Erkan Akçay: Esnaf zor günler geçiriyor

Erkan Akçay: Esnaf zor günler geçiriyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay: Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu verilerine göre bugün itibariyle ülkemizde 2 milyon 406 bin esnaf vardır. Yine bu verilere göre; 2005-2011 yılları arasında 1 milyon 56 bin esnaf kepenk kapatmıştır

  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay, esnaf ve sanatkarların zor günler geçirdiğini ifade ederek, 'Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu verilerine göre bugün itibariyle ülkemizde 2 milyon 406 bin esnaf vardır. Yine bu verilere göre; 2005-2011 yılları arasında 1 milyon 56 bin esnaf kepenk kapatmıştır 'dedi

Esnaf ve Sanatkârların sorunlarına değinen MHP`li Akçay, 'Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonuna üyelikte ustalık belgesi istenirken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine üyelikte ustalık belgesi istenmemektedir.

Bu sorunun çözülebilmesi gerekmektedir. Deniz yolunda kullanılan mazotta ÖTV indirimi yapılırken kara yolu taşımacılığında ÖTV indirimi yapılmaması haksız rekabete yol açmaktadır. Küçük esnafın önemli maliyet kalemlerinden biri de artan elektrik maliyetleridir.

3 ve daha az kişininçalıştığı esnaf ve sanatkâr işletmeleri konut tarifesi üzerinden elektrik kullanabilmelidir. Sayısal olarak esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışanlar istihdamda diğer meslek gruplarından daha yüksek bir orana sahipken bu kesimin Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunda temsil edilmemesi büyük bir sorun teşkil etmektedir ve haksız bir durumdur. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunda TESK temsilcisinin bulunması için gerekli yasal düzenlemenin mutlaka yapılması gerekmektedir. Kayıt dışılığınönlenmesi, uygulamada birliğin sağlanması, mesleki kuruluşların aynı konudaki uygulamalarında ortaya çıkan farklılığın giderilmesi bakımından işletme defteri tutan esnaf ve sanatkârların defterlerinin noterler yanında esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri tarafından da tasdik edilebilmesine yönelik mevzuatta değişiklik yapılmalıdır.

Esnaf ve sanatkârlarımız hem bağımsız çalışanlar olarak kendi primlerini hem de işveren sıfatıyla yanlarında çalışanların sigorta primlerini ödemek zorundadır. Küçükişletmelerden üretim ve istihdamın artırılması, katma değer yaratılması, yeni işyerleri açılarak bunların ekonomiye kazandırılması ve işyerlerinin piyasada kalmalarının sağlanması ve kayıt dışılığın önlenmesi yönlerinden, devletin esnaf ve sanatkârın ödeyeceği primlere doğrudan katkı sağlayarak toplam prim yükünü hafifletmesi ya da sigorta prim oranlarının düşürülmesi uygun ve gerekli bir önlem olacaktır.

Esnaf ve Sanatkârlar, son birkaç yıldır piyasalarda var olan talep daralmasından ciddi olarakolumsuz etkilenmiştir. Talep daralmasındaki olumsuzlukları aşabilmek için krediye ihtiyaç duymaktadır. 2003 yılında bankacılıkta kara liste olarak adlandırılan olumsuz mali sicilin silinmesine ilişkin yasal düzenleme bankalar tarafından uygulanmamıştır. 2009 yılı ocak ayında 5834 sayılı Karşılıksız çek ve protestolu senet ile Kredi ve Kredi kartı borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmaması hakkında kanun çıkarılmıştır. Ancak bu kanun da banklarca dikkate alınmamaktadır. Bankacılıkta kara liste olarakadlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi hususunda bankalar nezdinde hükümet tarafından gerekli girişimler yapılmalıdır 'dedi.  
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile