Dr. Aybüke Gözde Gültekin Uçar, çocuklarin hayata daha saglikli bir baslangiç yapabilmeleri için annelerinden baslayarak bebeklerin sagligini yakindan takip ettiklerini ifade ederek, Bu nedenle kadinlara üreme sagligi danismanligi, gebelere saglik muayeneleri ve taramalar (kilo-tansiyon takibi, gebelik diyabeti taramasi, uygun görülen laboratuvar testleri gibi), vitamin destegi (folik asit, demir, D vitamini destegi vb.), saglik önerileri ve bagisiklama gibi çesitli saglik hizmetlerini sunuyoruz. Tüm bu kiymetli saglik imkanlari aile hekimligi birimlerimiz tarafindan verilmektedir. 2008 yilindan itibaren Bakanligimiz tarafindan yürütülen “Gebe Misafirhanesi Uygulamasi” da anne ve bebek sagligina katki sunan hatiri sayilir projelerden bir tanesidir. Gebe Misafirhanesi Uygulamasi ile bizim cografyamizda da sik görülen iklim ve yol sartlari sebebiyle ulasimi zor yerlerde yasayan veya sosyal sebeplerle dogum esnasinda saglik kurumuna erisimde problem yasayabilecek gebeler, dogum öncesi aile hekimince tespit edilmekte ve gebe misafirhanesi hakkinda bilgi verilerek kurumumuza davet edilmektedir. Bu gebelerimizden daveti kabul edenler, tahmini dogum tarihine yaklasik 10 gün kala ambulans veya diger nakil araçlariyla saglik personeli esliginde evlerinden alinmakta ve gebe misafirhanesine getirilmektedir.” dedi.
“Iklim sartlari düsünüldügünde büyük önem tasiyor”
Doguma kadar misafirhanede konaklayan gebelerin burada kaldiklari süre boyunca çesitli egitimler verildigini hatirlatan Dr. Aybüke Gözde Gültekin Uçar, “Gebelik öncesi bakim, dogum aninda yapilmasi gerekenler, dogum sonrasi karsilasilabilecek sorunlar, bebek bakimi, bebegin yikanmasi, emzirme ve bebek beslenmesi gibi ihtiyaç duyduklari tüm konularda yetkin personel araciligiyla egitimler verilmektedir. Gebelerin düzenli olarak saglik degerlendirmesi yapilip dogum eylemi basladigi anda hastanede dogum yapmasi saglanmaktadir. Böylece süreç boyunca anne ve bebek ile ilgili olusabilecek çesitli saglik sorunlarinin önüne geçilebilmektedir. Ücretsiz olan bu uygulama ilimizin genis cografyasi ve iklim sartlari düsünüldügünde büyük önem tasimaktadir. Bu kapsamda bugüne kadar 3 bin 554 gebemizi misafir ettigimizi ve ülke genelinde en yüksek misafir gebesi olan iller arasinda yer aldigimizi sizlerle paylasmaktan gurur duyariz.” seklinde konustu.
“Odalarda yalnizca kadin refakatçileriyle birlikte kalinabiliniyor”
Ekim 2023 yili itibariyle Erzurum Sehir Hastanesi B blok 8. kata tasinan misafirhanede 9 oda 18 yatak var oldugu ifade eden Dr. Aybüke Gözde Gültekin Uçar, Erzurum Il Saglik Müdürlügü tarafindan hazirlanan "Halk Sagligi Bülteni"ndeki ifadelerini söyle sürdürdü, “Her odanin içerisinde kendisine ait bir banyo ve tuvalet bulunmaktadir. Her ögünde ücretsiz yemek sunulmakta ve gebelerimizin kaldiklari süre boyunca kullanabilecekleri mutfak, çamasirhane hizmetleri de bulunmaktadir. Tüm çalisanlarimizin kadin oldugu misafirhanemize gelen anne adaylarimiz kendilerine ayrilan özel odalarimizda yalnizca kadin refakatçileriyle birlikte kalabilmektedir. Misafirhanemizde dogum konusunda tecrübeli saglik çalisanlarimiz 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Gebe misafirhanesi ile ilgili ayrintili bilgiyi Aile Hekiminizden ve Ilçe Saglik Müdürlügü/Toplum Sagligi Merkezinden alabilirsiniz.”
Erzurum'da Gebe Misafirhanesi Ilgi Odagi
Erzurum Sehir Hastanesi’nde bulunan “Gebe Misafirhanesi Uygulamasi”, kadinlara gebelikten doguma kadar hizmet veriyor.