Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, kanserde erken teşhis sayesinde hayatların kurtarıldığını söyledi.

Mahir Arslan Kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek “Kanser beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır. Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemidir. 2002 yılında ülkemizde kanserden ölümler tüm ölümlerin yüzde 12’sini oluşturmaktayken bu oran 2009’da yüzde 21’e çıkmıştır. Öngörülen bu kanser yükü ile başa çıkabilmek için oluşturulan Ulusal Kanser Kontrol Programı doğrultusunda büyük bir enerji ile çalışmaktayız. Programımızın dört ana başlığı olan kanser kayıtçılığı, kanser taraması, kanser önleme ve kanser tedavisi konularında kayda değer gelişmeler kaydettik. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak erken teşhisin önemi artmaktadır Kanserde benzer seyir devam ettiği taktirde 2030 yılında yeni vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘25’e kadar 25’ olarak tanımladığı hedef Bulaşıcı Olmayan Hastalıklara bağlı ölümlerin 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılmasıdır ki bunun içinde kansere bağlı yıllık 1,5 milyon ölümün engellenmesi de yer almaktadır” dedi.

Dr Arslan Düzce’de yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek “Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kent Konseyi Kadın Kolları, Sivil Toplum Kuruluşları Kadın Kollar, Muhtarlar, Kanser Hastası ve yakınları işbirliği kapsamında ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır‘ mantığıyla özellikle meme, rahim ağzı ve barsak kanserleri hakkında halkımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturarak taramalarını yapmak amacıyla bir araya geldik. Bu amaç doğrultusunda ilimizde belirlenen gruplara eğitimlere başlanarak, tarama için gün belirlenip ve belirlenen gün ve yerde HPV+Pap Smear (Rahim ağzı taraması) ve GGK (Gaidata gizli kan)(Kolorektal kanser taraması) testleri mobil aracımızda yapılacaktır. Meme Kanseri taraması için uygun yaş grupları belirlenip, eğitim verildikten sonra mamografi çekimi için belirlenen gün ve adresten alınarak Muncurlu Atatürk Devlet Hastanesinde hizmet veren mamografi cihazımızda çekimleri yapılarak aynı adreslere geri bırakılacaktır. Ayrıca konusunun uzmanları tarafından meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri ile ilgili olarak canlı yayın programlarıyla farkındalık artırılacaktır. Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç, siyasal destek ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının başlatmış olduğu Ulusal Tarama Standartları doğrultusunda Ülkemizde olduğu gibi İlimizde de tarama standartlar doğrultusunda yaş grubuna dahil olan vatandaşlarımıza yönelik başlatmış olduğumuz taramalarımız Merkez Toplum Sağlığı bünyesinde hizmet veren KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Toplum Sağlığı Merkezleri ve bu merkezlere bağlı Aile Hekimliği Birimlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.

Arslan taramaların 40-69 yaş arası kadınlara Meme Kanseri (2 yılda bir mamografi), 30-65 yaş arası kadınlara Serviks Kanseri (5 yılda bir), 50-70 yaş arası Kadın ve Erkeklere Kolorektal Kanseri (2 yılda bir) taramalarının yapılması gerektiğini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile