Erkeklerin Kabusu Orsite Yol Açan 4 Neden

Erkeklerin Kabusu Orsite Yol Açan 4 Neden

Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Altunoluk, testis iltihabi ile ilgili bilgi verdi.



Orsit ya da halk arasinda testis iltihabi olarak bilinen sorun, tek veya iki testiste birden ortaya çikabiliyor. Siklikla bakterilerin neden oldugu bu hastalik virüslerle de bulasabiliyor. Testis iltihabina özellikle kabakulak virüsü neden olabiliyor. Orsit, testislerin arka kisminda spermleri tasiyan ve depolayan tüp seklindeki yapilardan da kaynaklanabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Altunoluk, testis iltihabi ile ilgili bilgi verdi.

Iki testiste birden baslayabiliyor

Testislerin iltihaplanmasi sonucu ortaya çikan enfeksiyonlara orsit adi verilmektedir. Genellikle bakterilere bagli gelismekte iken nadiren kabakulak gibi viral ajanlarla da olusabilmektedir. Siklikla tek bir testis içerisinde ortaya çikan orsit rahatsizligi bazen de her iki testiste bulunabilmektedir. Ergenlik döneminden yetiskinlige geçen erkek bireylerde görülen orsit kimi zaman kabakulak virüsünden kaynakli olarak çocuklarda da görülmektedir.

Iltihap birçok nedene bagli gelisiyor

Testis iltihabinin en sik görülen sebebi, var olan idrar yollari enfeksiyonu sirasinda bakterilerin testise tasinmasi sonucunda olusmasidir. Gençlerde cinsel yolla bulasan hastaliklara sebep olan bakteriler ön siralardayken, yaslilarda görülen testis iltihabi ise, prostattan kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonunun testise ilerlemesi sonucunda olusan enfeksiyonlardir. Yine viral sebeplerin en önemlilerinden birisi de, kabakulak orsiti denilen ve kabakulak geçiren hastalarin tek testisinin ya da iki testisinin birden iltihaplanmasi durumudur. Testis iltihabi birçok nedenden dolayi gelisebilmektedir. Orsite yatkinlik olusturan durumlar kisaca su sekilde ifade edilebilir:

"Üretral kateter (sonda) kullanimi, Iyi huylu prostat büyümesi (BPH), Sik idrar yollari enfeksiyonu geçirmek, Kabakulak asisi olmamak ya da daha önce kabakulak hastaligi geçirmemek, Birden fazla cinsel partner varligi, Hijyenik olmayan ortamlarda bulunmak."

Iltihabin belirgin 5 belirtisi

Bakteriyel ve viral kaynakli olabilen orsitin ilerlemesi epididimoorsit rahatsizligina sebep olabilmektedir. Orsit belirtileri sunlar olabilmektedir;

"Testislerde agri ve sislik, Kasik bölgesinde ve alt karinda agri, Yüksek ates, Idrarda yanma, üretral akinti olmasi."

Tedavi edilmezse sorun büyüyor

Testis iltihabi tedavi edilmezse kendiliginden geçmez. Üroloji uzmani tarafindan hastanin öyküsü alinip gerekli testler yapilip tani konduktan sonra hemen tedaviye baslanmalidir. Tedavinin genel prensipleri ise sunlardir;

"Uygun antibiyotik tedavisi, analjezik ve antiinflamatuar ilaçlar, yatak istirahati, skrotal elevasyon (etkilenen taraf testisinin yukari kaldirilmasi), soguk kompres uygulamasi (önerildigi kadar)."

Testislerde meydana gelen agrinin nedeninin ögrenilerek soruna uygun tedavi uygulamak önemlidir. Nedeni bilinmeyen testis agrilarinda; agri kesici, antibiyotik, kas gevsetici gibi ilaçlari kullanmak yerine uzanarak istirahat etmek, ilik su ile dus almak, soguk kompres uygulamak daha dogru bir yöntemdir. Fakat testis agrilarinin nedeni acil müdahale gerektirebilecek testis torsiyonu (testisin kendi etrafinda dönmesi sonucu testise giden kan akiminin bozulmasi) gibi durumlarin atlanmasina yol açip testis kaybina neden olabilir. Bu yüzden dogru tani koyup gerekli tedavi için mutlaka üroloji uzmanina danismak gerekir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile