2021 yilinda Türkiye’nin ilk Ulusal Isitme Tarama Referans Merkezi olarak Yalova’da faaliyete geçen birimde kuruldugu o günden bu yana iç, orta ve dis kulak testleriyle erken tanilar gerçeklestiriliyor. Yenidogan Isitme Referans Merkezi’nde görevli Odyolog Bahar Var, birimlerinde yenidogan taramasindan kalan veya riskli bulunan bebeklerin 3 ya da 6’nci aylik olduklarinda isitme testlerini yaptiklarini belirterek, “Kulak burun bogazdan gönderilen hastalarimiza, sübjektif ölçümlerini yapamayan yetiskin veya çocuk hastalarimiza, konusma bozuklugu veya gecikmesi olan çocuklarimizda da ön tani olarak isitmesi degerlendiriliyor ve ona göre diger islemleri gerçeklestiriliyor. Isitme Referans Merkezi olarak ilk hedefimiz isitme kaybinda erken tani, erken teshis, erken tedavi. Eger tanilanirsa isitme kaybinin tipi ve derecesine göre cihazlandirma ya da implantlandirmaya yönlendiriyoruz hastalarimizi. Ne kadar erken tani olursa isitme kaybi engel olmaktan çikar ve birey böylelikle daha rahat adapte olmus olur” dedi.
“Erken taniyla tedavi mümkün hale gelir”
Bahar Var, 2021 yili aralik ayinda Türkiye’de devlet hastanesi olarak ilk Ulusal Yenidogan Isitme Referans Merkezi olarak açildiklarini belirterek, “Açildigimiz günden bu yana yaklasik 1800-2000 bine yakin bebegimizi degerlendirdik, isitme testlerini gerçeklestirdik. Bu gerçeklestirdigimiz ölçümlerin sonucunda 40 bebek isitme kaybi tanisiyla tedaviye yönlendirildi. Tedaviye yönlendirilen hastalarimiz daha sonra cihazlandirma, implantlandirma açisindan yine devam ediliyor. Isitme kaybi zamaninda teshis edilip eger uygun tedavi, uygun cihazlandirma veya uygun implantlandirma ve daha sonrasinda birey dogru bir sekilde rehabilite edilirse isitme kaybi engel olmaktan çikiyor ve isitme kayipli bireyler daha rahat bir sekilde topluma kazandirilmis oluyor. Sloganimiz her zaman isitme kaybinda erken taniyla tedavi mümkün hale gelir” diye konustu.
Isitme sagligiyla ilgili öneriler de bulanan Var, sunlari kaydetti:
“Çocuklar isitme fonksiyonu açisindan aile içinde yakindan gözlemlenmeli ve herhangi bir anormal durumla karsilanirsa kulak burun bogaz poliklinigine basvurmalari önerilir. Özellikle çocuklarda atesli hastalik, havale veya kafa travmasi gibi beklenmedik ani durumlarla karsilasirsa sonrasinda mutlaka kulak burun bogaz muayenesi ve isitme testlerinin tekrar yapilmasi gerekiyor. Her ne kadar dogduklarinda isitme testinden geçmis olsalar bile. Kulak kiri enfeksiyonlara karsi dogal bir bariyer görevi görür. Kulak kiri zorla çikarilmamalidir. Içine zorla kulak çubugu veya baska herhangi kesici bir cisimle müdahale edilmemesi gerekir. Dustan, denizden havuzdan çiktiktan sonra da kulak kirinden ziyade dis kulak yolunun mutlaka kuru, temiz ince bezlerle kurulanmasi gerekir. Çocuk ve yetiskinlerde ani isitme kaybi olursa mutlaka ilk 48 saat içinde hastaneye basvurulmasi gerekir. Gün içinde yüksek sese çok maruz kalmamaniz önerilir. Kulaklik kullanimini kisa tutmaniz gerekir. Baska ortamlarda çalisan bireylerin, kulakli koruyucu ekipman kullanmasi gerekir. 3 Mart Dünya Isitme Kulak Günü’nde isitmenize kulak verin.”
Odyolog Perihan Çakirca ise isitmeyle ilgili kayiplarin tespiti için testlerin gerekliligine deginerek, “Eger çocuklarinizda herhangi bir konusmasinda gecikme varsa ya da seslere tepki vermiyorsa bunlar isitme için önemli seyler. O yüzden de bu testler yapilmak zorundadir. Yetiskin hasta guruplarinda belirli yerlerde eger patolojik kitle varsa bu kitlenin yerini belirlemek için ABR dedigimiz test uygulanmaktadir. MR sonuçlariyla beraber degerlendirilerek cerrahiye hazir hale getirilmektedir hasta. Rehabilitasyon kisminda ise hasta cihazlandirildiktan sonra hastanin sesi, dinlemesi, ayirt etmesi, seslere tepki vermesi, sesleri anlamlandirilmasi için ilk basamak bu testlerin yapilmasi gerekmektedir” ifadesini kullandi.
Erken Taniyla Isitme Kaybini Engel Olmaktan Çikariyorlar
Yalova Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde faaliyet gösteren Ulusal Yenidogan Isitme Referans Merkezi’nde gerçeklestirilen erken tanilar sayesinde isitme kaybini engel olmaktan çikiyor.