Prostatin erkek üreme sisteminde mesanenin hemen altinda ve rektumun önünde bulunan bir bez oldugunu belirten Liv Hospital Samsun Üroloji Klinigi’nden Prof. Dr. Ender Özden, “Prostat, ceviz büyüklügündedir ve üretranin (idrar kesesinden idrari bosaltan son bölümü) bir kismini çevreler. Prostat bezi, meninin bir kismini olusturan siviyi üretir. Prostat kanseri erkeklerde en sik görülen kanserler arasindadir. Ülkemizde ve dünyada, erkeklerde akciger kanserinden sonra ikinci siklikla en sik görülen kanser prostat kanseridir” dedi.
Erken dönemde prostat kanseri herhangi bir sikayete neden olmayabilir
Prostat kanserinin genellikle belirti göstermedigini vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Necmettin Mercimek ise su bilgileri paylasti:
“Ilerlemis prostat kanseri erkeklerin sik sik idrara çikmalarina veya daha zayif idrar yapma gibi yakinmalarina neden olabilir ancak bu semptomlar iyi huylu prostat büyümesinden de kaynaklanabilir. Prostat kanseri için etkili tarama seçenekleri sayesinde hastalik genellikle yayilmadan önce yakalanir ve tedavi edilir. Böylece bazi erkeklerin prostat kanserinden ölüm riski azaltilmis olur.”
"Ailesinde prostat kanseri olan erkeklere daha erken yaslarda tarama önerilir"
Prostat kanserinin yasli erkeklerde daha sik görüldügünü belirten Prof. Dr. Ender Özden, “Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerde görülme ihtimali daha yüksektir. Diger risk faktörleri arasinda sigara içmek, fazla kilolu olmak ve yeterince egzersiz yapmamak sayilabilir. Prostat kanseri yaklasik olarak 6-7 erkekten birinde görülür. Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin 45 yasindan sonra, digerlerinin ise 50 yasindan sonra yillik tarama yaptirmasi önerilmektedir” diye konustu.
"Erken dönemde tespit edilen prostat kanseri tedavisi sonuçlari yüz güldürücü"
Prostat kanserini taramak için yaygin olarak kullanilan iki test oldugunu belirten Prof. Dr. Özden, “Bunlar prostat spesifik antijen (PSA) testi adi verilen bir kan testi ve parmakla prostat muayenesidir. Son yillarda prostata yönelik gelistirilen MR görüntüleme, prostat kanseri tanisinda yeni bir dönem baslatmistir. Prostat biyopsisi yapilirken biz ürologlari yönlendirmektedir. Prostat kanseri kesin tanisi prostat biyopsisi ile konulur. Kan PSA degeri yüksek olan ve/veya parmakla yapilan prostat muayenesinde sertlik olan hastalara prostat biyopsisi yapilir. Prostat biyopsisi öncesi MR görüntüleme yapilan hastalarda kanser açisindan süpheli olan bölgelerden ek örnekler alinabilir. Erken evre prostat kanseri tedavi edilebilir bir kanserdir. Tedavi sonuçlari yüz güldürücüdür” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladi.
Erken Tedavi Ile Prostat Kanserinden Kurtulmak Mümkün
Prostat kanserinin erken evrede tedavi edilebileceginin altini çizen Üroloji Uzmanlari Prof. Dr. Ender Özden ve Doç. Dr. Mehmet Necmettin Mercimek, ’15 Eylül Prostat Kanseri Günü’ dolayisiyla bilgilendirmelerde bulundu.