Eryalçin 'Marmara'da Mercanlar Yok Olma Noktasina Geldi'

Eryalçin 'Marmara'da Mercanlar Yok Olma Noktasina Geldi'

Düzce Üniversitesi Su Alti Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi ve Su Alti Sporlari Toplulugu’nun birlikte düzenledigi ’’Poseidon’un Çagrisi: Sualti Kilavuzlari’’ adli konferans, Saglik Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Konferansa; Düzce Üniversitesi Arastirma Dekani Prof. Dr. Emine Tekin, Su Alti Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilir, Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçin, Serço Eksiyan, Ates Evirgen katildi.

Programin açilisinda konusan Düzce Üniversitesi Su Alti Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilir, su altina dalarken nelere dikkat etmemiz gerektigini anlatacak, tecrübelerini paylasacak konusmacilara, meslegin tecrübeli fotografçilarina ve dalgiçlarina tesekkür etti.

Topluluk Baskani Emre Evirgen yaptigi konusmada, su alti dünyasini daha iyi anlamak ve korumak için is birligi yaparak gelecek nesillere daha saglikli bir çevre birakmak ve deneyimlerden faydalanmak için bu etkinligin düzenlenmesine destek verdiklerini ifade etti.



“Mercanlarimiz Marmara’da yok olma noktasina gelmistir”

Programin ilk davetli konusmacisi Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçin ’’Sualti Biyolojisi’’ adli konusmasinda; mercanlar, prens adalari oktokoral mercanlari, deniz kalemleri, mercanlari bekleyen tehlikeler, musilaj, endüstriyel balikçilik, hayalet aglar, hafriyat ve dere islahlarindaki çamurlarin denizlere dökülmesi, kiyi dolgu faaliyetlerinin denizlere ve mercanlara zararlari gibi konularda bilgiler verdi.

Eryalçin, “Ülkemizde Marmara, Ayvalik, Saroz Körfezi ve Gökçeada kiyilarinda mercanlar bulunmaktadir. Müsilaj sonunda ve adalarda yapilan büyük insaat çalismalari ve dere islah çalismalarindaki çamurun denizlerimize dökülmesi sonucunda mercanlarimiz Marmara’da yok olma noktasina gelmistir. Marmara Denizi eylem planinin gerçekten uygulanmasi biyolojik çesitliligi ve mercanlari kurtaracaktir” seklinde konustu.



“Deniz tabanina terk edilmis 640 bin ton ag var”

Programin diger konusmacisi Serço Eksiyan “Hayalet Aglar’’ adli sunumunda, hayalet aglarin deniz tabaninda verdigi zararlardan ve kurtarma tekniklerinden bahsetti. Eksiyan, “Hayalet aglarin kurtarilmasi tamamen gönüllülükle yürütülen bir çalismadir. Eskiden balikçilar bizi çagirir biz de gider çikarirdik. Simdi malzemeler ucuz oldugundan balikçilar takilinca aglari birakip gidiyor. Tüm dünyada 640 bin ton ag, deniz tabanina terk edilmis durumda ve canlilari ve baliklari öldürmeye devam ediyor” dedi.

Programin bir diger konusmacisi Ates Evirgen ise ’’Köpek Baliklari’’ baslikli sunumunda; köpek baliklari türleri yasam alanlari, tehlikeli türler, dalis alanlari fotografçiligi ve fotosafari gibi konularda bilgiler verdi. Köpek baliklari konulu filmlerden sonra insanlarin bu baliktan korkar oldugunu belirten Ates Evirgen, “Insan alanini bilip sinirlari zorlamazsa köpek baliklari saldirmaz.300’e yakin köpek baligi cinsi bulunmaktadir. Ülkemizde resmi olarak kaydedilmis bir köpek baligi saldiri kaydi bulunmamaktadir” ifadelerini kullandi.

Program, tesekkür belgesi takdiminin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile