Ergenlerde depresyon belirtileri ve tedavisi

Ergenlerde depresyon belirtileri ve tedavisi

Ergenlik dönemi, gelişimsel olarak tam bir geçiş dönemidir. Bu dönemde yaşanan fiziksel, duygusal, psiko-sosyal ve sosyal değişimler bireyi derin bir biçimde etkiler.

  Fiziksel değişimlere bağlı olarak kendi bedenini ve cinselliği keşfeden ergenler bu alanlarla ilgili sorunlar yaşayabilirler . Kişisel kimliğin kurulduğu bu dö ; nemde birey , ' ben kimim?&rdquo ; , &ldquo ; hayatın anlamı ve amacı ne? ' gibi kritik sorulara yanıt arar . Ergenlerde gö ; rü ; len bu değişimler onların sosyal etkileşimlerini ve kendilerini algılamasını etkiler . Ergenlik , kişisel kimliğin kurulmasıyla , toplumun bir ü ; yesi olarak kendi rolü ; nü ; belirginleştirme arasındaki dengeyi kurma mü ; cadelesidir .

Depresyon , ç ; ok ç ; eşitli durumlara ve stres yaratan faktö ; rlere karşı verilen bir tepkidir . Ergenlerde depresif duygu durumu yaygın olarak gö ; rü ; lebilmektedir , ç ; ü ; nkü ; bu normal olgunlaşma/bü ; yü ; me sü ; recinin , bu sü ; rece eşlik eden stres faktö ; rlerinin , seks hormonlarının ve bağımsızlığını elde etmek iç ; in anne-babayla ç ; atışmanın bir parç ; ası olabilmektedir . Depresif duygu durumu , bir arkadaşın ya da akrabanın ö ; lü ; mü ; , sevgiliden ayrılmak ya da okulda başarısız olmak gibi rahatsızlık verici olaylara ve durumlara karşı bir tepki de olabilir . Ö ; zgü ; venleri dü ; şü ; k , kendilerini kıyasıya eleştiren , olumsuz olaylar ve durumlar ü ; zerinde kontrol gü ; cü ; nü ; n olmadığını dü ; şü ; nmeye eğilimli ergenlerde , stres yaratan olaylar ve durumlarla karşılaşma depresyon riskini arttırabilmektedir .

ERGENLERDE DEPRESYONUN BELİRTİLERİ
Ergenlerde depresyon tanısı koymak zor olabilmektedir , ç ; ü ; nkü ; ergenlik dö ; neminde duygusal iniş ve ç ; ıkışlar normal bir sü ; reç ; de olabilmektedir . Bazen dü ; nyanın harika bir yer olduğu dü ; şü ; ncesiyle kendini iyi hisseden ergen , bazen de hayatın berbat bir şey olduğunu dü ; şü ; nebilir . Bu dü ; şü ; nceler birkaç ; saat iç ; inde değişebileceği gibi birkaç ; gü ; n bile sü ; rebilir .

Depresif duygu durumunun sü ; rekli olması , okul başarısının dü ; şmesi , aileyle ve arkadaşlarla ilişkilerde sorunlar yaşanması , madde bağımlılığı ve diğer olumsuz davranışlar depresif epizodu işaret ediyor olabilir . Bu dö ; nemde depresyon riskini arttıran faktö ; rleri şö ; yle sıralayabiliriz : ebeveynlerden birini ö ; lü ; m ya da boşanma nedeniyle kaybetme , ç ; ocukluk dö ; neminde fiziksel ve cinsel tacize maruz kalmak , sosyal beceri eksikliği , kronik hastalıklar ve aile bireylerinden birinde depresyon hikayesinin olması .

Aşağıda sıralanan belirtiler iki haftadan daha fazla sü ; rerse depresyon riskinden sö ; z edilebilir :
Okul başarısının dü ; şmesi
Arkadaşlardan ve sosyal etkinliklerden uzak durmak
Ü ; zü ; ntü ; lü ; ve umutsuz ruh hali
Enerjinin ve motivasyonun dü ; şü ; k olması , hiç ; bir şeyden zevk alamama
Ö ; fkeli olma
Eleştirilere karşı aşırı tepkili olma
İdeallerine ulaşamayacağını hissetme
Ö ; zgü ; venin dü ; şü ; k olması , suç ; luluk duyguları
Kararsızlık , konsantre olamama , unutkanlık
Huzursuzluk
Yemek ve uyku ö ; rü ; ntü ; sü ; nde değişiklikler
Madde bağımlılığı
Otorite figü ; rleriyle sorunlar
İntihar dü ; şü ; ncesi

Ergenler , depresif duygu durumundan kaç ; ınmak iç ; in uyuşturucu ya da alkol kullanabilir ya da rastgele cinsel ilişkiler kurabilir . Ergenler , dü ; şmanca , saldırganca ve riskli davranışlarla da depresyonlarını ortaya koyabilirler . Ancak bu davranışlar onların sadece yeni sorunlar yaşamalarına neden olur , depresif duygu durumları derinleşir ve arkadaşlarıyla , aileleriyle ve okul yö ; netimiyle ilişkilerine zarar verir .

ERGENLERDE DEPRESYON TEDAVİSİ
Depresyon geç ; iren ergenlerin tedavi edilmesi son derece ö ; nemlidir . Depresyon ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse ergen bireyin hayatını tehdit eder bir duruma gelebilir . Eğer ergen tedavi gö ; rmeyi reddederse , aile ü ; yelerinin ya da ergenle ilgilenen diğer yetişkinlerin bir uzmandan yardım alması faydalı olabilir .

Depresyon tedavisinde ilaç ; ve psikoterapi kullanılmaktadır . İlaç ; depresyonun semptomlarını gidermekte etkilidir . Ö ; zellikle ilaç ; tedavisiyle birlikte yü ; rü ; tü ; len psikoterapi etkili ç ; ö ; zü ; mler sağlamaktadır .

Psikoterapi , ergene neden depresyona girdiğini anlamasına ve stresli durumlarla nasıl baş edeceğini ö ; ğrenmesine yardımcı olur . Duruma bağlı olarak terapi , bireysel , grup ya da aile terapisi şeklinde yü ; rü ; tü ; lü ; r .

Depresyonda olan ergenin yardıma ihtiyaç ; duyduğunu kabul etmesi iyileşme yö ; nü ; nde atılmış ö ; nemli bir adımdır . Ancak , yardıma ihtiyaç ; duyduğunu ve bunun iç ; in adım atması gerektiğini kabul eden ergenlerin sayısı gö ; rece az olabilmektedir . Bu nedenle arkadaşlarının ve ailesinin desteği , teşvik edici ö ; nerileri ö ; nemlidir .

SAGLIKTA BUGUN
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile