İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Emcet Olcaytu, çapraz sorgusunda üye hakim Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu'nun sorularını cevapladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Olcaytu, Özese'nin sorusu üzerine, 20 Mart 1978'den itibaren Aydınlık dergisinin davalarını takip ettiğini belirterek, hukuki danışmanlığını yaptığı dergiye gelen haberleri inceleyip denetimden geçirdiğini, önemli gördüğü belgeleri kendi özel arşivine koyduğunu söyledi.
BASINDAN TANIYOR
Hakim Özese'nin, bilgisayarından çıkan ''Ulusal Güçler Birliği Hareketi'' adlı belgede, Bülent Berkarda, Semih Tufan Gülaltay ve Hurşit Tolon'un isimlerinin geçtiğini belirterek, bunları tanıyıp tanımadığını sorduğu Olcaytu, bu kişileri basından tanıdığını dile getirdi.
'GENÇLERE YARDIM ETTİM'
Özese'nin ''Türkiye Gençlik Birliği hakkında ne biliyorsunuz?'' sorusuna Olcaytu, kuruluşu sırasında tüzük hazırlanırken yardımcı olduğunu ifade ederek, ''Gençlerin yasal platformda bu tür örgütlenmeler yapması beni çok memnun ediyor. Bunun için yardım ettim'' dedi.
"DEVLETİN İLGİLİ BİRİMLERİNE İLETİYOR MUSUNUZ?"
Olcaytu'dan elde edilen dokümanlar arasında, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Şemdinli Olayı'nı göremediği, emekli Orgeneral Hilmi Özkök'e üç kez suikast girişiminde bulunulduğu'' şeklinde bilgiler yer aldığını ifade eden Özese, ''Özkök'e üç kez suikast yapıldığı gibi ciddi bilgiler geliyor. Bunları devletin ilgili birimlerine iletiyor musunuz?'' diye sordu.
Olcaytu da gazetecinin görevinin bu olmadığını belirterek, ''Bildirdiğiniz gibi de başınıza iş açarsınız. Çünkü kim yapmış, ne zaman yapılmış belli değil. Aydınlık dergisine bu tür konularla ilgili hafta da 50, bazen de üç haber notu gelir. İddia var, ama kanıtı yok. Bu nedenle haber olarak yapılmadı'' dedi.
Özese'nin de istihbari mahiyette MİT'e bilgi verilebileceğini ifade etmesi üzerine Olcaytu, ''Bunu doğrultacak yerler MİT, karakol, emniyet değildir. Haber notundaki ayrıntılardır. Ama haber notunda bir ayrıntı yoksa kime soracaksınız?'' diye konuştu.
AYDINLIK DERGİSİNDEKİ GÜLEN İDDİALARI
Özese, Aydınlık dergisinde ''Ergenekon'' soruşturması ve kovuşturmasının Fethullahcı yapılanma tarafından yürütüldüğünün yazıldığını hatırlatarak, ''Bu konuda somut bilgi ve belgeniz var mı?'' diye sordu.
Bu konuda bir kitap çalışması olduğunu, Aydınlık dergisinde beş hafta boyunca bu konuda bir yazı dizisi de yayımlandığını ifade eden Olcaytu, Fehmi Koru'nun 2001 yılında Yeni Şafak gazetesinde Taha Kıvanç imzasıyla ''Ergenekon'' konusunda yazdıklarının, kendi iddialarını desteklediğini savundu.
FETHULLAHÇILAR KARA PARAYA BULAŞTI
Olcaytu, ''Fethullahçıların 2001 yılında kara paraya bulaştıkları'', ''Fethullahçı yapılanmanın paralarının emniyet istihbarat dairesinin araçlarıyla taşındığı'' yönündeki iddialar olduğunu belirterek, Adil Serdar Saçan'ın da 2001 yılında Fethullah Gülen ile ilgili ön çalışma izni aldığını, ancak telefon dinlemelerini istihbarat şube yaptığı için jandarmanın gerçekleştirmesini istediğini anlattı.
Gülen grubunun, 25-30 milyar dolarlık bir paraya hükmettiğine dair haberler çıktığını belirten Emcet Olcaytu, gazeteci olarak bu iddiaları araştırdıklarını ifade etti. Özese'nin de ''Fethullah Gülen'in kara parasının, emniyetin araçlarıyla taşındığına dair bir dava var mı?'' diye sorduğu Olcaytu, bunlara ilişkin evrakların Nuh Mete Yüksel'in Ankara'da açtığı Gülen davasına girdiğini söyledi.
SÜPER NATO
Olcaytu, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, kendi bilgisayarından çıktığını söylediği ''Süper Nato'' başlıklı şemayı açıklamasını istemesi üzerine, Hrant Dink cinayetiyle ilgili Aydınlık dergisinde yazdığı yazıyla ilgili olarak, şemanın dergi tarafından yapıldığını anlatarak, ''Şema, Dink cinayetini aydınlatmak için yapılmıştır. Süper Nato'yla kastettiğimiz, Türkiye'deki kontrgerilladır. Türkiye'nin NATO'ya girmesinden sonra 1953 yılında bu Süper Nato kurulmuş'' dedi.
Haşıloğlu'nun, birinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından Oktay Yıldırım ve Asuman Özdemir'i tanıyıp tanımadığı yönündeki sorusuna da Olcaytu, tanımadığını ve cezaevinde tanıştıklarını söyledi.
Olcaytu, Haşıloğlu'nun, ''İşçi Partisindeki konumunuz nedir?'' şeklindeki sorusu üzerine, partinin Merkez Disiplin Kurulu üyesi olduğunu dile getirdi.
''Ulusal Güçler Birliği nedir? Kimleri kapsamaktadır?'' sorusuna da Olcaytu, Ulusal Güçler Birliğinin 1999 seçimleri öncesinde kurulduğunu anlatarak, kendilerine yakın gördükleri partililer ve seçmenleriyle bir güç birliği projesi olduğunu belirtti.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün duruşmaya öğlen arası verdi.
Ergenekon'da Fethullah Gülen iddiaları
İkinci ''Ergenekon'' davası sanıklarından Emcet Olcaytu'nun, çapraz sorgusuna devam edildi