Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, üniversitelerinde gelistirilen yerli inaktif Kovid-19 asisi TURKOVAC'in acil kullanim onayi almasinin kendilerini mutlu ettigini bildirdi.
Çalis, AA muhabirine, ERÜ ve Saglik Bakanligi Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) is birligiyle gelistirilen TURKOVAC asisinin basarili çalismayla, kisa sürede tamamlandigini söyledi.
Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafindan Kovid-19'a karsi gelistirilen TURKOVAC asisinin Ingiliz (Alfa) varyantina karsi etkili oldugunu daha önce yaptiklari çalismayla ortaya koyduklarini animsatan Çalis, ERÜ'nün projesiyle Özdarendeli ve ekibinin Delta varyantina yönelik de çalisma baslattigini, bu varyantin izole edilmesinde de basari elde ettiklerini anlatti.
Çalis, asi çalismalariyla ilgili sunlari kaydetti:
"Büyük bir gurur yasiyoruz. Çok mutluyuz. Bildiginiz gibi 1,5 yildir TURKOVAC asisinda iyi bir çalisma yürütüyorduk. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ekibi ile çok büyük gayretler gösterdi. Preklinik çalismadan Faz-2 ye kadar hepsi ERÜ'de yapildi. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilkti. Ayni üniversitede bir asinin yapilmasi büyük bir gururdu. Faz-3 çalismasini TÜSEB'e devrettik. Bu süreçte acil kullanim onayina basvuruldu. Biz de sabirsizlikla bekliyorduk. Mutlu ve gururluyuz. Milli asimiz... Dünyada 6-7 ülkenin basardigi bir asiyi ülkemiz de basarmis oldu. Bunun ardindan daha nice asilar gelecek. Asi merkezimiz yapiliyor. Yeni asi merkezimiz bittikten sonra nice asilarin Erciyes Üniversitesinden çikacagini müjdeleyebiliriz."
Klinik asamalarinda asinin gönüllülere uygulandigini hatirlatan Çalis, asinin acil kullanimla tüm insanlikla bulusacagina inandiklarini vurguladi.
- "Delta varyantiyla ilgili daha genis bir çalisma yapiyoruz"
Gece gündüz demeden geç saatlere kadar çalistiklarini vurgulayan Çalis, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a asiya TURKOVAC isminin verilmesinden dolayi tesekkür etti.
Çalis, varyantlarla ilgili çalismalarin sürdügünü belirterek, sunlari söyledi:
"Kamuoyuna daha önce duyurmustuk, Alfa varyantina karsi etkili oldugunu transferik farelerde göstermistik. Daha sonra Delta varyantiyla ilgili çalismalarin da yapildigini duyurmustuk. Delta varyantiyla ilgili çalisma devam ediyor. Transferik farelerin ikinci dozlamasi da yapildi ama bu bir süreçtir. Zaten biz Alfa varyantiyla ilgili 2-3 aylik bir süreçten sonra bir bilgi verebildik. Delta varyantiyla ilgili daha genis bir çalisma yapiyoruz. Yani ön bilgiler var ama asil tüm asamalar bittikten sonra kamuoyuna bunu da duyuracagiz."
- "Hem asi hem silah hem ilaç sanayisinde milli olmamiz sart"
ERÜ'nün Türkiye'de 8. sirada yer alan bir arastirma üniversitesi olduguna dikkati çeken Prof. Dr. Çalis, sözlerini söyle tamamladi:
"Biz birçok asamada, çalismada, arastirmada variz. Zaten arastirma üniversitesinin misyonu da budur. Biraz önce bahsettigim yeni asi merkezimiz yapiliyor. Cumhurbaskanligi Strateji Baskanligi tarafindan bütçesi saglanarak yapiliyor. Orada yapacagimiz çok asilar var. Hatta Kirim Kongo Kanamali Atesi Faz-1'i bitmisti ama Kovid-19 araya girince o çalisma birakildi ve Kovid-19'a yogunlasildi. Bu asi merkezimizin söyle bir özelligi var, hiçbir yere ihtiyaç duymadan Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 gönüllülerinin dozlamasini da üretebilecegimiz bir tesis olacak. Herhangi bir asinin Faz-1, Faz-2 ve Faz-3'ünü bitirmis olacagiz ve ticarilesme asamasini geçirecegiz. Ticarilesme asamasinda da herhangi bir sirkette veya Saglik Bakanliginda veya baska bir kurumla biz asimizi teslim edecegiz. Tabii ki belli kurallar, protokol karsisinda. Biz bunu basaracagiz dedik ve dedigimiz oldu. Hem asi hem silah hem ilaç sanayisinde milli olmamiz sart, ERÜ olarak üzerimize düseni yapacagiz."
ERÜ Rektörü Çalis, TURKOVAC'in Acil Kullanim Onayi Almasini Degerlendirdi Açiklamasi
'Mutlu ve gururluyuz. Dünyada 67 ülkenin basardigi bir asiyi ülkemiz de basarmis oldu. Bunun ardindan daha nice asilar gelecek. Asi merkezimiz yapiliyor. Yeni asi merkezimiz bittikten sonra nice asilarin Erciyes Üniversitesinden çikacagini müjdeleyebiliriz'