Ergenekon hakimleri, Haberal'ın tazminat davasının reddini istedi

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın tazminat davası açtığı hakimlerin avukatları, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'ndan dosyada b

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın tazminat davası açtığı hakimlerin avukatları, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'ndan dosyada bulunmayan sağlık raporlarının da dosyaya konulmasını ve davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Hakimler Resul Çakır ve Yakup Hakan Günay'ın avukatları Hasan Maral, A. Adem Yavuzarslan ile Ömer Güntay'ın Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na gönderdikleri yazıda, "Davacı hakkında verilen mühim bir sağlık kurulu raporunun hem asıl ceza mahkemesine ve hem de sayın mahkemenize intikal ettirilmediği anlaşılmıştır." denildi.

Mahkemeye henüz yeni gönderilen 16.10.2009 tarihli sağlık kurulu raporunda "hastanın sağlık durumunun değerlendirilmiş ve tıbbi tedavisine ayaktan devam edilerek bir ay sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilmesine" karar verildiğini hatırlatan avukatlar, rapora göre davacının sağlık durumunun dava dilekçesinde ileri sürülenin aksine ayakta tedavi ve taburcu edilmesi uygun görülecek derecede iyi durumda olduğunun ortaya çıktığını ifade ettiler.

Haberal hakkında İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde görevli Doç. Dr. Cengizhan Türkoğlu tarafından 28.09.2009 tarihli raporda "hastanın ayakta tedavisinde sakınca yoktur." şeklinde bir raporun daha mevcut olduğunun öğrenildiğini dile getiren avukatlar, bu raporun onaylı bir örneğinin de dava dosyasına konmasını talep ettiler. Avukatlar, "Davacı iddialarının ve dayandığı olguların daha önceki savunmalarımızla birlikte ekte sunmuş olduğumuz rapor ve eki yazışmalarda dikkate alınarak bu doğrultuda tetkiki ile davanın reddini talep etmekteyiz." ifadelerini kullandılar.

Davacı vekilince hastanın tutukluluğunun sağlık durumuna olumsuz etkilerinden bahisle tazminat istediklerini hatırlatan avukatlar, sağlık durumunun tutukluluk tedbirine müracaatta yargıç ve mahkemeleri bağlayan bir ölçüt olmadığını belirterek infaz mercilerin ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çekti. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 'Tutukluların yükümlülüklerini' anlatan 116. madde ile 'Hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile ertelenmesini' anlatan 16. maddesini hatırlatan avukatlar, Yargıtay 4. Hukuk Dairesine 6 sayfadan ibaret sağlık raporu ve ilgili yazışma suretlerini gönderdi.

18 HAKİM HAKKINDA TOPLAM 468 BİN TL TAZMİNAT İSTENİYOR

Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan davanın tutuklu sanığı emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Balyoz Planı davası sanıklarından emekli tuğgeneral Süha Tanyeri, birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, Balyoz planı davası sanığı Tümgeneral Ahmet Yavuz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı iddialarına ilişkin davanın sanığı Albay Dursun Çiçek ve Ergenekon davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, davaya bakan ve tutuklama taleplerini reddeden hakimler aleyhine ayrı ayrı açtıkları tazminat davalarına Yargıtay 4. Hukuk Dairesi bakıyor.

Yargıtay'da görülen davalarda 18 hakim hakkında toplam 468 bin TL tazminat isteniyor. Hakimler hakkında en yüksek tazminat davası açan isim ise Mehmet Haberal. Toplam 7 hakim hakkında davacı olan Haberal, her biri 20 bin TL olmak üzere toplam 140 bin TL tazminat talebinde bulunuyor. Bu tazminat miktarlarına, davaları sonuçlanan ve onaylanmayı bekleyen tazminat miktarları dahil değil.

Ergenekon sanıklarının açtığı dava miktarları ise şöyle: Çetin Doğan 60 bin TL, Dursun Çiçek 5 hakim hakkında 25 bin TL, Ahmet Yavuz 3 hakim 60 bin TL, Levent Bektaş 3 hakim hakkında 60 bin TL, Süha Tanyeli 3 hakim hakkında 60 bin TL, Hayrettin Ertekin 6 hakim hakkında 60 bin TL. En düşük tazminat miktarını ise Ergenekon sanığı Fatih Derdiyok açtı, 3 bin TL.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile