Erzincan Tulum Peynirinin Durumu Ve Gelecegi Görüsüldü

Erzincan Tulum Peynirinin Durumu Ve Gelecegi Görüsüldü

Erzincan’in cografi isaretli ürünü olan Erzincan tulum peyniri hakkinda bilgi alisverisi ile tulum peynirinin mevcut durumu ve gelecegi adina görüsler paylasildi.

Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Turizm ve Otelcilik MYO ögretim elemanlari Dr. Ögretim Üyesi Necibe Sen, Dr. Ögretim Üyesi M. Çaglar Firat, Dr. Ögretim Üyesi Zeynep Aksit ve Ögretim Görevlisi I. Erhan Canbaba, Erzincan Il Tarim ve Orman Il Müdür Vekili Serkan Kütük’ü ziyaret ettiler. Gerçeklestirilen ziyarette Erzincan tulum peyniri hakkinda bilgi alisverisi ile tulum peynirinin mevcut durumu ve gelecegi hakkinda bilgi alis verisinde bulunuldu.

‘Erzincan tulum peyniri’

Yapimina besinci-altinci aylarda baslanan, dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan’in yüksek rakimli, 90-100 çesit bitki zenginligine sahip, temiz ve serin yaylalarindaki buz gibi soguk sulardan beslenen, beyaz koyundan (karaman koyun) alinan sütten yapilan peynire Erzincan tulum peyniri denmektedir.

Erzincan tulum peyniri diger peynirlere göre daha parlak görünümlü, daha güzel kokulu, tam yagli ve daha lezzetlidir. Peynirin tuzlanmasi ve yaylalarin temiz havasinda bekletilmesi çok hijyenik olmasini ve olabilecek mikroplardan arinmasini temin etmektedir.

Ürünün Üretim Teknigi: Erzincan’in temiz ve serin havali yaylalarinda otlayan Beyaz Karaman koyundan alinan süt, önce temiz süzeklerde bir-iki defa süzülür. Süzülen sütler kazanlarin içerisinde bir-iki saat dinlendirilir. Mayalanan süt yaklasik bir saat sonra ince, ufak, iki kilogramlik temiz bezden yapilmis süzeklere alinip peynir haline getirilir. Üzerinden bir gece geçtikten sonra sabah kusluk vakti mandiraya getirilir. Mandirada seker torbalari büyüklügünde torbalara konur, bir hafta-on gün üzerine bez örtüp hava ve toz almamasi saglanip, suyunu tamamen çekmesi için bekletilir. On günden sonra bakir veya krom teknelerde ufalanir, yüzde 2,2.5 oraninda daha çok Kemah tuzu ile tuzlandiktan sonra tekrar yeni torbalara siki bir sekilde basilir ve torbalarin agzi dikilir. Tekrar düzgünce üçerli üst üste gelecek bir sekilde dizilir. On günlük beklemeden sonra tamamen suyu süzülen peynir bidonlara basilmak üzere soguk hava depolarina nakledilir. 1, 2, 5, 7, 10, 25, 40 kilogramlik bidonlara veya 20,60 kilogramlik derilere makinelerle veya elle basilir Soguk havada üç ay bekletilip kivama gelen peynir, Türkiye pazarlarina sunulur.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile