Ermenek'teki Maden Ocağı Acı Günün İzlerini Taşıyor

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen faciada 18 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında kara günün izleri dikkati çekiyor Maden sahasındaki uyarı levhaları, daha önce kömür taşınan vagonlar, kurtarma ekiplerinin kullandığı ekipman, işçilerin soyunma odalarındaki malzemeleri, çizmeler, baretler ve ocağın kapısına kapatılan mavi branda görenleri hüzünlendiriyor Bölgede kazadan önce faaliyette olan 11 maden ocağından 3'ünde düzenli üretim yapılırken, denetimlerin ardından diğerlerinin de açılması isteniyor Belediye Başkanı Sözkesen: '3 yılda madenci ailelerimizin yaraları sarılmaya çalışıldı. Ailelerin ihtiyaçları devletimiz ve hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılandı fakat ne yaparsak yapalım hiçbir canı geri getiremeyiz'

MEHMET ÇETİN - Karaman'ın Ermenek ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen faciada 18 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağı, acı günün izlerini taşıyor.

Pamuklu köyü Cenne mevkisindeki linyit ocağını 28 Ekim 2014'te eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi madende mahsur kalmıştı. Üzücü olay sonrası tüm ülkede gözler Ermenek'e çevrilirken, hummalı bir kurtarma çalışması başlatılmıştı.

Ocaktaki tonlarca suyun tahliye edildiği çalışmalarda, 38 günlük süreçte madencilerin cansız bedenine ulaşılmıştı. Faciadan sonra ilçede faaliyet gösteren tüm maden ocakları incelemeye alınıp, birçoğu gerekli önlemler alınıncaya kadar kapatılmıştı.

Tam 18 işçiye mezar olan kömür ocağı, aradan 3 yıl geçmesine karşın, kurtarma çalışmalarının sona erdiği gün gibi duruyor. Hiçbir faaliyetin olmadığı ocakta her yer maden faciasının izleriyle dolu.

Maden sahasındaki uyarı levhaları, daha önce kömür taşınan vagonlar, kurtarma ekiplerinin kullandığı ekipman, işçilerin soyunma odalarındaki malzemeleri, çizmeler, baretler ve ocağın kapısına kapatılan mavi branda görenleri hüzünlendiriyor.

Hayatını kaybeden madenci yakınlarının acıları tazeliğini korurken, ilçe halkı da faciayı unutamıyor.

- "Madenci ailelerimizin yaraları sarılmaya çalışıldı"

Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce 18 madenciyi şehit verdiklerini, aradan geçen zamanın acılarını unutturmadığını söyledi.

Yüzlerce metre yerin altında güneşi görmeden ailesi, memleketi için hizmet eden madencileri kaybetmenin acısını yaşadıklarını belirten Sözkesen, "3 yılda madenci ailelerimizin yaraları sarılmaya çalışıldı. Ailelerin ihtiyaçları devletimiz ve hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılandı fakat ne yaparsak yapalım hiçbir canı geri getiremeyiz. Allah ülkemize ve ilçemize böyle acılar yaşatmasın." diye konuştu.

Facianın etkilerini ilçe olarak hala yaşadıklarını vurgulayan Sözkesen, "İlçemizde 11 maden ocağı çalışıyordu, şimdi 3'ü çalışıyor. Yeni istihdam alanları oluşturulmalı. Bölgemizin turizm değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyoruz ancak olmazsa olmazımız, tüm önlemler alınarak maden ocaklarının tekrar açılması." dedi.

- "Madenler tekrar incenlesin"

Ermenek Esnaf Odaları Başkanı Ali Bardak ise maden kazasının acısını tüm bölgenin çektiğine işaret etti.

Bardak, "Devletimiz esnaf için teşvikler verdi. Bunlar bir nebze de olsa insanları rahatlattı. Teşekkür ediyorum fakat yeterli değil. Kalıcı çözüm, tekrar maden ocaklarının çalışmaya başlaması. Tüm madenler tekrar incenlesin, güvenli ortam sağlandıktan sonra ocaklarımız çalışsın." ifadelerini kullandı.

- "Tek iş kapısı maden"

Maden ocağında çalışan İbrahim Yılmaz da ilçenin en önemli geçim kaynağının linyit ocakları olduğuna dikkati çekerek, "Burada tarla, fabrika yok. Tek iş kapısı maden." diye konuştu.

Yılmaz, ilçede faaliyette olan maden ocağı sayısının gerekli önlemler alınarak artırılmasını istediklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile