Ancak günümüzde fast food tarzı beslenme, gıdalarda hormonların kullanılması, vücutta yağlanmanın artması, hareketsiz yaşam erkekleri de meme estetiğine yönlendiriyor. Erkekler kadınlar gibi birden fazla nedenle değil tek bir nedenle meme estetiği oluyor: O da meme büyümesi. Büyüyen memeye “jinekomasti” ameliyatı yaparak küçültülüyor. Yıllarca denizden, havuzdan uzak duran, yaz sıcağında bile koyu renk tişörtlerle dolaşmak zorunda kalan erkekler, bu sayede özgürce tatilin tadını çıkarabiliyor.
International Hospital Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Nezail Demirciler, erkeklerdeki meme büyümesi sorununun hormonal nedenlerle ergenlik döneminde görüldüğünü belirterek bu sorunun nasıl oluştuğu hakkında şu bilgileri veriyor:
“Meme büyümesi erkeklerde çok görülen bir rahatsızlık. Erkeklerde meme gelişiminin tamamlanmasıyla birlikte hormonlar yerine oturuyor. Bazılarında hormonal dengeler normal olsa da memedeki bez yapıları gelişimini sürdürüyor. Fazla kilolu kişilerde vücutta yağ birikimi de daha fazla olacağından, memenin yağ ve bez yapısında artış oluyor. Adeta kadın memesine benziyor, meme dokusunda büyüme ve sarkma oluşuyor. Erkekler özellikle de ergenlik sonrasında ve yaz mevsiminde bu sorun rahatsızlık veriyor. İnce tişörtler ve mayo giymek rahatsız edici olabiliyor. Bu yüzden yıllardır havuza, denize giremediğini söyleyenler var.”
YAĞLI BESLENME VE HAREKETSİZ YAŞAM VÜCUDUN DÜŞMANI
Yağlı besinler tüketmenin yanısıra, kişide hormonal bir dengesizlik olmasa da gıdalarla alınan hormonların da büyümenin artmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Nezail Demirciler, gıdalarda kullanılan hormonların esas yapısının östrojene benzediğini, bunun da gıdaların daha çabuk büyümesine neden olduğunu belirtiyor. Östrojen benzeri gıdalarla temas etmiş ve hormon takviyeleriyle yetiştirilmiş gıdaları tüketenlerde yağ hücrelerinin daha belirgin bir şekilde arttığını kaydeden Dr. Demirciler, “Fast food türü beslenme alışkanlığı bu rahatsızlığın artmasına neden oluyor. Meme büyümesi ABD 'de belirgin şekilde sorun oluşturuyor. Türkiye 'de de meme büyümesi, beslenme alışkanlıklarımız bozulduğundan ve hareketsiz yaşamaya başladığımızdan dolayı artıyor” diyor.
LİPOSUCTİON İLE MEMEDEN FAZLA YAĞ ALINIYOR
Erkeklerde meme küçültme ameliyatının nasıl yapıldığını anlatan Dr. Nezail Demirciler, şu bilgileri veriyor:
• Memedeki renkli kısmın, renksiz kısımla birleştiği yerden, küçük bir kesiden ameliyatı yapıyoruz. Burada en fazla 2 cm 'lik bir kesi açarak, memenin bez dokusu ve çevresindeki dokulardan yağları liposuction ile alıyoruz. Sadece deri altı dokusu kalıyor.
• Memenin renkli kısmıyla meme başı altındaki bölgede alamadığımız biraz daha sert meme dokusu vardır. Bunu da aynı kesiden girerek alıyoruz. Burada önemli olan, olması gereken miktarın doğru şekilde alınmasıdır.
• Aksi takdirde ciddi çöküntüler ve kabarıklıklar meydana gelebiliyor. Bu yüzden alınan dokunun miktarı ve kontrollü alınması önem taşıyor. Sonrasında düzeltme yapılması daha zor oluyor.
• Bu ameliyat tek seansta bitiyor, iz kalmıyor. Erkeklerde göğüs kılları oluşan çok az izinde görülmesini engelliyor.
• Ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Çoğunlukla dren kullanmıyoruz ama aldığımız doku miktarı fazlaysa bir günlüğüne küçük bir dren koyabiliriz, o bölgeyi sıkı tutacak bantlar yapıştırırız ya da korse kullanılmasını isteriz.
• Ameliyattan sonra memenin göbeğe doğru olan kısımlarında morarma görülebiliyor ama 1-2 hafta içinde oluşan morluklar tümüyle iyileşiyor.
• Bu sorunu yaşayan erkeklerde ameliyata çok talep var, kimse bunu yaşamak istemiyor, çaresini bildiklerinden dolayı duyarlı davranıyor. Genellikle de 18-40 yaş arası erkekler bu sorundan kurtulmada daha istekli davranıyor.
Erkekleri Tatilden Soğutan Sorun
Bazen büyük olan memeyi küçültmek için, bazen de büyütmek ve dikleştirmek için estetik cerrahi yöntemlere başvurulabiliyor.