Erzurum'da Yasayan Bir Insan Hazinesi

Erzurum'da Yasayan Bir Insan Hazinesi

Erzurum’un Tortum ilçesinde ahsaptan oyma eserlerle adeta çigir açan Asur Usta’nin elinden çikan dibekler, yöre insani tarafindan ragbet görüyor.

Anadolu’da yasayan insan hazineleri bir yandan geçmisten aldiklari mirasi gelecege tasimak için çaba harcarken, bir yandan da sanatin farkli yanlariyla ortaya çikardiklari eserlerle sadece gözlere degil gönüllere de hitap ediyor. Erzurum’un Tortum ilçesine bagli Alapinar Mahallesi’nde yasan Asur Tas da bu örneklerden birisi. Ahsap oyma sanatinda kendine özgü bir iz birakan Asur Usta, asirlik agaçlari titizlikle seçip isliyor. Sandalye, tepsi, bardak, besik, masa ve peçetelik gibi birbirinden farkli eserler yapan Asur Usta’nin dibekleri ise dilden dile dolasiyor.

Mütevazi evinin bahçesinde yikilmaya yüz tutmus evlerden topladigi asirlik agaçlari kullanan Asur Usta, bu yasli agaçlardan en çok da yöre insaninin hala kullanmaya devam ettigi dibek yapmayi seviyor. Anadolu’da kadim zamanlardan bu yana tastan ya da agaçtan yapilan, genellikle tahilin kabugunu ayiklamada, tahil ve benzeri seyleri ezmede yararlanilan dibekler Asur Usta’nin yetenekli ellerinden Türkiye’nin dört bir tarafina da gönderiliyor.

Meslegini gelecege tasima noktasinda hevesli gençlerin olmadigini ifade eden Asur Usta, gücünün yettigi ve sagliginin elverisli oldugu sürece tahta oymaciligina devam edecegini belirterek, "Bu meslegi dededen, babadan ögrendim ve gelecege tasimak için çabaliyorum. Tahta oymaciligi benim için hem bir meslek hem de yasam tarzi" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile