'Erken Menopoz Yaklasik Her 100 Kadindan 1'Inde Görülebiliyor'

'Erken Menopoz Yaklasik Her 100 Kadindan 1'Inde Görülebiliyor'

Her 100 kadindan birinde görülebilen Prematur Over Yetersizligine karsi dikkat çeken Op. Dr. Ulkar Heydarova, “40 yasindan önce yumurtaliklarin fonksiyonlarinin durmasi Prematur Over Yetersizligi olarak degerlendirilir. Prematur Over Yetersizligi yaklasik her 100 kadindan 1’inde görülebilir” dedi.



Çamlica Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Bölümünden Op. Dr. Ulkar Heydarova, Prematur Over Yetersizligi (POY) hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Op. Dr. Heydarova, yapilan çalismalarda menopoz için ortalama yas araliginin 50 ila 52 olarak gösterildigini belirterek, “40-45 yas arasi menopoz, erken menopoz olarak degerlendirilir. 40 yasindan önce yumurtaliklarin fonksiyonlarinin durmasi prematur over yetersizligi olarak degerlendirilir ve yaklasik her 100 kadindan 1’inde görülebilir. 30 yasindan önce yumurtalik fonksiyonlarinin bozulmasi ise her bin kadindan birinde görülebilen bir durumdur. Prematur Over Yetersizligi nedeni çok degiskenlik göstermektedir ve olgularin yüzde 90’inda kesin bir neden belirlenememektedir ancak genetik ve çevresel faktörler önemli rol oynamaktadir. Bilinen önemli nedenleri sayisal ve yapisal kromozom anomalileri, otoimmun hastaliklar, radyasyon tedavisi ve kemoterapidir. Tüm hastalarin aile öyküsünün sorgulanmasi gerekmektedir. Özellikle 30 yasindan önce POY olan olgularda mutlaka genetik inceleme yapilmalidir” diye konustu.



"Bu belirtiler hastaligin habercisi"

Erken menopozun belirtilerini Op. Dr. Heydarova, su sekilde açikladi: "Bu hastalar adet düzensizlikleri, adet görememe, sicak basmasi, gece terlemeleri gibi sikâyetlerle basvurabilir. Bu sikâyetlerden herhangi birisi olan hastalarda POY tanisi akla gelmeli, hastadan detayli anamnez alinmali ve buna yönelik tani testleri yapilmalidir. Adet düzensizligi ve adet görememeye neden olabilecek diger tibbi nedenler arastirilmali ve dislanmalidir. Yumurtalik rezervini degerlendirmede kesin kabul görmüs bir test olmasa da bilinen en güvenilir yöntem kanda AMH (Anti Mullerian Hormon) degerlerinin ölçülmesidir. Tedavi ile hastaligin ilerlemesi önlenemez ve yumurtalik rezervi ne yazik ki artirilamaz ancak olusabilecek saglik sorunlarinin önlenmesi acisindan erken tani ve tedavi önemlidir. Erken tani özellikle ileride olusabilecek osteoporoz ve kalp damar hastaliklarini önlemede oldukça önemlidir. Hasta, estrojen hormonun eksik olmasi nedeni ile erken kemik erimesi, kalp damar hastaliklarinda artmis risk hakkinda dikkatli bir sekilde bilgilendirilmelidir. Tibbi tedavinin yani sira psikolojik destek faydali olacaktir".
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile