Erhan; 'Türkiye 1923'Teki Fabrika Ayarlarına Dönmek Zorunda'

Erhan; 'Türkiye 1923'Teki Fabrika Ayarlarına Dönmek Zorunda'

Egeli ihracatçılarla bir araya gelen Prof. Dr. Emre Alkin, 2017 yılında talebin nazlı olacağını, 2017 yılında iş dünyasının 2016 yılı cirolarını yakalayamama riski ile karşı karşıya olduklarını belirtti.



Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen “Ekonomi ve Dış Politikada Gelişmeler” isimli toplantıda Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ile birlikte 2016 yılını değerlendiren ve 2017 yılı öngörülerini paylaşan Prof. Dr. Emre Alkin, "2016 yılı ciroları tutturabilmek için daha fazla üretim yapılıp, daha ucuza mal satılan bir yıl oldu. 2017 yılında da talep nazlı olacak, 2017 yılında ciroları tutturmak mümkün olamayacak. Önümüzdeki yıl uluslararası bir daralma olacak ticarette. Ne zaman ki korumacılık dönemi olmuşsa mutlaka bir gerginlik olmuştur. İnsanlar güvensizlik olduğu zaman kendi paralarına dönüyor. Yerel paralarıyla ticaret gayet de olur. Ruble ile TL ile ticaret olur burada önemli olan parite" şeklinde konuştu.



"Türkiye’de yüzde 4 büyüme var, yüzde 3’ü harcamadan geliyor" şeklinde konuşan Alkin, "Bizim ekstra bir şey düşünmemiz lazım..büyüme oranları aynı gidiyor bunlar değil sorun. Yeni bir şey bulamazsak kamyon yokuşta küsüyor. Çünkü yükü ağır, biz kaslı şirketlere sahip oluyoruz, altyapısı, iş sayısı. Türkiye yüzde sekiz de büyüse bir şey değişmez bu kaslı şirketler ile. 2017 de mi büyüme yüzde 2.5 yüzde 3 olacak. Bizde kamu harcamaları genişliyor .Ancak vergi tabanı genişlemiyor.O nedenle yük ağır aynı insandan devamlı ciddi vergi alıyoruz. Eşek ölürse saman derdinden de kurtulursunuz dimi. O eşek ölür" uyarısında bulundu.

İş dünyasının cevabını merakla beklediği, "Dolar ne olacak?" sorusuna da cevap veren Alkin şöyle konuştu: "Türkiye’nin döviz rezervinin 7 katı döviz riski var. Döviz ile borcu olanların işi kolay değil. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Amerikan Merkez Bankası’nın bastığı tedavülde olan 1.4 trilyon dolar var. Ancak dünya genelinde 237 trilyon dolarlık işlem var. Dolar beynelminel takas aracı olduğu için dolar varmış gibi işlem yapıyoruz."

dünya genelindeki yaşanması beklenen değişimlerden de söz eden Prof. Dr. Alkin, 2050 yılında dünyanın en büyük ekonomisinin Çin olacağını ancak Çin’in süper güç olabilmesi için sadece ekonomik büyüklüğün yetmediğini, Çin’in kişi başı milli gelir, kültür, müzik, teknoloji, moda, özgürlükler alanlarında süper güç olmaktan uzak olduğunu kaydetti.

Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ile Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin birlikte interaktif bir sunum yaptı.

Prof. Çağrı Erhan, dünya genelinde korumacılık önlemlerinin arttığını, geçmişte korumacılık önlemlerinin devreye girdiği dönemlerde dünya savaşları yaşandığını, mevcut korumacılık önlemlerinin devam etmesi halinde yeni bir savaş riskinin dünyayı beklediğini anlattı.

Her yüzyılda dünya genelinde bir başat ülke olduğuna vurgu yapan Erhan, "15. yüzyılda İspanya, 17. yüzyılda Hollanda, 19. yüzyılda İngiltere, 20. yüzyılda ise ABD. Bu sürecin başatı olmak için O dönemin sanayi ve ticaret yollarını ele geçirmek ve su yollarına hakim olmak gerekiyor. Bu yüzyıl olur,150 yıl olur ama genel seyir böyle" dedi.



Şirketlerinize liderlik yapın

İş adamlarına inovasyon ve Ar-Ge’ye yatırım yapmaları çağrısında bulunan Prof. Dr. Erhan, whatsap’ı örnek olarak gösterdi. Whatsap üzerinden günlük 32 milyar mesaj atıldığını anlatan Erhan, 55 kişinin çalıştığı Whatsap’ın 19 milyar dolar piyasa değerine sahip olduğunu kaydetti.

Erhan, "Ne kadar yükü hafif değil mi, Çarpıcı sıradışı bir şey yapalım. Şirketlerde patronculuk yapmayalım, şirketlerinize liderlik yapın" tavsiyesinde bulundu.

Türkiye 1923’teki fabrika ayarlarına dönmek zorunda

Türkiye’nin ekonomik gelişme için tekrar 1923’teki fabrika ayarlarına dönmek zorunda olduğunu anlatan Prof. Dr. Çağrı Erhan, şöyle devam etti: "Yeniden bir şey üretmek zorundayız. İlk yıllar kalkınma yüzde sekiz, yokluklardan yüzde sekiz. Yeni bir şey üretti, buldu, yakaladı. Bugünde yeni bir şey yakalayarak yükselebiliriz. Bizde zenginleşme ile harcama modeli ayrı. Uçağın varsa zenginleşmişsin diyorlar. Hayır harcamışsın, bu zenginleşme değil. Türkiye’de anket yapmışlar Yüzde ellisi işler iyi yüzde ellisi işler kötü gidiyor diyeKriz gelecekse bile kamuda olmaz,o günler yok artık.Özel sektörü vurur. Orada kriz olur."

"2016 umduğumuz bir yıl olmadı"

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen “Ekonomi ve Dış Politikada Gelişmeler” isimli toplantının açılış konuşmasını yapan EİB Koordinatörü Başkanı Sabri Ünlütürk 2016 yılının beklemedikleri bir yıl olduğunu kaydetti.

Ünlütürk, "Birçok gelişme yaşandı. Seçim yıllarından sonra 2016’nın iyi bir yıl geçeceğini umuyorduk ama umduğumuz bir yıl olarak geçmedi. Darbe girişimi, terör saldırıları, ekonomik dalgalanma, döviz kurlarındaki büyük değişim nedenleriyle 2016 yılı beklentilerimizde uzak bir yıl oldu. 2017 yılı umarım güzellikleri getirir" dedi.



Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ise; EİB’nin 2016 yılı faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ege İhracatçı Birlikleri, 2016 yılında 10 tane uluslararası fuarın milli katılım organizasyonunu yaparken, Türkiye İnovasyon Haftası, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, Tasarım Yarışmaları, Eğitim faaliyetleri, üye buluşma toplantıları artarak devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile