Ermenice Dil Kursuna Katılanlara Sertifikaları Verildi

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçe Belediyesi’nin açtığı Ermenice dil kursu sona erdi. Kursta başarılı olan 27 kişiye sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Merkez Sur ilçesinde bulunan Sur Kültür Evi’nde düzenlenen programa, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, yazar Şeyhmus Diken, kursiyerler ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, törene katılanları Türkçe, Kürtçe ve Ermenice “Hoş geldiniz” diyerek selamladı. Demirbaş, “Bizimki denizde bir damladır. Bu tarihsel borcumuzun ödemesinin küçücük bir payıdır. Biz daha borcumuzu ödemeye devam edeceğiz. Ermeni Kilisesi’nin restorasyonunu yapıyoruz. Kültürler Sokağı adına nasıl ki farklı inançların bir arada kendi farklılıklarıyla eşitçe yaşamasını istiyorsak, dillerimizin de aynı şekilde yaşamasını istiyoruz” dedi.

Demirbaş, açtıkları dil kursu nedeniyle haklarında soruşturma açıldığını savundu

Surp Gragos Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık ise, lisanın etnik toplulukların en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Ayık, “Biz Ermeni toplumları olarak maalesef son yüzyılda hem yurt içinde hem yurt dışında diasporada bu problemle karşı karşıya bulunmaktayız. Sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da lisanımızın kaybolma ihtimali vardır. Bu konu ile ilgili toplumun ileri gelenleri çözüm yolu aramaktadırlar. Bu kursun sembolik olarak çok büyük bir önemi vardır. Kısa bir müddet önce yurt dışındaydım. Amerika ve Kanada’da orada diaspora mensupları ile yaptığım konuşmalarda Türkiye’de, Diyarbakır’da bölgede bir kursun tertip edildiğini onlara anlattığım zaman önce hayret, sonra çok büyük bir şaşkınlıkla bunu karşıladılar ve inanamadılar. Bu ilk adımdır. Böylece Ermeni lisanını bir lisan olarak burada öğrenmek isteyenlerin öğrenmeleri için ellerimizden gelen şeyleri yapmayı düşünüyoruz. Lisan olmasa bir toplumda kültür olmaz, edebiyat olmaz, tiyatro, müzik olmaz. Bunlar da bizim toplumumuzun önemli olan unsurlarındandır. Lisanımıza sahip çıkmazsak bu sadece bizim için değil, her toplum için çok kısa bir müddet sonra bu dediğim unsurlardan hiçbiri olmayacaktır” diye konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, Abdullah Demirbaş’ın çok dillilik için bedeller ödeyerek, görevden alınarak, hapse girerek, tekrar seçilip tekrar hapse girerek bir yanlışı düzeltmeye, topluma bir ışık olmaya çalıştığını söyledi.

Tan, “Geçmişle de hem muhakeme anlamında hem de hesaplaşma anlamında yüzleşilmesi lazım, bunu mahfuz tutuyorum. Bu ışık yeterli mi değil mi, o üzerine düşeni yapmıştır. Bundan sonra bizlerin de üzerimize düşenleri gerçekleştirmemiz ve bu ışığı büyütmemiz gerekir. Bir zamanlar bu kadim şehrin sokaklarında Müslümanlar, Hıristiyanlar, Ezidiler, Şemsiler bunları din olarak sayıyorum. Etnik olarak Ermeniler, Süryaniler, Türkler, Kürtler, Araplar yüzyıllarca uyum içerisinde yaşıyorlardı. Tarihi aynen geriye göndermek mümkün değil, ama bundan sonrasına gelecek nesillere hayırlı bir adım başlatabilirsek bu adım atılmıştır. Hayırlı uğurlu olsun, inşallah bu daha da genişletilsin. Diğer dinleri, kültürleri, mezhepleri de kapsasın. Kim nasıl var olmak istiyorsa bu gök kubbenin altında öyle var olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılara sertifikaları verildi.

Sertifika töreninin ardından Sur Belediye Başkanı Demirbaş, Surp Gragos Kilisesi Vakfı Başkanı Kayık ve kurs öğretmenine katkılarından dolayı plaket verildi.

11 yaşındaki bir kız çocuğunun Ermenice şarkı okuduğu program, kokteylin ardından sona erdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile