Utkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının çabalarıyla 5-6 milyon insanın sigarayı bıraktığına dikkati çekerek, kampanyalara devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Kansere yol açan sigaranın önlenebilir olduğuna işaret eden Utkan, "Bu yüzden sigara bırakma poliklinikleri kurulmuştur. İnsanlar, sigarayı bırakmalarındaki güçlükleri hesap ederek tıbbi yöntemlerle, profesyonel destek alınabilecek üniteler ve ilaçları Sağlık Bakanlığı aracılığı ile temin edebilir" diye konuştu.
- Türkiye'de 5 kişiden biri aşırı kilolu
"Meslektaşlarım da dahil, Türkiye'de sigara kullanımı son derece fazla" diyen Utkan, havanın ve kimyasal kirlenmenin çok fazla olduğu, yeterli filtrasyonun yapılmadığı ortamlardaki kanser riskinin sigarayla karşılaştırılamayacağını savundu.
Türkiye'de nüfusun beşte birinin aşırı kilolu olduğuna işaret eden Utkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kilo fazlalığı sadece kanser değil, kalp damar hastalığı da dahil olmak üzere pek çok hastalıkların hazırlayıcısı pozisyonunda. Bu nedenle sağlıklı beslenme, kilo verdirici fiziksel aktiviteler, taze meyve sebzeyle beslenmenin çok büyük faydası olacaktır. Sağlık Bakanlığının 2006'da yaptığı çalışmaya göre neredeyse 3 kanser türünden biri meme kanseridir. Meme kanseri her halükarda çıkacaktır. Meme ve rahim ağzı kanser hastalarının hekime gitmeden, radyolojik tespitle karşımıza gelmesi, son derece sevindiricidir, erken teşhis kanser nedeniyle ölümleri yüzde 25-30 azaltmaktadır.
Aynı şey rahim ağzı kanserleri için de geçerlidir."
- "Sünnet, penis kanserini önlüyor"
KOÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Özkürkçügil ise penis kanserine Türkiye'de sünnet işleminin yaygın olması dolayısıyla pek rastlanmadığını söyledi.
"Sünnet olmak, bu tür kanserden en önemli korunma yöntemidir" diyen Özkürkçügil, "Türkiye'deki 30 yıllık meslek hayatımda sadece bir penis kanseri vakası gördüm fakat ABD'de çalıştığım bir yılda 4 hasta gördüm. Sünnet olmak, bu kanser türüne yakalanmamak için önemli bir faktördür" ifadesini kullandı.
'Erken Teşhis, Kanserden Ölümleri Yüzde 25-30 Azaltıyor'
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Utkan, meme ve rahim ağzı kanser hastalarının hekime gitmeden, radyolojik tespitle karşılarına gelmesinin son derece sevindirici olduğunu belirterek, "Erken teşhis, kanser nedeniyle ölümleri yüzde 25-30 azaltmaktadır" dedi.