Erzincan'da Kizlarin Futbol Tutkusu Artiyor

Erzincan'da Kizlarin Futbol Tutkusu Artiyor

Erzincan’da hayata geçirilen ‘Kizlar Sahada’ projesi ile küçük yasta ki kiz çocuklari çekirdekten yetiserek futbolcu olma hayali kuruyor.

Erzincan’da 9-14 yas araliginda ki kizlar formalarini giyip, yesil sahada top kosturmanin keyfini yasiyor. Futbolun sadece erkeklerin degil, kadinlarin da oynayabilecegi bir spor dali olduguna vurgu yapan minik sporcular hayallerini yasadiklarini ifade ediyor. Aileler tarafindan da desteklenen kadin futboluna ilgi artarken anneleri kizlarini antrenmana getirerek kizlarinin oynadigi futbolu seyrediyor. Ileriki yasantilarinda büyük hedefleri olan sporcular milli olarak Türkiye’yi de uluslararasi alanda temsil etmek istiyor.

‘Kizlar Sahada’ projesinin kurucu ortagi Kiraz Öcal, “Kizlar Sahada projesi 2013 yilindan bu yana futbolda toplumsal cinsiyet esitliligi araç olarak kullanan bir sosyal gelisim. 7’den 70’e hem kiz çocuklariyla hem yetiskin kadinlarla çesitli programlar yapiyoruz. Bugün burada da ‘Kizlar Sahada’ futbol okullarimizin 3’üncü dönem açilisini yapmaya geldik. 2019 yilindan itibaren Türkiye’nin 9 ilinde 11 subeyle alt yapilarda kadin futbol kulüpleriyle çalisiyoruz. 9-14 yas grubu kiz çocuklarina 1 yil süren egitimler veriyoruz. Bu programin söyle de bir özelligi var; biz futbol okullarimizda çalistirdigimiz kulüplerde kadin antrenörlerin istihdam edilmesini önceliklendiriyoruz. Ortalama her kulüpte 25-30 arasinda çocuk var. Toplamda 10 subedeyiz yani 350’nin üzerinde düzenli olarak alt yapi futbol okullarina devam eden ögrencilerimiz var. Talep de artiyor. Çünkü kadin futboluna dünya genelinde artan bir ilgi var hem Türkiye’de 4 büyüklerin tamaminin kadin subelerini açmis olmalariyla ilgi, alaka, görünür olmasi bu popülariteyi de artiriyor. Dolayisiyla bize gelen ailelerin kiz çocuklarini futbola gönderme talepleri de gün geçtikçe artiyor” dedi.

2 kiz çocugunu antrenmanlarina getiren ve futbol konusunda destek olacagini belirten Hacer Simsek, “3 kiz çocugu annesiyim. Kizlarimin 2’si burada oynamakta. Onlari destekliyorum, arkalarindayim. Buradan ailelere sesleniyorum. Kizlarinizi spora yönlendirin. Futbol çok güzel bir oyun. Kendi içlerinde ki cevherleri gördüklerinde geri dönmesinler. Futbol onlarin içlerinde degisik bir duygu. Erkek oyunu gibi görünse de kizlarin da bunu basarabildigini çocuklarimizda görebiliyoruz. Ben de bunlari kizlarim da gördügümü düsünüyorum. Bunlar benim kizlarimin hayaliydi. Kendim getirip götürüyorum kizlarimi. 3’üncü çocugumu da getirecegim” diye konustu.

Songül Togay da kizlarin daha önce futboldan dislandigini ancak inandiklarinda basarili olduklarini ve aileleri olarak sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.



Futbolun sadece erkeklerin degil, kadinlarin da oynayabilecegi ve basarili olabilecegi bir spor dali olduguna vurgu yapan sporcular, hocalari kontrolünde yaptiklari antrenman sonrasinda gazetecilere açiklamada bulunarak hayallerini gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile