Erkeklerde Yüzde 1 Civarinda Görülen Meme Kanserine Yakalandi, Uzmanlar Erken Taniya Dikkat Çekti

Erkeklerde Yüzde 1 Civarinda Görülen Meme Kanserine Yakalandi, Uzmanlar Erken Taniya Dikkat Çekti

Adiyaman’da yasayan genç adam, meme ucundaki kanamadan süphelenerek doktora gidince meme kanseri oldugunu ögrendi. Istanbul’da gerçeklestirilen operasyonla sag memesi alinan genç adam, “Meme ucuma yakin bir bölgede kanama oldugunu gördüm. Meme kanseri teshisi kondu, cerrahi müdahaleyle memem alindi. Kadinlarda görülüyor, biz düsük bir ihtimalle meme kanseri oluyoruz ama daha ciddi oluyor” derken operasyonu gerçeklestiren Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Muzaffer Akinci ise, "Kadinlar nasil meme kanseri oluyorsa erkeklerde de meme kanseri olabilecegini hiçbir zaman unutmamamiz lazim, erkeklerde daha agresif çünkü hastaligi kendilerine konduramamaktalar, kontroller çok önemli" dedi.

Adiyaman’da yasayan 32 yasindaki eczaci E. A. iddiaya göre, bir süre önce meme ucuna yakin bir noktada kanama oldugunu fark ederek doktora basvurdu, çesitli testler yapildi. Islemlerin ardindan kardeslerinin yasadigi Istanbul’a gelen genç adam, Sultangazi Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne basvurdu. Meme kanseri teshisi konulan genç adam için degerlendirmeler sonucu ameliyat karari verildi.

Sultangazi Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi Genel Cerrahi Egitim ve Idari Sorumlusu Doç. Dr. Muzaffer Akinci ve ekibinin yaptigi operasyon basariyla gerçeklestirildi.

Ameliyatta sag memesi alinan genç adam, taburcu edilirken çesitli tedavilerinin devam edecegi ögrenildi. Doç. Dr. Muzaffer Akinci da Ekim Ayi Meme Kanseri Farkindalik Ayi’nda erken tani ve dogru teshisin önemine dikkat çekti. Geçtigimiz günlerde Saglik Bakani Fahrettin Koca da sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda meme kanserinin kadinlarda birinci siraya yükseldigini ifade ederek kontrolün önemine dikkat çekmisti. Doç. Dr. Akinci da meme kanserinin siklikla kadinlarda görülmesi nedeniyle erkeklerde göz ardi edilmemesi gerektigini belirtti.

Genç adam ise hastalik sürecinde yasadiklarini anlatti.

“Meme ucumu siktigimda kanama disari akti”

Meme ucundan gelen sividan süphelenerek doktora gittigini anlatan 32 yasinda eczaci E. A., “Üstümü degisirken farkina vardim, meme ucuma yakin bir bölgede hafif bir kanama oldugunu gördüm. Sonra meme ucumu siktigimda kanama disari akti. Orada bir kitle oldugunu hissettim. Sonra kardeslerim de burada oldugu için Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne geldim. Meme kanseri teshisi kondu, sonrasinda cerrahi müdahale yapildi. Memenin hepsi alindi, patoloji sonucundan sonra onkolojik tedavi devam edecek. Kadinlar da görülüyor da erkekler de görülünce de daha kötü huylu olabiliyor. Eger memelerinde böyle bir kitle varsa çekinmeden direkt en yakin saglik kuruluslarina basvursunlar, biz evet düsük bir ihtimalle meme kanseri oluyoruz ama bizimkiler daha ciddi oluyor” dedi.



“Erkeklerde meme kanseri kadinlara göre daha agresif ”

Meme kanserinin kadin hastaligi olarak düsünülmesi nedeniyle erkeklerde daha geç basvuru olabildigini aktaran Sultangazi Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi Genel Cerrahi Egitim ve Idari Sorumlusu Doç. Dr. Muzaffer Akinci söyle konustu: “Meme kanseri hanimlarda en sik görülen kanserlerin basinda geliyor biz ortalama 9 hanimda 1 meme kanseri görmekteyiz. Ailesel etkinligi, yatkinligi olan, bazi genetik testleri pozitif olan hastalarda bu oran daha da artiyor. Örnegin; annelerinde, teyzelerinde, halasinda meme kanseri olan kisilerde. Halki bilinçlendirmek, bu konuda dikkat çekmek amaciyla her yil ekim ayi Meme Kanseri Farkindalik Ayi olarak sosyal, yazili, görsel medyada lanse edilmektedir. Meme kanseri sirf hanimlara has bir hastalik degil, nadir de olsa erkeklerde görülmekte. Genellikle hanimlara göre daha ileri yaslarda 50-60 yasindan sonra görülmekte ve hanimlardaki meme kanserine göre daha agresif seyretmekte. Niye agresif, erkekler daha çok hekimlere müracaatta biraz sikinti yasamakta, hastaligi kendine konduramamakta, geç müracaat etmeleri, tarama yaptirmamalari nedeniyle. Hanimlar siklikla meme sikayetleri dolayisiyla doktora sik gittikleri için tanisi biraz daha kolay olmakta. Erkek meme kanseri bu nedenle bize gecikmis olarak gelmekte”

“Kontrollerini yaptirmalari çok önemli”

Kisilerin elle muayeneyi ögrenmeleri gerektigini ve kontrollerini ihmal etmemeleri gerektigini aktaran Doç. Dr. Muzaffer Akinci, “Sert bir nodüler kitlesi vardi, tani da meme kanseriydi, koltukaltlarindan lenf nodlarindan örnekleme yaptik. Erkeklerde genellikle memenin komple alinmasi ameliyati uygulaniyor, kadinlardaki gibi parsiyel mastektomi çok nadir kosullarda yapilir. Pet’inde, taramalarinda meme basi disinda herhangi bir yerde yayilim görmedik. Bu yönden de çok sansli, güzel, basarili da bir ameliyat oldu. Bundan sonra onkoloji tedavisine devam edecek ama kadinlar nasil meme kanseri oluyorsa erkeklerde de meme kanseri olabilecegini hiçbir zaman unutmamamiz lazim. Bu konuda da halkin daha bilinçli davranmasi, ellerine gelen bir kitle oldugu zaman hemen hekime müracaat etmelerini öneriyoruz. Bu konuda hakikaten Bakanligimiz olarak da çok yol aldik. Gelismis cihazlarla hastaneler donanimli, hastalar bu konuda çok derece bilinçlendiriliyor. Normal kontrollerini yaptirmalari, 40 yasini geçenlerde muhakkak mamografi, ultrasonografide tarama yaptirmalarini bütün dünyada oldugu gibi bizde öneriyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile