Türk Polis teşkilatının 165. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Erzurum'da, "2000'li Yıllarda Toplumun ve Gençliğin Gözünde Polis" adlı bir panel düzenlendi. Panel'de, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat ve öğrencileri tarafından yapılan anket çalışmasın da, Erzurumluların çoğunlukta polise güvendiği belirtildi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi salonda düzenlenen panele Rektör Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü İbrahim Çelik, Emniyet Müdür yardımcıları, şube müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz'ın panel başkanlığı yaptığı oturuma Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Erzurum Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Hakkı Akçal, Polis Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Dr. Hasan Hüseyin Çalı ve Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Saygın, panelist olarak katıldı.
Panel'de, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat ve öğrencileri tarafından yapılan anket çalışmasın da, Erzurumluların çoğunlukta polise güvendiği belirtildi.
Akpolat, 2009 yılında Erzurum'un üç belediyesi sınırları dahilinde 18- 25 yaş arası 420 kişiyle yapılan anket çalışmasında, polise karşı eski yıllara itibaren kötü bakışın kaybolduğunu söyledi.
Akpolat, vatandaşın polise olan güveninin önceki yıllara göre artış gösterdiği, yüzde 30'larda olan güven oranının yüzde 54'e çıktığı belirterek, "Öğrencilerimin yaptıkları araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 56'ı polise güveniyor. Ankete katılanların yüzde 48'i ise, polisle irtibat kurmakta büyük zorluk yaşadığını dile getiriyor" dedi.
Ankette ayrıca, istenilen düzeyde hizmet verilmesinin ancak nitelikli personel ve iyi eğitimle gerçekleşebileceğine de vurgu yapıldı.
Ankette şu bilgilere yer verildi: "Polisin vatandaşa davranış biçimi 5 üzerinden 2. 55 notu aldı. Vatandaşın yüzde 44'ü, herhangi bir asayiş sorununda polise rahatlıkla başvurabiliyor, yüzde 75'i de, polisten yardım istenebileceğine inanıyor. Yüzde 34, 155 Polis İmdat hattından yararlandığını bildirirken, yüzde 97'si de polisten istediği hızda yardım aldığını dile getirdi. Yüzde 53'ü, emniyet hakkındaki bilgiyi, kitle iletişim araçlarından, yüzde 40'ı da kişisel gözlemlerinden ediniyor."
Panel'de terör konusunda bilgiler aktaran Erzurum Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Hakkı Akçal da, Türkiye'nin coğrafik ve stratejik konumu nedeniyle sürekli olarak diğer ülkelerin hedefi olduğunu söyledi.
Akçal, "Ülkemizin birçok özelliğinden dolayı tarihin her döneminde diğer ülkelerin hedefi olduk. Terör örgütlerinin amacı coğrafi ve milli birliğimizi bozmaktır. Bu nedenle terörle topyekun mücadele içinde olmalıyız" dedi.
Terör, terörizm ve anarşi gibi kavramlar hakkında öğrencilere bilgi veren Akçal, terör örgütlerinin daha çok gençler üzerinde yoğunlaştığını belirterek, "Ülkemizde ve birçok ülkede faliyet gösteren terör örgütleri özellikle gençleri hedef almaktadır. Terör örgütleri gençler arasında aile hukuku, eğitim, arkadaş, din ve cinsellik gibi etkenleri kullanarak onların beyinlerini yıkamakta ve tuzaklarına düşürmektedir. Bu nedenle gençlerimizin bilinçli olmaları ve ne istediklerini bilmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Öğrenciler tarafından dikkatle takip edilen panelde ülkemizde son 30 yıl içerisinde yaşanan terör olaylarını yansıtan bir de slayt gösterisi yer aldı.
Erzurum'da '2000'li Yıllarda Polis' Paneli Düzenlendi
Türk Polis teşkilatının 165