Yargıtay Konferans salonundaki duruşmaya, İlker Başbuğ, Hurşit Tolon, Hikmet Çiçek, Yalçın Küçük, Dursun Çiçek, Sinan Aygün, Fatih Hilmioğlu, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Levent Ersöz, Nusret Senem'in aralarında bulunduğu bazı sanıklar, sanık yakınları, avukatlar katıldı.
Başkan Yeşil, sanık ve müdafi yoklaması yapılmasının ardından duruşmanın icrasıyla ilgili bilgi verdi.
22 değişik dosyanın birleştirildiği bu davanın, Cumhuriyet tarihinin en büyük dosyalarından olduğunu vurgulayan Yeşil, dosyanın, uzun bir yargılama sürecinin ardından temyiz için Yargıtay'a geldiğini belirtti.
Dosyada toplam 275 sanık hakkında hüküm kurulduğunu, bu sanıklardan 66 sanık hakkında duruşmalı inceleme talebi bulunduğunu ifade eden Yeşil, bunlardan 4 sanığın vefat ettiğini hatırlattı.
- "Oldukça sıkıntılı sürecin geçtiği görüldü"
Diğer 62 sanıkla ilgili duruşmalı inceleme kararı verdiklerini bildiren Yeşil, "Duruşma sürecinde, son celse DVD'sini izlediğimizde oldukça sıkıntılı sürecin geçtiği, bir kısım dilekçelerin sanık müdafilerin 'temyiz ettik, duruşma istedik' demelerine rağmen dosya içinde olmadığı görüldü. Ancak hak kaybı olmaması açısından beyanları esas alarak, personelin de ihmalinden kaynaklanmış olabilir, bu talepte bulunanlara duruşmalı inceleme kararı verdik" dedi.
Başkan Yeşil, 116 sanıkla ilgili daha duruşmalı temyiz incelemesi talebi bulunduğunu ancak aldıkları cezalar 10 yılın altında olduğu için yasa gereği bu sanıkların taleplerinin yazılı inceleneceğini söyledi.
Duruşmanın Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümleri gereğince yürütüleceğini ifade eden Yeşil, "Adil yargılama ilkelerini gözeterek, mümkün olduğu kadar savunma hakkınıza sonsuz saygı göstererek, istediğiniz oranda savunma için imkan sağlayacağız. Ancak sizden istirhamımız duruşmanın hızlı yürümesi, erken sonuçlanması açısından mümkün olduğunca tekrardan kaçınmanız" diye konuştu.
Raportör üyenin hazırladığı raporun okunmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinin okunacağını kaydeden Başkan Yeşil, ardından da savunmalara geçileceğini belirtti.
Başkan Yeşil, sanık ve müdafi sayısı fazla olduğu için alfabetik sıraya göre savunma hakkı tanınacağını, duruşmaların haftada 4 gün, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri yapılacağını bildirdi.
Adil yargılanma ve silahların eşitliği ilkesi gereği savunmaların kesilmeyeceğini tekrarlayan Yeşil, isteyenlerin kürsüde, isteyenlerin ön sırada oturarak savunma yapabileceklerini de söyledi.
Başkan Yeşil, "Şimdiden yargı camiası ve ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.
Duruşmada, daha sonra raportör üyenin hazırladığı raporun okunmasına geçildi.
'Ergenekon' Davası Temyiz Duruşması
Yargıtay 16. Ceza Dairesince, 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ilk duruşmasında Başkan Eyüp Yeşil, adil yargılama ilkelerini gözeterek, mümkün olduğu kadar savunma hakkına saygı göstererek, istenilen oranda savunma için imkan sağlayacaklarını bildirdi.