Konuyla ilgili olarak bilgiler veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksek Okulu (MYO) Bahçe Ziraatı Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Numan Bildirici, ilçede etkisini erken gösteren baharın bazı olumsuzluklara neden olabileceğini söyledi. İlçede meyve ağaçlarında tomurcuklanmanın eski yıllara oranla 20-30 gün erken başladığını kaydeden Bildirici, verim kriterlerinin düşebileceğini anlattı. Son yağışların büyük bir zarara neden olmayacağını anlatan Bildirici "Tomurcuklar tam olarak uyanmadığı için son kar yağışı ile birlikte gelen soğuklar büyük bir zarara neden olmayacaktır. Fakat güneşin daha iyi algılandığı güney yamaçlarında yer alan ağaçların çiçeklenme durumlarına göre yüzde 5 ile 15 arası bir zarar görülebilir" dedi.
İlkbaharda görülebilecek geç donların ziraat adına büyük bir tehlike olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Numan Bildirici, ilçede bu riskin yüksek olduğunu ifade etti. Geçmiş yıllarda 19 mayıs tarihinde bile yaşanan bir don olayı ile karşılaştıklarını söyleyen Bildirici "Bu yıl ilçemiz ve bölgemizde etkisini erken gösteren ilkbahar mevsimi, daha uzun süreli bir don riski ile karşı karşıya kalacağımızı göstermektedir. Çünkü bölgemizde mayıs aylarının başına kadar don olayı yaşanması muhtemeldir. Şuan ağaçlardaki çiçek tomurcukları uyanmaya başladı. Hatta bazı yerlerde tomurcuklar açmış. Ayrıca seralarda ilk turfanda diye adlandırdığımız yeşillik üretiminde hasat yapanlar var. Şuan yeşil soğanın birinci etap üretimini tamamlayan çiftçiler var. Bizim bir sarımsak üretim çalışmamız var ve şuan hasat aşamasındadır" şeklinde konuştu.
Çiftçilere konu ile ilgili uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Numan Bildirici, hava sıcaklığına aldanıp erken ekimin yapılmaması gerektiğini dile getirdi. 17 yıldır Gevaş'ta görev yaptığını söyleyen Bildirici, yaptığı çalışmalar neticesinde 7 Mayıs tarihini ilçede ekim yapılabilecek en uygun gün olarak belirlediğini kaydetti. Bildirici "Ekim tarihin bu sene mevsim normallerine göre biraz daha erken oluşacağı kanaatindeyim. Çiftçilere önerimiz bilhassa gündüzlerin soğuk olduğu günlerin gecelerinde hava hareketinin zayıf olduğu Meyve Bahçelerinde dondan zarar görmemek için sisleme çalışması yapsınlar. Sebze üretimi için ise mevsim normalleri olan 1-15 Mayıs tarihlerinde ekim yapılabilir. Bu tarihlerden önce örtü altı ve yüksek tünellerde üretimler yapılabilir. Bunlar yüksek ihtimalle zarar görmeyecek sebze üretim teknikleridir. İlçemizde gelişmeyen fakat gelişmesini arzu ettiğimiz seralarda ilk turfanda ve son turfanda sebze üretimleri yapılabilir. Bu sene direk tohumu toprağa ekmek yerine alçak yastıklarda fideleme yaparak şaşırtma usulü dikim yapılabilir. Bu soğuk riskini engelleyebilir" diye konuştu.
Erken 'Bahar' Tehlikesi
Van'ın Gevaş ilçesinde bu yıl etkisini erken gösteren ilkbahar mevsimi nedeniyle uzmanlar, çiftçilere uyarılarda bulundu.