Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen iki projede kapsamında, 32 çiftçiye toplam 405 adet simental cinsi inek verildi. Çiftçiler aldıkları ineklerin sütleri ile borçlarını ödeyecek.
Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA)`na sunulan 335 bin lira tutarındaki ‘Güvenli Sütte Güvenli Kazanç’ projesi ve Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi`ne sunulan 225 bin liralık ‘Süt İnekçiliği Stratejik Yatırım Programı’ projesi hayata geçirildi. Türkiye genelinde Erzincan, Sivas ve Tokat illeri pilot iller seçilerek, buralarda çiftçilere yönelik süt karşılığında inek dağıtımı yapıldı. Projeler dahilinde 9 köye süt soğutma tankları konulacak. Şu ana kadar birlik tarafından 5 köye soğutma tankı konuldu. Çiftçiler ürettikleri sütü tanklara depoluyor. Depolarda toplanan sütler birlik vasıtasıyla satılıyor.
32 çiftçiye bir milyon 174 bin euro karşılığında alınan 405 adet simental cinsi ineğin Avusturya’dan getirilerek, dağıtımının yapıldığını söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, süt karşılığı inek talebinde bulunan çiftçilerin, 2 yıl geri ödemesiz, 5 yıl sıfır faiz, toplam 7 yıl için banka kredisi aldıklarını belirtti. Birlik ile çiftçiler arasında yapılan anlaşma gereği, üretilen süt, birlik vasıtasıyla toplanarak satışının yapıldığını ifade eden Faruk Günay, sütten elde edilen gelirin yüzde 10 ila15 oranında kesilerek, 2 yıl içerisinde süt üreticisinin borcunun banka hesabında toplanarak ödeneceğini açıkladı. Geri kalan ücretin ise çiftçilere ödendiğini açıklayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, “Proje kapsamında Türkiye çapında birliğimizin, merkez birliğimizin ve Ziraat Bankası`nın ortaklaşa yaptığı anlaşma sonucunda, süt karşılığı hayvan verilmesi programı vardı. Bu programda Erzincan’da dahil edildi. Üç ilde uygulanıyor. Süt toplama zinciri kurduk ve süt karşılığı hayvan getirdik tespit ettik. 3 çiftçimize 405 adet inek getirdik ve dağıttık. Amacımız Erzincan ilinde sütçülüğü artırmak. Çiftçiye katkı sağlamak istiyoruz. 15 tonluk toplama merkezimiz vardır. Bununla birlikte 9 köye 1’er tonluk tanklar koyuyoruz. Sütü toplayıp, merkezimizde satışını yapıyoruz. Çiftçinin cebinden bir şey çıkmayacaktır. Her ay elde edilen gelir banka hesabında toplanacak. Yıl sonunda ödemeler yapılacak. Çiftçi ödemem geldi param yok hesabını yapmayacak.” açıklamasında bulundu.
Yapılan iki projenin Erzincan’da sütçülüğün gelişmesi için yapıldığını söyleyen Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek ise şunları söyledi: “Erzincan ilimizde bir eksiklikti ve bu eksiklik gideriliyor. Süt toplamanın, sütün satışının önemine değindik sürekli. Bu noktada bazı kuruluşları teşvik ettik. Bu projelere müracaatlar yapıldı ve süt toplama işi gerçekleşti. Erzincan ilimizin süt kapasitesi şu andaki üretim miktarı 80 bin ton civarındadır. Yeni büyük projelerin ilimizde yapılması ile birlikte, süt üretimi sürekli artmaktadır. Bu çok yakın bir zamanda 100 bin tonu geçecektir. Bu organizasyonla süt toplamada ve üretimde önemli bir eksiklik giderilecektir.”
Erzincan'da Süt Karşılığında İnek Dağıtıldı
Erzincan’da çiftçilere yönelik projelerle, süt karşılığında inek dağıtımı yapıldı.