Erzurum'da Bardız Kilimi Dokuması Öğretiliyor

Osmanlı Saray (Bardız) Kilimleri Yaşatma Projesi kapsamında verilen eğitimlerde 75 kişiye Bardız kilimi dokuması öğretildi.

Proje kapsamında ayrıca, 26 ev hanımı eğitim aldı. Bardız Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenyurt Topal, 220 bin lirayla gerçekleştirilen projenin 12 ayda tamamlandığını söyledi.

Tamamlanan proje sonrasında bir toplantı düzenlendi. Topal, Bardız kiliminin unutulmaya yüz tutuğunu belirterek, kilimlerin küçük ve eski atölyelerde dokunduğunu ifade etti. Topal, Atatürk Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel çalışmalarla bu kilimleri yaşatmaya katkı sağladığını anlattı.
Palan Otel’de yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantı sonunda Gazeteci-Yazar Coşkun Aral ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’e, Bardız kilimi hediye edildi.


BARDIZ KİLİMİ
Osmanlı saraylarında kullanılan ve ‘Saray Kilimleri’ denilen kilimlerin, 16. ile 17. yüzyılda dokunmuş olduğu biliniyor. Günümüzde bu teknik, Erzurum Bardız ve Kars Sarıkamış yörelerinde dokunan kilimlerde görülüyor.
Bu kilimler dayanıklılığıyla yıllara meydan okuyor. Yapımının üstünden 300 ile 350 yıl geçmesine rağmen halılar, hala kullanılabilmekte, renk ve iplik kalitesi bozulmamakta. Yünlerin renklendirme işlemi, tamamen doğal olan bitki köklerinin kaynatılması sonucu elde edilir. Böylelikle yün yıpranmayıp sağlamlık kazanır.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile