Özel polikliniğinde İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Önen, bölgede cinsiyet gelişim bozukluğunun, çift cinsiyetlilik oranının oldukça yüksek görüldüğünü söyledi.
Yılda 5 ila 10 arasında cinsiyet gelişim bozukluğu olan hastayı tedavi ettiklerini belirten Prof. Dr. Önen, bu rakamın dünya ile karşılaştırıldığı zaman oldukça yüksek bir oran olduğunu dile getirdi. Bu oranın yüksek olmasının iki nedeni olduğunu kaydeden Prof. Dr. Önen, “Bir tanesi akraba evliliğinin, kapalı evliliklerin yüksek oranda olduğu toplumlarda nispeten genetik geçişin de etkisiyle daha yüksek oranda görülüyor. İkinci bir nedende bu alanda uğraşan deneyimli uzman sayısının az olması nedeniyle hastaların büyük bir çoğunluğu bizi tercih ediyor. Bu sene ocak ayından itibaren yurt dışından iki, yurtiçinden 7-8 olmak üzere yaklaşık 10 tane cinsiyet gelişim bozukluğu olan hasta tedavi ettik, ameliyat ettik. Bunların birçoğu doğuştan gerçek çift cinsiyetli olabiliyor ama büyük bir çoğunluğu orijinali iç genital yapısı ve genetiği erkek ya da iç genital organları ve genetiği kız olduğu halde karşı cinste düşünülüp karşı cinste yetiştirilmiş hastalar oluşturuyor. Bizim dezavantajımız ülkemizde bu hastalara tanı zamanında konulmuyor. Bu hastalarda cinsiyetin tayini çok önemli bir sosyal acil durumdur. Bu tür hastaların, cinsiyet konusunda şüphesi olan hastaların tamamının iki yaşından önce cinsiyet kararlarının alınmış olması lazım. Ona göre medical tıbbi ve gerekirse cerrahi tedavilerinin yapılmış olması lazım” dedi.
İki yaşına kadar doğru cinsiyet konmamış, 5-6 yaşlara kadar yanlış bir cinsiyette yetiştirilmiş olan bir çocuğun cinsiyetini değiştirmenin imkanının olmadığını aktaran Prof. Dr. Önen, “Bu tabi daha uzun dönem sonuçlara baktığımız zaman özellikle ergenlik dönemi sonrası, 18-20’li yaşlarda çocukların kafasında çok ciddi soru işaretleri gelişiyor. Ciddi psikosexüel sorunlar yaşıyor, partnerlerinden uzaklaşabiliyorlar, özgüvenleri olmuyor, sadece cinsel kimlik değil kişilik kimliklerinde de ciddi problem oluşuyor. İntihara kadar giden pek çok sorunla karşılaşılmış oluyor. Ülkemizi, toplumumuzu, hatta devleti ilgilendiren birkaç tane önemli nokta var. İlkokuldan başlayarak herhalde bütün çocuklarımıza normali öğretmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“BU İŞTE AİLENİN CİDDİ İHMALİ VAR”
Yaklaşık bir ay kadar önce Güneydoğu Bölgesi’nden bir hastanın ailesinin cinsiyet bozukluğu ile ilgili kendilerine başvurduğunu anlatan Prof. Dr. Önen, “10 yaşına kadar tamamen erkek olarak yetişmiş, yetiştirilmiş ama orijinali dişi olan bir hastamız, o da hem Cinsiyet Araştırma Komisyonu’nun uygun görmesi, hem ailenin hem de hastanın tamamen kendini erkek olarak hissetmesi nedeni ile o hastamıza da erkek yönünde düzeltici ameliyatlar yaptık. Son aşaması yaklaşık bir hafta kadar önce bitti, şu anda tamamen normal bir erkek çocuğu görünümündedir dış genital yapısı. Ruhen kendini erkek hissediyor, ama maalesef bunlarda erkek testisleri, yumurtası olmadığı için infertil olan yani doğurgan olmayan bir erkek çocuğu olmuş oluyor. Bu işte ailenin ciddi ihmali var. Yeni doğan döneminde hekim arkadaşlara gitmiş, hastanede yatmış tedavi görülürken belki hastanelerimizin eski hantal yapısının bir etkisi olabilir. 10 yıl önce doğar doğmaz bir, bir buçuk, iki ay hastanede yatmış süründürmüş, her gün kan tahlilleri alınmış, kimse herhangi bir teşhis, bilgi vermemiş aileye. Aile de kızmış, protesto etmiş çocuğunu bebeğini almış götürmüş. Allah’ın işidir demiş, bu yaşlara kadar gelmiş. Son bir yıldır bu sefer artık pek çok değişikliğin farkına varıyorlar, bir şekilde iki cinsiyetle yaşanamayacağını görüyorlar. Ülkemizdeki pek çok şehri gezdikten sonra bize geldiler. Bizde aşama aşama, seans seans ameliyatlarını yaptık. Şu an normal bir erkek çocuğu görüntüsünde bir hastamız” ifadelerini kullandı.
Erkek Gibi Yetiştirilen Kız Ameliyatla Erkek Oldu
Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, cinsiyet gelişim bozukluğu görülen bir kız çocuğunun 10 yaşına kadar erkek gibi yetiştirildiği için operasyonla erkek yapıldığını söyledi.