ERMED'den Nene Hatun'un Torununa Anlamli Ziyaret

ERMED'den Nene Hatun'un Torununa Anlamli Ziyaret

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kurulus yil dönümü nedeniyle Erzurum Yeni Medya Dernegi (ERMED) Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk Kadininin cesaret ve kahramanliginin simgesi olan Nene Hatun’un torunu Güner Yamanoglu’nu evinde ziyaret etti.

93 Harbi sirasinda Erzurum’da Aziziye savunmasina katilan, Rus isgaline karsi Erzurum’daki halk direnisinin simgesi hâline gelmis Nene Hatun hakkinda konusan torunu Güner Yamanli, “Nene Hatun’un cesaretine dair ne söylesem eksik kalir” dedi.

Çocukluk çaglarinda yasadiklarini ERMED Baskani Gamze Ispirli ve yönetim kurulu üyelerine anlatan Yamanli söyle konustu: “Babaannemle 9 yaslarindayken birlikte yasadik. Çok kiymetli bir büyügümüzdü. Nene Hatun kazandiktan sonra bizim evimiz müze haline geldi. Evimizden gelen giden eksik olmazdi. Daha sonra düzenlenen merasim ile kendisine 1955 yilinda ‘Yilin Annesi’ unvani verildi.

Merasimden sonra hastalandi. Zatürre teshisiyle tedavi gördügü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayis 1955 günü 98 yasinda hayatini kaybetti. Nene Hatun vefat ettikten sonra bildiri yayinlandi. Yayinlanan bildiriye göre, Nene Hatun Ankara’ya defin edilecekti. Nene Hatun’un mezarinin Ankara’da olmasina dedem razi olmadi. Kaldi ki biz oraya sartlardan dolayi gidemezdik. Ailece karsi çiktik duruma. Daha sonra alinan karar ile Lalapasa Camii’nde kilinan cenaze namazinin ardindan resmi törenle tabyalarin oldugu yere defnedildi. Ailece son gününde de onu yalniz birakmadik. Yillar sonra evini müze sekline dönüstürmek istediler. Ona da babam razi olmadi. Babam Nene Hatun’un 6 çocugundan biriydi. Babaannemin cesaretine dair ne söylesem kelimeler eksik kalir. Anasiz büyürsün ama vatansiz büyüyemezsin. Nasil tabyalara gidiyorsa cephede kocasiyla kardesini görür görmez elindeki satirla düsmanla mücadele etti. Bir sakat kizi vardi, onunla birlikte yasardi o dönemde babamin eli üzerindeydi. Eski evler simdiki evler gibi degildi, Evlerimiz iç içeydi, Evler hep yakindi birbirine Mahallebasi’da yasiyordu. O süreçte Ordu’dan görevli askerler kendisini Ankara’ya götürmek istiyorlardi. Kendisi gitmedi. Karar alindi Nene Hatun’un evine restorasyon islemi uygulandi.’’ ifadelerine yer verdi.

Ziyaretin sonunda ERMED Baskani Gamze Ispirli, günün anisina yönelik Güner Yamanli’ya hediye takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile