Erzurum'da 8 Bin Yillik Asi Boyasiyla Yapilmis Kaya Resmi Bulundu

Erzurum'da 8 Bin Yillik Asi Boyasiyla Yapilmis Kaya Resmi Bulundu

Erzurum’da Erken Kalkolitik Çag’da asi boyasiyla yapildigi tahmin edilen 8 bin yillik bir kaya resmi bulundu. Kuzey Dogu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez örnegine rastlanan kaya resmi Dogu Anadolu Bölgesi’nin tarihi açisindan önemli izlerini tasiyor.

Erzurum’un Tortum ilçesinde örnegine Dogu Anadolu Bölgesi’nde çok az rastlanan demir oksitleri içeresinde bulunan asi boyasiyla yapilan geyik motifli kaya resimleri bulundu. Tarih Arastirmacisi Oguzhan Türk tarafindan tespit edilen kaya resminin bilimsel çalismalari ise Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, Doç. Dr. Yavuz Günasdi ve Dr. Ahmet Cüneydi Has tarafindan yürütüldü.

Yapilan incelemelerin ardindan kaya resminin örnegine daha önce Dogu Anadolu Bölgesi’nde rastlandigi fakat Kuzey Dogu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez görüldügü tespit edildi. Asi boyasi teknigiyle yapilan kaya resminin Geç Neolitik veya Erken Kalkolitik Çag’da yapildigi tahmin ediliyor. 8 bin yil önce yapildigi tahmin edilen kaya resimlerinin kesin tarihi bilimsel incelemenin tamamlanmasinin ardindan netlik kazanacak.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Yavuz Günasdi, kesfin Dogu Anadolu Bölgesi tarihi açisindan oldukça önemli oldugunu ifade ederek, "Bugün Erzurum için çok önemli bir tespit yaptik. Bizler Erzurum’da çok önemli kaya resimleri tespit ettik. Bu resimler genellikle kabartma ve çizgi tekniginde yapiliyor. Kuzey Dogu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez boyali bir resim bulduk. Dogu Anadolu Bölgesi’nde bunun örneklerinden görüyoruz. Ama Kuzey Dogu Anadolu Bölgesi’nde ilk örnegini tespit ettik. Bu resim asi boyasiyla yapilmis. Bu magarada ki demir oksitlerden elde edilen boyalarla çizilmis. Asi boyasiyla yapildigi için bu resmin daha öncekilerden daha eski oldugunun üzerinde duruyoruz. Geç Neolitik veya Erken Kalkolitik Çag olarak tarihlendirebiliriz. Bu da bizi günümüzden 7 bin 500 veya 8 bin yil öncesine götürüyor” dedi.

Kaya resminin tespitini yapan Tarih Arastirmacisi Oguzhan Türk ise bulunan kesfin 8 bin yil öncesinde yapildigini belirterek, "Kaya resimlerini bir arkadas bana gönderdi. Ben de müze müdürlügüne resmi dilekçe ile basvurdum ve tespit için buraya geldik. Gerekli incelemeleri yaptik. Bunun tarihlendirme çalismasi basladi.

Asi boyasiyla yapildigi ortaya çikti. 8 bin yillik bir kaya resmi. Erzurum tarihini degistirir bir nitelikte. Çalismalarimiz devam edecek. Yerini açiklamiyoruz. Bunun sebebi tahrip olmamasindan dolayi” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile