Erken Evre Meme Kanserinde Ameliyat Öncesi Kemoterapinin Avantaji

Erken Evre Meme Kanserinde Ameliyat Öncesi Kemoterapinin Avantaji

Medikal Onkoloji Uzmani Doç. Dr. Önder Tonyali, Erken evre meme kanserinde ameliyat öncesi kemoterapi vermenin birçok avantaji oldugunu söyledi.

Yeni tani meme kanserinde, klinik evre 1-2-3 hastaligin erken evre meme kanseri olarak adlandirildigini söyleyen Özel Medicana Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmani Doç. Dr. Önder Tonyali, evre 1 meme kanserinde yani tümörü 2 santimetre veya daha küçük olan ve görüntüleme yöntemleri ile koltuk altinda veya tümöre yakin bölgelerde lenf nodu tutulumu olmayan hastalarda tedavinin cerrahi ile basladigini, cerrahi sonrasi gelecek patoloji raporuna göre de sonraki tedavilerin planlandigini anlatti.

Medikal Onkoloji uzmani Doç. Dr. Önder Tonyali, "Standart bir meme kanseri cerrahisi memenin tamamen alinmasi (mastektomi) veya memenin korunarak tümörlü bölgenin çikartilmasi ve koltuk alti lenf bezi örneklemesinden olusur. Görüntüleme yöntemleri ile koltuk altinda lenf nodu tespit edilmediginde operasyon sirasinda sentinel lenf nodu biyopsisi adli islem yapilir. Bu islemde tümöre en yakin lenf bezleri bulunur. Patolojik inceleme yapilir. Incelenen lenf nodunda tümör görülmezse koltuk altinda lenf bezlerine dokunulmaz. Lenf bezinde tümör tespit edilirse koltuk altindaki lenf bezleri de çikartilir. Görüntüleme yöntemlerinde koltuk alti lenf bezleri tespit edilmisse operasyon sirasinda mutlaka koltuk alti lenf bezleri çikartilir. Koltuk alti lenf bezlerinin çikartilmasi ileriki yillarda o taraf kolda lenfödem dedigimiz ödeme neden olabilir’’ diye söyledi.



Tani aninda tümör çapi 2 santimetreden büyük ve koltuk alti veya bölgesel diger lenf nodlarinin pozitif ise meme kanserinin evresinin 2 veya 3 oldugunu ifade eden Doç. Dr. Tonyali, “Bu hastalarda tedavi, önce kemoterapi uygulanip sonra ameliyat olunmasi seklindedir. Kemoterapi ile tümör tamamen kaybolabilir, küçülebilir, sabit kalabilir veya tedaviye ragmen hastalik ilerleyebilir. Kemoterapiye yanit tümörün özellikleri ile degisir. Östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve cerbB2 negatif olan hastalarda (üçlü negatif) ile cerbB2 pozitif hastalarda sadece östrojen ve/veya progesteron reseptörü pozitif hastalara göre tümör küçülmesi daha iyi olmaktadir” diye açikladi.



Ameliyattan önce kemoterapinin avantajlari

Ameliyattan önce kemoterapi vermenin birçok avantaji oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Önder Tonyali, “Koltuk alti lenf bezlerinin tamamen kaybolmasini saglayarak operasyon sirasinda koltuk alti lenf bezlerinin çikartilmasina gerek kalmaz. Böylece lenfödem riski ortadan kalkmis olur. Tümörü çok büyük hastalarda tümörü küçülterek meme koruyucu cerrahiye imkan saglar. Bazi hastalarda kemoterapiye yanit derecesi ameliyattan sonraki tedaviyi de degistirebilir. Üçlü negatif grupta kemoterapi ile tümör tamamen kaybolmamissa ameliyat sonrasi 6 ay kapesitabin kemoterapisi verilmesi hastaligin nüksünü azaltmakta ve hastanin ömrünü uzatmaktadir. Benzer sekilde cerb B2 pozitif meme kanserinde kemoterapi ile tümör tamamen kaybolmamissa ameliyat sonrasi 9 ay trastuzumab uygulanmasi yerine 9 ay trastuzumab emtansin uygulanmasi hastaligin nüks riskini azaltmaktadir. Evre 2 ve evre 3 hastalikta önce ameliyat yapilip sonra kemoterapi verilirse kemoterapi duyarliligi tespit edilemeyecegi için bu hastalarin, bu tedavi düzenlemelerinden fayda görme firsati olmaz ve önce kemoterapi alan hastalara göre hastaligin seyri daha kötü gidebilir” seklinde konustu.

Doç. Dr. Önder Tonyali, “Ameliyattan önce kemoterapi almak bazi hastalarda, kemoterapi alirken kanser ilerler ve daha kötü olurum, endisesine neden olmaktadir. Bu konuda yapilan çalismalar önce kemoterapi almanin önce ameliyat olmaya göre bir eksikligi olmadigini ortaya koymustur. Üstelik önce kemoterapi almanin yukarida açikladigim yararlari da bulunmaktadir. Meme kanseri sadece ameliyat ile tedavi olabilen bir kanser olmadigi için kemoterapi alirken kanseri ilerleyen hastalarda kemoterapi öncesi ameliyat olsalar dahi kanser hastaligi erken dönemde nüksedecektir. Evre 2 ve evre 3 meme kanserinde ameliyat öncesi kemoterapi almanin yararlari olmasina ragmen birçok hasta halen tani konulur konulmaz ameliyat olmakta, ameliyat öncesi kemoterapi almanin avantajlarindan yaralanamamaktadirlar. Bu sebeple meme kanseri tanisi konulan hastalar ameliyat olmadan önce bir tibbi onkoloji uzmanina müracaat etmeli veya tedavi yöntemi bir tümör konseyinde tartisilmalidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile