Ergil: Hizmet Hareketinde, İnsanların Kalitesini Yükselten Bir Anlayış Var

Ergil: Hizmet Hareketinde, İnsanların Kalitesini Yükselten Bir Anlayış Var

Prof. Dr. Doğu Ergil, Hizmet hareketinde, giderek insanların kalitesini yükselten bir anlayışın var olduğunu söyledi.

Ergil, "Hizmet hareketi, bilim ile imanı karşılıklı kutup olarak değil, birbirini besleyen, iç içe geçmiş bir Ebruli haline getirdi." dedi.

Antalya Sağlık Hizmetleri Derneği(SAHİDER)’nin Antalya Crowne Plaza Hotel’de düzenlediği programda konuşan Akdemisyen Sosyolog Prof. Dr. Doğu Ergil, Hizmet hareketini değerlendirdi. Bu hareketin insan kalitesini giderek arttıran bir anlayışı olduğunu söyleyen Ergil, "Hizmet harketi, bir etkinin sonucu iken artık etken haline gelmiştir." dedi.

Hizmet hareketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ergil, "Bu hareket hem Türkiye’deki değişim dinamiklerinin bir sonucudur, hem de bir aşamadan sonra taşıyıcısı haline gelmiştir. Yani kendisi bir etken olmuş harekettir." dedi.

Hizmet hareketinde, giderek insanların kalitesini yükselten bir anlayışın var olduğunu söyleyen Prof. Ergil, bunu Türkiye’nin yıllarca yapamadığını kaydetti.

Bu hareketin en önemli özelliğini ‘sivil’ oluşuna bağlayan Ergil, emir-komuta zincirinin dışında oluştuğunu ifade etti.

Her otoritenin belli bölgesel kontrollere dayandığını dile getiren Ergil, "Halbuki bu hareket, merkezi otoriteyi kabul etmeyen, bütün dünyayı vatan olarak gören, bütün insanları da millet olarak gören bir anlayışa sahip. Bu, bildiğimiz siyasal kalıplara uymuyor. Hizmet hareketi, bilim ile imanı karşılıklı kutup olarak değil; birbirini besleyen, iç içe geçmiş bir Ebruli haline getirdi." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin de bu anlayışta olması gerektiğini vurgulayan Ergil, Hizmet hareketindeki gibi, küçük millet anlayışından büyük millet anlayışına geçilmesini önerdi.

ANAYASA VE KÜRT MESELELERİNE DE DEĞİNDİAnayasa ve ‘Kürt sorunu’ meselelerine de değinen Ergil, ‘Anayasayı bir kere çiğnesem ne olur’ diyen bir anlayışın yanlış olduğunu söyledi ve şu ifadelere yer verdi: "Ülkede 74 milyon insan var, herkes bir kere çiğnese anayasa 74 milyon kez çiğnenmiş olur. Bu zihniyetten ötürü anayasanın içinden tankla geçebiliyorlar. Menderes niye asıldı? Menderes’i anayasayı ihlal suçundan astılar. Asan adamlar da anayasanın üzerinden tankla geçtiler. Darbeyi yapan hukukunu da yapar kendini korumaya alır. Hadi bunu bir asker yapar, peki bir siyasi parti lideri ‘bu meclis anayasa yapamaz, bunun için kurucu irade lazım’ der mi? Sen niye ordasın o zaman? Bu halkına hakarettir, siyasete küfür etmektir ve senin taşıdığın kimliği ihanettir."

Kürt meselesinin Cumhuriyetten beri var olduğunu kaydeden Ergil, devleti yönetenlere hitaben, "Eğer bir ekonomik ihtiyaç var da bu ihitiyaç olağan yollardan karşılanamıyorsa kaçak olur, kaçakçılık olur. Bırak sınır ticareti olsun o zaman. Hemen baskı uygulama insanlara, yer altına iner yoksa. Yer altına iner ve çıktığı zaman da hastalık olarak çıkar, işte kürt sorunu böyle oluştu." şeklinde konuştu.

Ergil'i Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ve Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş da dinledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile