Erzurum Büyüksehir Belediyesinin yürüttügü Kültür Yolu Projesi ile Erzurum Kalesi, Tarihi Çifte Minerli Medrese, Üç kümbetler ve yikilmaya yüz tutmus onlarca tarihi Erzurum Evi gün yüzüne çikarildi. 3 Etap halinde sürdürülen projede sona gelindi.
Tarihçi yazar Abdurrahman Zeynal, IHA’ya yaptigi degerlendirmede, "Erzurum Kalesi dünyanin en eski kalelerinden birisi. Yaklasik 1600 yil önce insa edilmis ancak kale zamanla tahrip olmus, Kanuni Sultan Süleyman 1534 yilinda Irakeyn seferine giderken kalenin perisanligini görüyor ve kaleyi yeniden insa ettiriyor. Yani Erzurum Kalesinin ikinci varisi Kanuni Sultan Süleyman’dir. Dolayisiyla o tarihten sonra Erzurum’un çevresinde, özellikle de kale etrafinda yeni evler yapilinca kale o tarihi doku ve görselligini kaybediyor. Iste bu kalenin ve çevre yollarinin daha iyi görsel hale gelebilmesi için son yillarda belediyemizce baslatilmis olan yeni imar planlari çerçevesinde kalenin etrafi açilarak bir Kültür Yolu Projesi insa edilmis, dolayisi ile o muhtesem kalemiz bütün görselligi ile insanlarin begenisine sunulmus, sehrimize yurt disindan veya yurt içinden gelen gözlemciler, turistler bu muhtesem yapiyi izleyerek hem de tarihin derinligine bir yolculuk yaparak bu tarihi yapimizi tanima firsati buluyorlar. Dolayisi ile belediyemizin bu son yillardaki bu çevre düzenlemesi kentsel dönüsüm çerçevesinde hakikaten Erzurum Kalesi gün yüzüne çikarilmis gelen bütün insanlarda kalenin etrafinda gezerek tarihin derinliklerine yolculuk yapma firsati elde etmislerdir’’ dedi.
Zeynal; açiklamasini söyle sürdürdü; ‘Saltukluogullari Erzurum’u fethedince Selçuklular döneminde birincisi bugün gerçekten muhtesem bir tepsi minaremiz var, dolayisiyla tepsi minareyi insa etmisler. Hemen kalenin içerisinde kale mescidini insa etmisler, hemen kalenin karsi tarafinda, güney tarafinda 5 bin kisinin ayni anda namaz kilabilecegi Ulu Camii’yi ki bu Bursa Ulu Camii’den sonra Anadolu’nun en büyük camiisidir. Dolayisiyla bu camiiyi insa etmisler ve bu camiinin hemen sag tarafinda tarihin en güzel mimari eserlerinden biri olan Çifte Minareli Medreseyi insa etmisler. Kültür Yolu Projesi ile hem kale görsellige ulasirken hem de Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii, Kale Mescidi ve Tepsi Minare, Tepsi Minarenin yaninda Esat Pasa Camii’yi hemen arkasinda Kursunlu Camii’yi ve Ayaz Pasa Camii’de bütün ihtisamiyla ortaya çikarilmis ve yarinlar için, torunlarimiz için güzel bir anitsal eserler katalogu diyelim, görseli diyelim bu olusturulmus. Bundan dolayi sehrimiz için hakikaten bu çalisma çok yerinde ve degerli bir çalisma olmustur’’ diye konustu.
Erzurum'da Tarih Gün Yüzüne Çikarildi
Erzurum’da kentsel dönüsüm çalismalari çerçevesinde tarih gün yüzüne çikarildi.