Erzurum Kongresi'nin 102. Yil Dönümü Törenle Kutlandi

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen: 'Aziz milletimizin heyecan ve haysiyeti, azmi ve cesareti sayesinde Erzurum Kongresi, aslinda Milli Mücadele'nin ruhunu teskil etti'.

Erzurum Kongresi'nin 102. yil dönümü dolayisiyla çelenk sunma töreni düzenlendi.

Havuzbasi Meydani'ndaki törene, Vali Okay Memis, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, 9. Kolordu ve Komutani Tümgeneral Erhan Uzun, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydin, IYI Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Ali Gemalmaz, Il Emniyet Müdürü Levent Tuncer, kurum müdürleri, askeri erkan, gaziler ve siyasi parti ile sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi.

Vali Memis, Baskan Sekmen ve Tümgeneral Uzun'un Atatürk Aniti'na çelenk sundugu tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla devam etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in kutlama mesajinin okundugu törende, günün anlamini bildiren siirler okundu.

Büyüksehir Belediye Baskani Sekmen, burada yaptigi konusmada, 102 yil önce 23 Temmuz-7 Agustos 1919 tarihlerinde yapilan Erzurum Kongresi'nin, enkaz altinda kalan milletin yeniden hayata dönmesini saglayarak ulusun ebedi varligini tüm dünyaya gösterdigini söyledi.

1. Dünya Harbi'nin devlet için çetin sartlar altinda geçtigini ifade eden Sekmen, "Pek çok cephede düsmana karsi savasan evlatlarimizin yüz binlercesi sehit olup üzerinde yasadigimiz bu topraklari vatan haline getirdi." dedi.

Sekmen, Osmanli Devleti'nin, savasin yenilen tarafinda sayildigini belirterek, 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’ni imzalamak zorunda kaldigini hatirlatti.

Yunanlilarin Izmir’e asker çikardigini ve düsman donanmasinin Istanbul’a girdigini dile getiren Sekmen, söyle konustu:

"Karadeniz ve Dogu Anadolu’da hain planlar devreye sokuldu. Akdeniz bölgesinde Fransizlar ve Italyanlar her türlü fesadi çevirir oldu. Bu vahim gelismeler karsisinda vatanina sahip çikmak üzere harekete geçen milletimiz, her yerde Müdafaayi Hukuk Cemiyetleri kurdu. Iste, o karanlik günlerde, Cumhuriyet'imizin banisi Mustafa Kemal Pasa, 3. Ordu Müfettisi sifatiyla, Milli Mücadele’yi teskilatlandirmak üzere Istanbul’dan vapurla Anadolu’ya gönderildi. 3 Temmuz 1919'da Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Pasa, 23 Temmuz’da toplanan Erzurum Kongresi’ne baskan seçildi. Mustafa Kemal Pasa’nin genel durumu izah eden açilis konusmasindan sonra çalismalara geçildi. 7 Agustos 1919’da sona eren kongrede alinan kararlar, milletimizin kurtulusunu ve Cumhuriyet'imizin dogusunu sagladi."

Kongrenin sona erdigi 7 Agustos 1919’da alinan kararlarin, milletin kurtulusunu ve Cumhuriyet'in dogusunu sagladigini aktaran Sekmen, milletin kaderini degistiren önemli kararlarin, milli iradenin temellerini attigini dile getirdi.

Atatürk'ün kongrenin kapanisinda yaptigi konusmadan bahseden Sekmen, sunlari kaydetti:

"Kongre, bütün cihana karsi milletimizin mevcudiyetini ve birlikteligini gösterdi. Tarih kongremizi süphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir. Bundan 102 yil önce tam da bugün Erzurum’da yakilan kurtulus mesalesi, hürriyet askinin, milli suur ve ahlakin, sabrin, aklin, asalet ve cesaretin sembolü oldu. Gazi Mustafa Kemal’in öncülügünde Erzurum’da sahlanisa geçen milli irade, devletimizin yeni yol haritasina dönüstü. Aziz milletimizin heyecan ve haysiyeti, azmi ve cesareti sayesinde Erzurum Kongresi, aslinda Milli Mücadele’nin ruhunu teskil etti. Kongre, emperyalistlerin, isbirlikçilerin, içte ve dista ne kadar hain varsa hepsinin karsisinda yikilmaz bir sur haline geldi. Erzurum Kongresi iste bu yönüyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusuna giden yolda atilmis en önemli ve en büyük adimdi. Ve bilinmelidir ki aradan degil 102 yil, kaç asir geçerse geçsin bu milletin istiklal ve istikbaline olan bagliligi kesinlikle degismeyecek, zayiflamayacak ve tükenmeyecektir."

Konusmanin ardindan halk oyunlari ekibi yöresel bar gösteri yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile