İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karara bağlanan ve temyiz aşamasında bulunan Ergenekon davasının sanıklarından Göktaş'ı cezaevinden kaçırma planı yapıldığına ilişkin 16 şüpheli hakkında yaklaşık 6 yıldır devam eden soruşturmayı tamamladı.
Başsavcılık, 16 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, avukat Serdar Özürk'ün bürosunda 5 Haziran 2009'da yapılan aramada, çöp tenekesinde bulunun yırtılmış not birleştirildiğinde Ergenekon soruşturması sırasında tutuklu bulunan Levent Göktaş'ın kaçırılması ile ilgili planlar çıktığı anımsatıldı.
Göktaş'ın hastaneye sevki üzerine kurulan kaçırılma planlarının bazı alternatiflerden oluştuğu belirtilen kararda, bunların planda Göktaş'ın, hastaneye gidiş-dönüşü, muayenesi ya da tetkikler için farklı birimlere götürülmesi sırasında kaçırılması gibi sıralandığı kaydedildi.
Kararda, firar planının eyleme dönüşmediği, hazırlık hareketi olduğu, bunların da geldiği aşamada cezalandırılabilir bir eylem içermediği, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı vurgulandı.
Şüphelilerin iletişim tespit tutanaklarının incelendiği ve suç unsuru içermediği kaydedilen kararda, bu görüşmelerin iş, sivil toplum örgütü faaliyetleri ve günlük yaşama ilişkin görüşmeler olduğu aktarıldı.
Kararda, Levent Göktaş ve Serdar Öztürk'ün Ergenekon davasında "terör örgütü üyesi" suçlamasıyla yargılandığı anımsatılan kararda, aynı eylemden dolayı birden fazla yargılama yapılamayacağı belirtildi.
- "Telefon rehberi delil sayılamaz"
Takipsizlik kararında, avukatlar Filiz Esen ve Ferhat Kale, Yarbay Mustafa Yalçın ve iş adamı Mehmet Kurt'un da bulunduğu 14 şüphelinin, Ergenekon davasında yargılanan sanıklarla irtibatlarının, icra ettikleri meslekleri ve özel ilişkileri doğrultusunda olduğu ifade edilerek, bir kısım örgüt sanıklarından elde edilen belgelerde şüphelilerin isimlerinin telefon rehberlerinde yer almasının örgüt üyesi olduklarına başlı başına delil teşkil etmediği vurgulandı.
Kararda, bu nedenlerle tüm şüpheliler hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "kaçmaya imkan sağlamak" suçlarından kovuşturma yapılmasına yer olmadığı kaydedildi.
- Olayın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında, 5 Haziran 2009'da avukat Serdar Öztürk'ün bürosunda yapılan aramada, birçok belgenin yanı sıra soruşturmada tutuklanan Levent Göktaş'ı kaçırmaya yönelik bir planın bulunduğu iddia edilmişti. Söz konusu plan ile ilgili 16 şüpheli hakkında savcılıkça soruşturma başlatılmıştı.
Ergenekon'da Firar İddiasına Takipsizlik
Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Levent Göktaş'ın cezaevinden firar edeceğine dair plan yapıldığı iddialarına ilişkin, Göktaş ile avukatı Serdar Öztürk ve iş adamı Mehmet Kurt'un da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.