Erguvan Çiçeginin Serbet Hali Büyüledi

Marmara Bölgesinde nisan ayinin son günlerinde açip mayis ortalarina kadar canliligini koruyan Erguvan çiçeginin Osmanli Mutfaginda sifali serbetler arasinda yer aliyordu.

Istanbul Sultanahmet’te Osmanli Saray mutfaginin essiz lezzetlerini günümüze uyarlayan Lezzethan Recep Incecik, Istanbul’da bogazi gören korularda bolca bulunan Erguvan Çiçeklerini toplayarak, Osmanlica serbet tariflerini de dikkate alarak muhtesem bir natürel lezzet elde etti. Sultanahmet’teki Sultan Kösesi restoranda bir araya gelen Türkiye’nin önde gelen yemek kültürü yazarlari ise serbetin tadina ve rayihasina tam not verdiler.

Osmanli mutfagi seflerinden Recep Incecik, diger serbetlerde kullanilan haslama (kaynatma) usulünün bu çiçek için geçerli olmadigina dikkat çekerek, “Biz Erguvan’i kendi halinde soguk damitma dedigimiz usul ile kendi haline birakarak sulandirdik. Çok az miktarda seker ile natürel halde servis ettik. Çiçeklerin tam olarak açtigi dönemde topluyorum. Araçlardan uzak yerlerdeki çiçekleri tercih ediyorum. Soguk damitma yöntemi ile çiçekleri sekere yatirarak kendi suyunu salmasini sagliyorum. Taze olarak 2-3 gün içerisinde serin yerde bekleterek tüketilmesini tavsiye ediyorum. Erguvan’in rayihasi ve lezzeti kadar saray mutfaginda sifa maksatli kullanilmasi da dikkat çekiyor. Kabakulak hastaligindan, kanin temizlenmesi, bazi kanser türü rahatsizliklarin giderilmesi içinde kullanilmasi dikkat çekiyor. Istanbul’dan dervislerin, Bursa’ya gidip zikirleri ile Erguvan Bayrami kutlamasi da Osmanli kayitlarinda yer aliyor. Peygamber Efendimiz ‘in torunu olan Yildirim Beyazit Han’in damadi Emir Buhari hazretlerinin dergahinda Mayis ayinin ilk günlerinde baharinda karsilanmasinin alameti olarak, zikirler yapilir. Erguvan serbetleri ikram edilirmis. Bugünlerde Yildirim Belediyesi Erguvan Bayramini kutluyor. Ancak bunun serbeti ile birlikte gerçeklesmesi daha anlamli olurdu” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile