Eroğlu: “iit, Kıbrıs Türkleri İle İlgili Alınan Kararları Artık Uygulamalı”

Eroğlu: “iit, Kıbrıs Türkleri İle İlgili Alınan Kararları Artık Uygulamalı”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvelerinde Kıbrıs Türkleri ile ilgili alınan kararların artık uygulanmasını beklediklerini söyleyerek, "Bu kararlar uygulanırsa Rumlar çözüme motive olacaklardır.

İslam dünyası, çözüme bu adımla yardımcı olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kahire'de yabancı misyon şefleri, diplomatlar, düşünce kuruluşları temsilcileri, politikacılar, iş adamları ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerini çalışma yemeğinde ağırladı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Residansı’nda düzenlenen yemeğe, Mısır'ın yakın siyasi tarihinde önemli rol almış siyasetçiler de katıldı.

Yemekte bir konuşma yapan ve soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, konuklarıyla birebir sohbet etme imkanı da buldu. Yemeğe katılanlara, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun müzakerelerin önümüzdeki dönemine ilişkin yaklaşımı ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a eylül ayında sunduğu son petrol-doğalgaz önerisiyle ilgili yazılı bilgi de takdim edildi. "KIBRIS SORUNUNU BAŞLATAN RUMLAR AB'DE, BİZ AMBARGOLAR ALTINDA” Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, gecede yaptığı konuşmada, Kıbrıs müzakerelerinin geçmişini ve Rum başkanlık seçimleri sonrası başlaması muhtemel yeni süreci anlattı. Eroğlu, yeni dönemde Kıbrıs sorununun çözülmesini diledi. Rumların uluslararası topluluğun hatalı davranışları nedeniyle şımartıldığına da işaret eden Eroğlu, çözüm için Rumların motive edilmesi gerektiğini söyledi.

Eroğlu, "Maalesef hem AB hem de BM çifte standart uyguluyor. Kıbrıs sorununu başlatan Rumlar AB'de, biz ambargolar altında. Üstelik Kıbrıs sorunu Türkiye'nin önüne bir engel olarak çıkarılıyor. Bu davranış oldukça hatalı" dedi.

Göreve geldiğinde BM Genel Sekreteri’ne mektup yazarak bırakıldığı yerden görüşeceğini bildirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti: "Mayıs 2010'da müzakerelere başladık. Benim önerimle 5 zirve yaptık. Maalesef anlaşmaya varamadık. Benden önceki Cumhurbaşkanı 2 yıl, ben de 2 yıl aralıksız müzakere ve 5 kez zirve yapmamıza rağmen maalesef anlaşmanın yollarını açamadık. Çünkü Rum tarafı önerilerimize karşı öneri vermemiştir, önerilerimizi kabul etmemiştir. Sadece hayır demekten ve ne verecekseniz sorusunu sormaktan başka bir iş yapmamıştır." Yeni seçilecek Rum liderle yeni bir sürece başlamayı tasarladıklarını ifade eden Eroğlu, "Yeni Rum lider seçilince inanıyorum ki masaya geleceklerdir. Yalnız seçim döneminde verdikleri mesajlar bizi umutlandırmıyor. Bunları seçim zamanında söylenen sözler diye değerlendiriyoruz. Ama daha sağdaki parti ile yaptığı iş birliği pek de iç açıcı değil" diye konuştu.

BM, AB VE İİT’YE DÜŞEN GÖREV BM'nin ve AB'nin ambargoları kaldırarak Rumları anlaşmaya motive edebileceklerini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konuda İİT'ye de görev düştüğünü vurguladı. Eroğlu, "Kahire'deki zirvenin sonuç bildirisinde KKTC ile ilgili güzel ifadeler vardır. Geçmişte de buna benzer ifadeler yer almıştı. Biz artık bu yazılanların hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.

Rumlarla yeni sürece başlarken yol haritaları olduğunu anlatan Eroğlu, ucu açık bir süreç değil zaman limiti istediklerini, süreçte bir noktaya gelindiğinde de çok taraflı toplantı talep ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, katılımcıların sorularını yanıtlarken de İslam ülkeleri ile istenilen düzeyde ilişkileri olmamasından yakınarak, bütün ülkelerle önümüzdeki dönemde daha samimi diyalog kurmak istediklerini ifade etti.

İslam dünyasının Kıbrıs'taki gerçekleri çok iyi bilmeleri gerektiğini kaydeden Eroğlu, karşılıklı gayretlerle Kıbrıs Türkleri’nin haklı davasının İslam dünyasına daha iyi anlatılabileceğini belirtti.

Eroğlu, "Gerek bu son Kahire'deki, gerekse diğer İİT zirvelerinde Kıbrıslı Türklerle ilgili kararların uygulanması halinde Rumlar bizimle anlaşma mecburiyetinde olduklarını hissedeceklerdir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kıbrıslı Türklerle ilgili zirve kararlarının uygulanmasının Rumları anlaşmaya motive edebileceğini, İslam ülkelerinin çözüme böyle bir adımla yardımcı olabileceklerini vurguladı.

Eroğlu, doğalgaz araştırmaları ile ilgili soru üzerine de, konuyla ilgili BM Genel Sekreteri’ne iki kez öneri yaptıklarını hatırlatarak, Kıbrıslı Türklerin doğal zenginliklerde Rumlar kadar hakkı olduğunu söyledi.

Önerilerle ilgili detayları aktaran Eroğlu, çıkacak petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden ihraç edilmesi önerisine Rumların ilk başta karşı çıksa da şimdi dillendirmeye başladıklarını, eninde sonunda bunun gerçekleşeceğini tahmin ettiğini belirtti.

Kıbrıs'ta geçmişe saplanıp kalmadıklarını kaydeden Eroğlu, ancak geçmişten ders çıkararak, anavatan Türkiye'nin garantisinde yeni bir ortaklık devletinde Kıbrıs Türk halkının özgür yaşaması için azami gayreti göstermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kahire’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu akşam 19.45’de adaya dönmesi bekleniyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile