Ersöz'den Eruygur'a yalanlama: Gizli kayıt emrini bizzat verdi

Ergenekon davasının sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, eski komutanı Şener Eruygur'a ilişkin çarpıcı itiraflarda bulundu. Ersöz, eski komutanının savunmasını yal...



Ergenekon davasının sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, eski komutanı Şener Eruygur'a ilişkin çarpıcı itiraflarda bulundu. Ersöz, eski komutanının savunmasını yalanlayarak, dava dosyasında yer alan ve gizli çekim olduğu anlaşılan gazeteci ve işadamlarıyla görüşmelerinin dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un talimatıyla kaydedildiğini söyledi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tedavi altında bulunan ikinci Ergenekon davasının sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, video konferans sistemiyle hâkim önüne çıktı. Ersöz, savunmasında eski komutanı Şener Eruygur'a ilişkin çarpıcı itiraflarda bulundu. Dava dosyasında yer alan ve gizli çekim olduğu anlaşılan gazeteci ve işadamlarıyla görüşmelerinin dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'un talimatıyla kaydedildiğini söyledi. Eski komutanının "talimat vermedim" şeklindeki savunmasını yalanlayan Ersöz, "Kayıt yapılması konusunda Jandarma Genel Komutanı bizzat emir vermiştir. Askerlikte hiçbir ast amirlerinin emri ve bilgisi dışında hiçbir görev yapamaz, aksi halde cezalandırılır. Askerlik mesleğinin doğası gereği, astın hizmete ilişkin konularda, emrin mevzuata aykırı olduğunu iddia ederek yerine getirmemek, yazılı emir istemek gibi bir hakkı yoktur. Bunları komutanımı suçlamak için değil, bizim ast olarak yetki, sorumluluk, görev sınırlarımızı ve hareket tarzımızı belirleyen mevzuat açısından durumumuzu ortaya koymak maksadıyla ifade ettiğimi belirtmek istiyorum." dedi.
'Silahlı terör örgütü yönetmek', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek' ve 'darbeye teşebbüs' suçlarından hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Levent Ersöz, yatağında oturur vaziyette doktor nezaretinde yaptığı savunmasında suçlamaları reddetti.
İkinci Ergenekon iddianamesinde üç numaralı sanık olarak yer alan Ersöz'ün, hastanede olması nedeniyle sorgu ve savunması yapılamamıştı. Mahkeme heyetinin 28 Nisan 2009'daki kararı doğrultusunda Ersöz, hastanedeki odasından sesli ve görüntülü bir şekilde internet üzerinden duruşmaya bağlandı. Hastane odasında üye hakimlerden Hüsnü Çalmuk ve avukat Filiz Esen, Levent Ersöz'ün yanında yer aldı.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanık Levent Ersöz'e iddianamede kendisi hakkında yöneltilen suçlamaları özet şeklinde okudu. Örgüt yöneticiliği ile suçlandığı için iki günlük savunma hakkı bulunan Ersöz, toplamı 350 sayfa olan ancak duruşmada 180 sayfasını okuyacağı savunmasının başında, terör ve kanunsuzluklarla mücadele ettiği için başına bunların geldiğini iddia etti. Silah arkadışlarıyla Silivri'de hapishanesinde olmayı çok istediğini ancak sağlığının buna elvermediğini öne sürdü.
Daha sonra suçlamalara tek tek cevap veren Ersöz, kızı Fulya Ersöz'ün İlhan Selçuk'un yakalanmasından sonra Eruygur'a telefonda söylediği 'Babamı rahat bırakın; kalpten gidecek' sözlerini şöyle izah etti: "Kızım başlangıçta belirttiğim görevin getirdiği olumsuzluklar, boyun ve beldeki kırıklar nedeniyle 7 kez çok ağır ameliyat geçirmesi sonucu psikolojik yönden rahatsız olan, depresif bozukluk nedeniyle tedavi gören ve ilaç kullanan, ifade verdiğim tarih itibarıyla 4 kez intihar girişiminde bulunan, daha sonra da bir kez daha deneyen bir çocuktur."
Ersöz, 2002-2003 yıllarında Jandarma İstihbarat Dairesi başkanıyken, Mustafa Balbay, Bedrettin Dalan, Mehmet Emin Karamehmet'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ile yaptığı görüşmeleri gizlice kaydetme işini Jandarma Genel Komutanlığı'nın emirleri gereği yaptığını yineledi. Ersöz, şunları kaydetti: "Org. Eruygur'a sorgusu sırasında 'Hasan Atilla Uğur'un evinde yasa dışı gizli kayıtlar, belgeler bulundu. Ne diyorsunuz?' denilince, ne olduğunu bilmediği için 'öyle bir emir vermedim' demiş. Eruygur'un avukatı da bunu söylemiştir. Kayıt yapılması konusunda Jandarma Genel Komutanı bizzat emir vermiştir."
Ersöz, bu kayıtların yapıldığı tarihte 'habersiz kayıt'ın TCK'ya göre suç olmadığını da öne sürdü.
Eminağaoğlu ile yemek yedik
İşçi Partisi'nde aramalarda ele geçtiği iddia edilen bir notta, "AKP dosyasını Eminağaoğlu'na iletelim, görüşünü alalım. Limandaki yemeğe yetiştirelim. Yemeğe Eminağaoğlu dışında E.Poyraz ve Levent Ersöz Paşa da gelecek." ifadelerine ilişkin açıklama yapan Ersöz, 2006 yılında M.Şenay isimli bir savcının davetiyle Ömer Faruk Eminağaoğlu, ofis arkadaşı emekli Binbaşı İlhan Özcan'la birlikte yemek yediklerini kabul etti. Ancak Poyraz'ın olmadığı bu yemeğin dostlar arasında olduğunu ve kapatma davasının da konuşulmadığını iddia etti. O yemekte Ankara Adliyesi'nden bir savcı ve polisin de olduğunu ifade eden Ersöz, bunun da suç olmadığını söyledi. Ergün Poyraz'a istihbarat elemanı olduğu için para ödediği iddialarını ise kabul etmedi.
Yıldız, 'HSBC benzeri bir saldırı olursa ülkede kriz çıkar' dedi
Ersöz, 2003 yılında görüştüğü SESAR'ın Başkanı İsmail Yıldız'ın HSBC ve konsolosluk olayının arkasından benzeri bir olay olursa, ülkede siyasi ve ekonomik krizin ortaya çıkabileceğini ve bu kapsamda oluşabilecek siyasi durum ve hareketlilik konusundaki öngörülerini anlattığını da doğruladı. Yıldız'ın bu kapsamda bazı siyasi parti mensupları ile ilgili bilgi verdiğini belirten Ersöz, "Bu konuşmalarda Genç Parti'nin bir alternatif olabileceğini söylemiş ancak 'hükümeti yıkma girişimi var, AKP'yi zayıflatıcı bir faktör olarak kullanılabileceği ve hükümetin düşürülmesinde kullanılabileceği' gibi konulardan bahsetmemiştir." diye konuştu.

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile