Erzincan’da Delibaş Hastalığı İle Mücadele

Erzincan’da Delibaş Hastalığı İle Mücadele

İliç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce başlatılan Akıllı Kuzular Projesi kapsamında halk arasında delibaş hastalığı olarak bilinen ve küçükbaş hayvanlarda beyine yerleşerek ekonomik kayıplara neden olan Coneurus Cerebralis adlı parazite karşı mücadele başlatıldı.

Proje kapsamında şimdiye kadar 8 köyde 200 çoban köpeği aşılandı. Hayata geçirilen proje ile küçükbaş hayvancılık sektöründe ülke ekonomisine ve yetiştiricilere çok büyük maddi zararlar veren delibaş hastalığının yok edilmesi amaçlanıyor. Erzincan Tulum Peyniri üretiminde söz sahibi olan ilçede küçükbaş hayvan yetiştiricilerine verilen eğitimlerde, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin en büyük sorunlarından birisinin delibaş hastalığı olduğu, yılda 4 bin kuzunun bu hastalığa yakalandığı ve bu nedenle de yetiştiricinin farkına varmadığı ölçüde yıllık 1 milyon TL gibi büyük bir ekonomik kaybın meydana geldiği anlatıldı ve çözüm önerilerinin ardından proje hayata geçirildi.

TARGEL Projesi kapsamında İliç’te görev yapan Veteriner Hekimler Yunus Keltek ve Ercan İrice’nin ortak olarak yürüttüğü Akıllı Kuzular Projesi sayesinde artık tokluların bu hastalığa yakalanma oranlarının yıldan yıla düşüş göstermesi bekleniyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İliç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çelebioğlu “3 yıl sürecek olan proje ile şerit yumurtalarını meraya bulaştıran ve etkenin taşıyıcısı durumunda olan çoban köpeklerinin yılda 3 kez aşılanması hedeflenmektedir. Proje sonucunda 300 adet çoban köpeği aşılanarak köpeklerde iç paraziter mücadele yapılmış olacaktır. Bunun sonucunda da parazitleri taşıyan çoban köpeklerinin merayı etkenle bulaştırmasının önüne geçilmiş olunacak, Yıldan yıla kuzularda görülen delibaş hastalığının görülme sıklığı azalacak ve sonuç olarak bu hastalıktan dolayı kuzu ölümleri ve verim kayıpları ortadan kalkacaktır. Giderlerin ve ekonomik kayıpları azalan yetiştiricilerin kar oranları artacaktır” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile