Dr. Alper Hamdi Özenay, "Erkekten üretilen sperm sayılarında, sperm hareketliliğinde ve yapısında giderek bozulma olduğu gözleniyor. Bu da ‘Acaba erkek soyu tükenecek mi?’, ‘erkekten yeterli sperm ulaşmazsa gebelik nasıl olacak?’ gibi endişeleri gündeme getiriyor" dedi
Dünyada ve Türkiye’de görülen erkekten üretilen spermlerdeki bozukluk, ‘Erkekten yeterli sperm ulaşmazsa ileride gebelik nasıl olacak?’ sorularını gündeme getirdi. Bursa Özel Hayat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Alper Hamdi Özenay, erkeklerdeki sperm bozukluklarıyla ilgili, “Maalesef trend dünyada ve ülkemizde böyle. Erkekten üretilen sperm sayılarında, sperm hareketliliğinde ve yapısında giderek bozulma olduğu gözleniyor. Bu da ‘Acaba erkek soyu tükenecek mi?’, ‘erkekten yeterli sperm ulaşmazsa gebelik nasıl olacak?’ gibi endişeleri gündeme getiriyor. Çeşitli teoriler var. Bu gibi durumlar erkekteki Y kromozomunun yok olmasına bağlanmakta. Yeni evli çiftlerde, son bir yılda her 100 çiftin yüzde 85’inde korunmaksızın ilişki olduğu vakit gebelik olması lazım. Bu çiftlerin yüzde 15’inin korunmasalar dahi çocuk sahibi olamamaları normaldir” dedi.
Hamileliğin olmamasının sebeplerini de anlatan Özenay, “Çocuğun olmamasının sebeplerine bakıldığında, bunun 3’te biri erkekten, 3’te biri kadından, 3’te biri ise her ikisindeki rahatsızlıktan kaynaklandığı görülüyor. Erkeklerde, yumurtalığın damar hastalıkları, sperm üretimini olumsuz etkilemektedir. Sperm sayısının bir cc’de 20 milyonun altında olması, sperm hareketliliğinin düşük olması, spontan gebelik şansını düşürmektedir. Bu gibi durumlarda teknolojinin de vermiş olduğu imkanlarla tüp bebek ya da değişik yöntemlerle bu kişilerin yüzde 50’si çocuk sahibi olmaktadır” ifadelerini kullandı.
SİGARA VE DÜZENSİZ BESLENME ERKEKLERİ KISIR YAPIYOR
Dünyada resmi 2 milyon çiftin kısırlık ile mücadele ettiğini ifade eden Özenay, şunları kaydetti:
“Dünyada 2 milyon çiftin bu yöntemlerle çocuk sahibi olmak için uğraştıklarını biliyoruz. Bu da dünyadaki kısır çift sayısını gösteriyor. Erkekler ergenlik döneminde kabakulak geçirmişse, buna dikkat edilmesi gerekir. Kabakulak ergenlik döneminde geçirildiği zaman, erkeğin yumurtalıklarını tutar ve ileride sperm üretimini olumsuz etkiler. 20’li yaşlardan itibaren varikosel dediğimiz testislerdeki damar genişleme hastalığı uzun vadede yumurtalıkların hacmini küçültür ve sperm üretimini olumsuz etkiler. Sigara, yeme içme, olumsuz çevre faktörleri, beslenme düzensizlikleri ve sporsuz bir hayat da sperm üretimini olumsuz etkilemektedir.”
'Erkeklerin Sperm Kalitesi Gün Geçtikçe Düşüyor'
Bursa Özel Hayat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.