Erzurum'da Orköy Uygulama Programı

Erzurum'da Orköy Uygulama Programı

Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce, Ormanların korunması ve uygulamaların yerinde görülmesine yönelik program düzenlendi.

Palandöken Palan Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy ilişkileri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman ve bölgedeki 12 ilin Orköy Şube Müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, "Bilindiği üzere ormanların korunması, işletilmesi ve genişletilmesi hedeflerine ulaşmak, ormana yapılan baskılranı azaltılması, orman içinde ve bitişiğinde yaşayan köy halkının kalkınmalarına katkıda bulunmak amacıyla orman köylüsüne yönelik sosyal ve ekonomik kredilerle destekler yapılmaktadır. Bu kapsamda geçmişten 2009 yılına kadar Orköy Kalkınma Planları doğrultusunda 252 orman köyümüze yönelik olarak dam örtüsü, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, soba, seracılık ve kooperatif şeklinde toplam 5256 ünite sosyal ve ekonomik kredi uygulanmış, 2009-2010 yıllarında ise orman köyünde yaşayan toplam 533 aileye yönelik olarak güneş enerisi ile su ısıtma projesi uygulanmıştır. Uygulanan bu proje ile birlikte orman köylülerimiz ücretsiz, sürekli ve çevreci bir enerji kaynağından yararlanmış olacak, bunun yanında su ısıtmak amacıyla kullanılan 6 KW elektrik tasarrufu ile yine kış boyu mutfak ve banyoda kullanılmak üzere hane başına yaklaşık 5 ster odunun yakılması da önlenmiş olacaktır. Projenin kısa sürede benimsenerek, taleplerin çok ciddi seviyeye ulmaşmasıda memnuniyet verici olup, temel hedefimiz projenin yaygınlaştırılmasını sağlamaktır" dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy ilişkileri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç ise konuşmasında, "Düzenlenen bu toplantı da Orköy'ün genel politikilirı değerlendirilecek. Güzelliklerin kıymetini bilmiyoruz. Zengin kaynakların fakir insanları olmak istemiyorsak sahip olduğumuz kaynakları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Köyden kente meydana gelen göçler mecburi sebeplerden kaynaklanıyor. Bu nedenle orman köylerini geliştirmek adına projeler geliştirilip uygulanacak. Tarım Bakanlığının bu konuda yaptığı çalışmalar orta ve makro düzeyde seyrediyor. Orman Bakanlığının çalışmaları ise henüz mikro düzeyde kalıyor. İnsansız bir doğa düşünülemez. Bu yüzden, bu projeler kapsamında doğayı aş ve işe dönüştüreceğiz. Erzurum, Güneydoğu ve Doğuanadolu bölgelerimizin kalesi durumunda. Bu yüzden böyle bir toplantının Erzurum'da yapılması çok büyük bir önem taşıyor. Dönüşüm projesi kapsamında organik tarım yapımının değerlendirilmesi ve yöresel mimariye uygun mimarilerin yapımı ve düzenlenmesi yer alıyor" diye konuştu.
Vali Öztürk ise programın açılış bölümünde yaptığı konuşmada, "Devlet ve orman köylüsü ilişkisi hem orköy bakımından hemde devlet vatandaş işbirliği bakımından özel olarak değerlendirilmesi gereken konudur. Bugüne kadar şüphesiz uzun yıldan beri orköyün çeşitli faaliyetleri oldu. Ama daha her köyün her orman köyünün yeni, yeni o köyün nimetlerinden yararlandığını görüyoruz. Keşke geçmişte çok daha fazla muhtaç olduğumuz zamanlarda o imkanları devletimiz köylülere sağlamış olsaydı da hem ormanlara olan baskıları azalmış olurdu, hemde insanların geçim kaynakları, imkanları gelişmiş olsaydı. Ama demek ki devletimizin imkanları şimdi bu kadar üstün bir seviyeye gelmiştir" şeklinde konuştu.
Ormanların korunması ve uygulamaların yerinde görülmesine yönelik program iki gün sürecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile