Erzurum'da halkın yoğun olduğu yerlerde Emniyet Müdürlüğü tarafından bayram öncesinde güvenlik tedbirleri artırıldı. Yaya devriyeler ana caddeler üzerinde resmi ve sivil olarak görev yaparlarken, şube ekipleri de kendi konularında çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu kapsamda Gürcü kapı semtinde kalpazanlık yaptığından şüphelenilen bir kişi ekipler tarafından takibe alındı. 63 adet sahte 50 TL'likleri alış veriş yapma yöntemiyle piyasaya sürmek isteyen şüpheli suçüstü yakalandı.
Şüpheli sorgulanmak üzere Gürcü kapı Polis Merkezine götürüldü.
Öte yandan Ramazan Bayramı öncesinde bayram alışverişlerinin artması nedeniyle kalpazanların da ortaya çıkabileceklerine dikkat çeken emniyet yetkilileri, hem alışveriş yapan vatandaşların, hem de esnafın daha duyarlı olması tavsiyesinde bulunarak, özellikle bugünlerde piyasada 50 ve 100 TL'lik sahte paraların dolaşabileceğini belirttiler.
Sahte paraları piyasaya sürenlerin genellikle 'bonkör' tavır sergilediklerine dikkat çeken yetkililer, para alan kişilerin aldıkları paraların kalitesini kontrol etmeleri tavsiyesinde bulundular.
Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün "https://www.erzurum.pol.tr" resmi web sitesinde de sahte para konusunda vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu: "Kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeniz için banknotları tanıyınız, aldığınız paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranınız. Sahte parayı aldığınız kişiye kesinlikle teslim etmeyiniz. Şahsın eşkaline ilişkin bilgileri mümkünse kimlik bilgilerini hatta var ise otosunu, oto plakasını ve kaçış istikametini tespit ediniz.
Şahsı mümkün mertebe oyalayınız. Bu arada en kısa sürede 155 Polis İmdat'a veya en yakın polis birimine bilgi verin. Sahte parayı görevlilere teslim ediniz. Yapacağınız ihbarın, aranan bir kişi veya şebekenin veya büyük bir olayın faillerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceğini unutmayınız."
SAHTE PARA NASIL TANINIR
Yetkililer, sahte para konusunda şu bilgileri verdiler: "Vatandaşların kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurları ile basılmaktadır. Gerçek banknotlar; dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünümdedir. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle dokunmak suretiyle yapılacak kontrolde sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür. Sahte ve gerçek paralar arasındaki farklar ile gerçek banknotların üzerinde bulunan güvenlik unsurları, ülkemizde tedavül özelliği fazla olan para birimleri olarak kabul edilen TL ve USD üzerinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır."
SAHTE PARA EN ÇOK KİMLERE VERİLİYOR
Yetkililer, sahte paraların piyasaya sürülüş şekillerini ise şöyle sıraladılar: "Araçlara alınan akaryakıt karşılığı benzin istasyonlarına verilmesi. Sinema ve tiyatro gişelerine verilmesi, Milli piyango bayilerine verilmesi. Canlı hayvan ticareti yapan kişilere ve seyyar satıcılara verilmesi. Taksi sürücülerine verilmesi. Genel kadınlara verilmesi. Gazino ve eğlence yerlerine bahşiş ve hesap ödemesi olarak verilmesi. Toplu ödemelerde para destelerinin arasına az sayıda sahte para konulması. Büfe, bakkal
ve marketlerden alınan sigara, içki, çerez ve benzeri karşılığında yüksek değerdeki sahte banknot kupürleri verilerek para üstünün gerçek para olarak alınması."
Erzurum'da 63 Adet Sahte 50 Tl İle Bir Kişi Yakalandı
Erzurum'da 63 adet sahte 50 TL ile bir kişi yakalandı. Emniyet yetkilileri Ramazan Bayramı öncesinde alışverişteki yoğunluğu göz önüne alarak, vatandaşları sahte para konusunda uyardı.