Ernst & Young Şirketi'nin Türkiye Ortağı Küçükkaya Açıklaması

Ernst & Young Şirketi'nin Türkiye ortaklarından Mehmet Küçükkaya, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun önemli değişiklikler getirdiğine dikkati çekerek, ''TTK, değişikliklerle fırsat getiren bir kanun haline geldi. Dolayısıyla şirketler bu anlamda rekabet gücünü arttıracak'' dedi.

Bağımsız denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık gibi alanlarında faaliyet gösteren Ernst & Young, Ankara JW Marriott Otel'de yeni TTK ve fark getiren uygulamalarına ilişkin ''Yeni TTK ve Güncel Vergi İnceleme Konuları'' başlıklı bir seminer verdi.

Seminerde konuşan şirketin hukuk bölümü ortaklarından Mehmet Küçükkaya, yeni TTK ile 100'e yakın başlıkta değişiklik yapıldığını hatırlattı.

Söz konusu kanunun internet sitesi zorunluluğunun bağımsız denetime tabi olan şirketler için getirilmesi, bağımsız denetim yöntemleri, işlem denetimleri, ortakların şirkete borçlanma yasağı, yönetim kurulu üyelerinde aranan niteliklerdeki ve kaydı tutulması gereken belgeler gibi konularda önemli değişiklikler yapıldığını kaydeden Küçükkaya, ''Bunlardan en önemli değişiklik belki de ticari defterlere ilişkin oldu'' dedi.

Yeni TTK'nın ilk aşamada ciddi yükümlülükler getiren ve uyum anlamında çaba sarf edilmesi gereken bir yapıda karşılarına çıktığını ifade eden Küçükkaya, ''TTK, değişikliklerle fırsat getiren bir kanun haline geldi. Dolayısıyla şirketler bu anlamda rekabet gücünü arttıracak'' ifadesini kullandı.

-''Her adım sonuca etki edebilir''-

Şirketin Türkiye ortaklarından Yusuf Penezoğlu da, vergi mükelleflerinin incelenmelerine ilişkin önemli mevzuat değişiklikleri yapıldığını anlattı.

Penezoğlu, mükelleflere yapılan incelemelerde, inceleme elemanlarının önceden haber verme gibi mecburiyetlerinin olmadığının altını çizerek, ''İnceleme genel olarak çalışma saatleri içinde ve kural olarak mükellefin işyerinde yapılmalıdır'' dedi.

Daha önce kayıtları incelenen bir mükellefin, tekrar incelenebileceğine dikkati çeken Penezoğlu, ''İncelemenin makul sürede tamamlanması beklenir. İncelemenin tamamlanmasını takiben de durumun tutanak ile tespiti gereklidir'' diye konuştu.

Penezoğlu, mükelleflere vergi incelemeleri sürecinde uzman yardımını önerdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

''İnceleme elemanıyla gereksiz gerginliklerden kaçınılmalıdır. Gereksiz diyaloğa girilmemeli, sorulduğu ve istenildiği kadar bilgi verilmelidir. Her adım sonuca etki edebilir.

Defter ve belgeler düzgün tutulmalı, istendiğinde muntazam bir şekilde sunulmalıdır. Defterlerin ibraz edilmemesinin hapis cezasını gerektiren bir suç olduğu unutulmamalıdır.''

Şirket'in Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Erdal Çalıkoğlu da, vergi dairelerinde olumlu bir değişim yaşandığını belirterek, buna rağmen henüz taşların yerine tam oturmadığını savundu.

Çalıkoğlu, arttırılan denetimlere rağmen halen bir kesimde vergilendirme yapılamadığını ve bunun bir tartışma konusu olabileceğini söyledi.

''En güçlü olan değil, en uyumlu olan daha uzun yaşar'' benzetmesini yapan Çalıkoğlu, seminere gelen kurum ve firmalara seslenerek, ''Biz de değişimi daha iyi yaşayabilmeniz için sizlere daha çok yardımcı olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Seminere, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un yanı sıra, iş dünyasından da çok sayıda üst düzey temsilci katıldı.

Muhabir: Hüseyin Karatepe

Yayıncı: Hamdi Ateş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile