ölçeğinde bu projelerin geliştirilmesini sağlayacağız. Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesinin başladığını bildirmekten büyük bir kıvanç duymaktayım. Bu doğrultuda projede emeği geçen herkese teşekkür eder çalışmalarında başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Proje tanıtım toplantısına Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da katılırken toplantı, projenin sunumu ve genel değerlendirme ile son buldu.
Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Başladı
Ergene Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi açılış toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, proje ile atıkların, devlet teşviki sağlanan biyogaz tesisi gibi yöntemlerle faydalı olarak değerlendirilerek bertaraf edilebileceğini belirtti.