Ermeni İddialarına İlişkin Almanya'daki Tasarı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer: 'Ümit ederim, yarın mecliste alınacak karar, Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmaz. Aksine Türkiye ile birlikte yaptığımız çok şey var' 'İlişkiler kolay kolay bozulamayacak kadar çok yönlü'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Almanya Federal Meclisi'nde oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarısı konusunda 'Ümit ederim, yarın mecliste alınacak karar, Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmaz. Aksine Türkiye ile birlikte yaptığımız çok şey var.' dedi.

Schaefer, bugün Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısının mecliste kabul edilmesi durumunda Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ne şekilde gelişebileceği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ancak ilişkilerin kolay kolay bozulamayacak kadar çok yönlü olduğunu ifade etti.

Schaefer, 'Yarın ve yarından sonrası için bir şey söyleyemem. Ümit ederim, yarın mecliste alınacak karar, Türkiye ile ilişkilerde kalıcı bir hasar yaratmaz. Aksine Türkiye ile birlikte yaptığımız çok şey var. Her şeyden önce, uzun yıllar önce başlatılmış olan Türkiye'nin AB üyeliği konusu var. Birçok konu arasında sığınmacılarla ilgili anlaşma bulunuyor. Bundan öte çok farklı konular var. Burada bizlerle birlikte kuşaklardan beri barışçı şekilde yaşayan milyonlarca Türk var. Bu birlikteliği yarına kadar ve daha sonra da koruyabileceğimize inanıyoruz.' şeklinde konuştu.

Söz konusu gelişmelerden dolayı Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'nin görevden alınacağı yönünde bilgiye sahip olup olmadıkları sorusuna karşılık da Schaefer, Türk Büyükelçisi'nin, Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılan diğer ülkelerin büyükelçileri ile birlikte dün Dışişleri Bakanlığında ağırlandığını ve ceketinin altında milli takımın formasını giymiş olduğunu hatırlatarak, esprili şekilde 'Kendisi gayet iyi ve mutlu görünüyordu.' dedi.

Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz de Başbakan Angela Merkel'in, yoğun programı sebebi ile mecliste yarın yapılacak oylamaya katılmayacağını söyledi.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in başka bir programı olması ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in Arjantin ziyareti nedeniyle yarınki oylamaya katılmacakları belirtildi.

İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller Partisi meclis grupları tarafından hazırlanan ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısının yarın mecliste büyük çoğunlukla kabul edilmesi bekleniyor.

- Suriye'deki hava saldırılarına öfke

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer ayrıca, Suriye'nin İdlip kentine yapılan hava saldırılarını sert dille eleştirerek, saldırılarda sivillerin ve 2 hastanenin de vurulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Saldırıları büyük endişe ve öfkeyle karşıladıklarını, vurulan hastanelerin Almanya tarafından da maddi yönden desteklendiğini belirten Schaefer, 'Sivillere ve tıbbi kuruluşlara yönelik bu tür saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez.' dedi.

Schaefer, Suriye'deki gelişmelerin ve ateşkesin defalarca ihlal edilmesinin Cenevre'deki Suriye Temas Grubu'nda ele alınacağını ve Almanya'nın, saldırıların durdurulması yönünde bir kez daha yoğun şekilde çaba harcayacağını kaydetti.

- Ülkelerine dönen sığınmacılar

Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Wirtz de Almanya'dan ülkelerine gönderilen ve gönüllü olarak ülkelerine dönen sığınmacılar hakkında bilgi verdi.

Wirtz, 2016 yılının ilk 4 ayında ülkelerine gönderilen sığınmacıların sayısının 9 bin 280 olduğunu, bu sayının 2014 yılında 13 bin 851 ve 2015 yılında da 22 bin 369 olduğunu açıkladı.

Almanya'dan ülkelerine gönüllü olarak dönen sığınmacıların sayısının da bu yılın ilk 4 ayında 20 bin 197 olarak tespit edildiğini ifade eden Wirtz, bu sayının 2014 yılında 13 bin 574, 2015 yılında da 37 bin 220 olarak kaydedildiğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile