Erken Yasta Ve Zorla Evliliklerle Mücadele Il Eylem Planlari Yayginlastiriliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, 21 ilde Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Il Eylem Planlarinin Desteklenmesi Egitimlerinin startini verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin koordinasyonunda 17 ilde yürürlüge konulan ‘Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eylem Plani’na Afyonkarahisar, Ardahan, Edirne ve Siirt de dahil edildi. Bu illerdeki kadin ve kiz çocuklarina destek saglamak amaciyla Birlesmis Milletler, UNICEF ve sivil toplum kuruluslarinin katkisiyla personele ‘Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Il Eylem Planlarinin Desteklenmesi’ konusunda egitimler veriliyor.

Saha ziyaretleri gerçeklestirildi

Hükümetin, erken yasta evliliklerin önlenmesine yönelik kamu kurum ve kuruluslari, üniversiteler ve sivil toplum kuruluslari dahil olmak üzere ilgili tüm taraflarin katilimiyla yürüttügü çalismalar dogrultusunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi da erken yasta ve zorla evlilik oranlarinin yüksek oldugu illerde çalismalarini sürdürüyor. Bu çerçevede Agri, Aksaray, Bitlis, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Igdir, Kahramanmaras, Kars, Kilis, Mardin, Mus, Nevsehir, Nigde, Sanliurfa, Van, Yozgat’ta, illerin öncelikli ihtiyaçlari esas alinarak “Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Planlari” hazirlamak üzere saha ziyaretleri gerçeklestirildi.

Saha ziyaretlerinde ilgili kamu kurumlarinin temsilcileriyle de görüsmeler yapilarak erken yasta evlilik durumuna iliskin raporlar olusturuldu ve her ile özel “Erken Yasta ve Zorla Evlilikle Mücadele Il Eylem Plani” hazirlandi.

Illerin eylem planlarinda “Erken yasta ve zorla evliliklerin nedenleri, etkileri ve önlenmesine iliskin bilimsel arastirma yapilmasi, erken yasta evlilik ve zorla evliliklerin sik görüldügü bölgelerde toplumsal farkindaliga yönelik saha çalismasinin gerçeklestirilmesi, farkli hedef gruplara yönelik görsel ve yazili materyal hazirlanmasi, muhtarlarin ilgili mevzuat hakkinda bilgilendirilmesi ve muhtarlar araciligiyla ailelerin bilinç ve duyarliliginin artirilmasi, özellikle rehber ögretmenler tarafindan ögrencilere ve velilere yönelik bilinçlendirme çalismalarinin yapilmasi, bölgede genç kizlara rol model olabilecek egitimli meslek sahibi kadinlarla toplantilar düzenlenmesi, erken yasta ve zorla evliliklerin sakincalari konusunda hutbe, vaazlar verilmesi, çesitli etkinlikler düzenlenmesi” konularinda çalismalar yürütüldü.

Yüzde 71 azaldi

Hükümetin destekleri ve illerde uygulanan eylem planlari sonucunda 2021 yili Evlenme Istatistiklerinde yer alan verilere göre 16-17 yas grubundaki evlilikler oransal olarak düstü. 2009 yilinda 16-17 yasinda evlenen kisilerin toplam evlenmeler içindeki orani yüzde 8,1 iken, 2021 yilinda yüzde 2,3’e düstü. Kiz çocuklarinin okula devamlari konusunda destek saglanarak, ailelere rehberlik hizmeti verildi.



4 ilde daha uygulanacak

Bakanlik, 17 ilin ardindan Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Il Eylem Plani’na Afyonkarahisar, Edirne, Ardahan ve Siirt’i de dahil ederken; toplamda 21 ilin Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdür Yardimcilari, Kadin Konukevi Müdürleri, SÖNIM Müdürleri, Il Müdürlügü Kadin Hizmetleri Birimi ile Sosyal Hizmet Merkezleri Siddetle Mücadele Irtibat Noktalarinda görevli personele, UNICEF, UN Women, UNFPA destekleriyle ‘Erken yasta ve zorla evliliklerle mücadele il eylem planlarinin desteklenmesi’ egitimine baslandi.

Egitimlerde, il eylem planinin nasil hazirlanacagi anlatiliyor

Egitim programlarinda, erken yasta evliliklere iliskin temel kavramlar, erken yasta evliliklerin hukuki, saglik ve sosyal hizmet boyutu, ülkemizden ve dünyadan iyi uygulama örnekleri, Il Eylem Plani hazirlama, izleme ve degerlendirme süreçleri anlatiliyor.

Egitimlerle, “Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Il Eylem Planlari”nin güncellenmesi, çalismalara ivme kazandirilmasi ve özellikle Sosyal Hizmet Merkezleri Siddetle Mücadele Irtibat Noktalarinda görevli meslek elemanlarinin kapasitelerinin artirilmasi hedefleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile