Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Fırat ile Karasu nehirlerinin Erzurum'dan kirletilmesini önleyecek Atıksu Arıtma Tesisi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'da yapılan Çevre Projeleri açılışından telekonferans yöntemiyle Aziziye ilçesinde kurulan tesisin hizmete sunulması törenine bağlandı.
Açılışta konuşan Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, tesisin Avrupa Birliği hibesi ve Türkiye'nin eş finansmanı ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını söyledi.
Atıksu arıtma, dere rehabilitasyon ve atıksu kolektörlerinin inşaatının yaklaşık 100 milyon liraya mal olduğunu belirten Altıparmak, şöyle konuştu:
'Proje kapsamında 64 bin metreküp kapasiteli modern biyolojik arıtma tesisi yapıldı. 24,8 kilometre atıksu şebekesi, yaklaşık 7 kilometre atıksu kolketörü, yaklaşık 3 kilometre basınçlı atıksu hattı ve 2,2 kilometre de kutu menfez yağmur suyu direnaj hattı yapıldı. Artık Türkiye'den Basra'ya kadar uzanan Fırat, Karasu gibi nehirlerimiz, buradaki arıtma tesisi vasıtasıyla tertemiz akacak. Erzurum'dan artık kirletme olmayacak.'
- '2040 yılına kadar şehrin atıksu arıtma ihtiyacını giderecek'
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'de doğunun en büyük arıtma tesislerinden birini tamamladıklarını dile getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği'ne teşekkür eden Sekmen, 'Bu tesis, Erzurum'un 2040 yılına kadar şehrin atıksu arıtma ihtiyacını giderecektir. Ayrıca bu tesiste kullanılacak enerji ihtiyacı da atıksudan elde edeceğimiz çamurun yakılmasından sağlanacak.' diye konuştu.
Konuşmaların ardından, tesisin açılışı yapıldı.
Erzurum'daki 'Atıksu Arıtma Tesisi'nin Açılışı Yapıldı
Fırat ve Karasu nehirlerinin Erzurum'dan kirletilmesini önleyecek Atıksu Arıtma Tesisi, törenle açıldı Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, İstanbul'da yapılan Çevre Projeleri açılışından telekonferans yöntemiyle törene bağlandı.