Erzincan Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı

Başbakan Yıldırım: (1) 'Maalesef zaman zaman gençlerimizin, ülke için potansiyel tehlike olarak görüldüğü yılları yaşadık. Pek çok alanda gençlerimiz yok sayıldılar, dikkate alınmadılar. Gençliğimizin geleceğe yürüyüşünü zaman zaman engellerle durdurmaya çalıştılar' 'Öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesi, Türkiye'yi daha ileri, daha farklı noktalara taşıması en büyük arzumuzdur, hedefimizdir. Bu yüzden ille de eğitim, öğretim diyoruz'

Başbakan Binali Yıldırım, "Maalesef zaman zaman gençlerimizin, ülke için potansiyel tehlike olarak görüldüğü yılları yaşadık. Pek çok alanda gençlerimiz yok sayıldılar, dikkate alınmadılar. Gençliğimizin geleceğe yürüyüşünü zaman zaman engellerle durdurmaya çalıştılar." dedi.

Yıldırım, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Erzincan Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı"nda, üniversitenin yeni akademik yılının ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.

Daha önce Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Milli Savunma Üniversitesi'nde akademik yıl açılışına katıldığını hatırlatan Yıldırım, "Bugün baba ocağında, memleketimdeyim, Erzincan'dayım. Erzincan Üniversitesindeyim. Bu bana ayrı bir heyecan, ayrı bir mutluluk veriyor." diye konuştu.

Üniversiteleri ziyaret etmekten, gençlerle karşılaşmaktan keyif aldığını dile getiren Yıldırım, geleceğe hazırlanan öğrencilerin heyecanını görmenin, kendisini gençlik yıllarına götürdüğünü söyledi.

Öğrencilerle aynı atmosferi paylaşmaktan mutluluk duyduğunu anlatan Yıldırım, "Göreve başladığımız ilk günden bu yana Türkiye her alanda çok büyük yol katetti, büyük reformlar gerçekleştirdik. Şunun hep farkındaydık, bir ülke sadece büyük yatırımlarla, altyapı tesisleriyle, fabrikalarla kalkınmıyor, gelişmiyor. İnsan yetiştiremiyorsanız, elinizdeki gücün bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

- "Ülkeyi yönetenler bazen kendilerini yenileyemiyorlardı"

Ülke nüfusunun yüzde 16,5'inin gençlerden oluştuğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Maalesef zaman zaman gençlerimizin ülke için potansiyel tehlike olarak görüldüğü yılları yaşadık. Pek çok alanda gençlerimiz yok sayıldılar, dikkate alınmadılar. Gençliğimizin geleceğe yürüyüşünü zaman zaman engellerle durdurmaya çalıştılar. Niye? Çünkü ülkeyi yönetenler, bazen kendilerini yenileyemiyorlardı, değişimi okuyamıyorlardı. Dolayısıyla gençlerden, genç fikirlerden adeta korkuyorlardı. Birçok neslimiz bu vehimler sebebiyle hayallerinden oldu. Hatırlayalım, katsayı adaletsizliği yüzünden istedikleri üniversitelere giremeyen gençlerimiz oldu. Kızlarımız, başörtüsü nedeniyle üniversite kapılarından geri dönmek mecburiyetinde kaldı."

Yıldırım, AK Parti hükümetleri olarak gençlere ilk günden beri güvendiklerini ve inandıklarını kaydetti.

Türkiye'nin, gençlerin dinamizmine, heyecanına ihtiyacı olduğunun altını çizen Binali Yıldırım, "Göreve geldiğimiz andan itibaren sizlerin önündeki zorlukları birer birer kaldırdık. Geçmişte siyasetçiler, 'Gençler seçsin ama seçilmesin.' dediler. Gençlerimiz bugüne kadar sandığa gittiler, oy verdiler ama ülkeye hizmet etmek, sorumluluk almak için seçilemediler. Bunun için 30 yaşına kadar beklemek zorundaydı. Bugün ise bizlere demokrasi dersi vermeye çalışanlar, geçmişte yaşanan bu haksızlıklar karşısında hiç ama hiç konuşmadılar. Biz Türkiye'ye, aziz millete ve bu yüce milletin gençlerine güveniyoruz, inanıyoruz." şeklinde konuştu.

- "İlle de eğitim, öğretim diyoruz"

Göreve geldiklerinde 30 olan seçilme yaşını 18'e düşürdüklerini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Hükümet olarak gençlerimizin, öğrencilerimizin önünü açmak ve onların en donanımlı şekilde yetişmesini sağlamak en önemli hedeflerimizin başında geliyor. Bugün Türkiye'de ilk, orta, lise, üniversitelerle beraber 25 milyon civarında öğrencimiz var. Öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesi, Türkiye'yi daha ileri, daha farklı noktalara taşıması en büyük arzumuzdur, hedefimizdir. Bu yüzden ille de eğitim, öğretim diyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren eğitim bütçesini artırmakla işe başladık. Öyle ki 11 milyarlık bütçe 2018'de 132 milyara çıktı. 11 milyar nere, 132 milyar nere? Bugünkü bütçenin neredeyse küsuratı. Biliyoruz ki eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır. Taşa, toprağa, binalara yatırım yapabilirsiniz. Bunların bir ömrü var, 50 yıl, 100 yıl ama insana yatırımın ömrü nesilden nesile ilanihaye devam edecek bir yatırımdır."

- "Gençlerimizden daima güç aldık"

Yıldırım, Türkiye'de 2002'de 76 üniversite bulunduğunu, bu rakamın 186'ya çıkarıldığını, 7 milyon 800 bin öğrencinin, bu eğitim yuvalarında geleceğe hazırlandığını söyledi.

Göreve geldiklerinde yurt sayısının da yetersiz olduğunu dile getiren Yıldırım, 15 yılda 562 yeni yurt açtıklarını vurguladı.

Yurtların kalitesinin "otel konforuna çıkarıldığına" dikkati çeken Yıldırım, lise veya üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderlerinin de iki yıl süreyle karşılandığını vurguladı.

Başbakan Yıldırım, eskiden verilen burs ve kredilerin, öğrencilerin asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz öğrencilerimizin burs ve kredi miktarını da artırdık. 2018 için burs miktarı aylık 470 lira olarak belirlendi. Hayırlı uğurlu olsun. Buraya 45 liradan geldik. 45 liradan 470 liraya. Ayrıca yüksek lisans öğrencilerine 940, doktora öğrencilerine de bin 410 lira burs, kredi veriyoruz. Yapılanlar bunlarla sınırlı değil, daha yapacak çok iş var. Biliyoruz ki mükemmel iyinin düşmanıdır. Gençlerimizden daima güç aldık ve bu güçle gençlerimize gereken desteği verdik."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile